Filmul „Afacerea Est“ se lansează în cinematografe în 28 octombrie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 28 octombrie „Afacerea Est“, lungmetrajul semnat de Igor Cobileanski, va intra în cinematografele din toată ţara. Regizorul moldovean se întoarce la comedie cu un film despre cât de absurdă şi sarcastică poate fi viaţa şi cum să treci cu optimism peste provocările ei.

„Afacerea Est“ spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Puşcaşu), un intelectual de provincie, şi Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-şi îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro îşi doreşte o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri şi încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian şi Petro nu îşi pierd optimismul şi încearcă alte metode de a se căpătui.

Igor Cobileanski s-a simţit mereu apropiat de comedie: “Aşa am început de fapt.

Afacerea Est este o tragi-comedie şi vine ca o continuare a scurt-metrajelor pe care le-am făcut acum ceva timp şi care au avut un mare succes: Când se stinge lumina, Saşa, Grişa şi Ion şi Plictis şi Inspiraţie. Tot timpul mi-au fost dragi. “
image

Produs de Alien Film în co-producţie cu Lituania şi Republica Moldova, acest road movie a fost filmat vara trecută în România timp de 25 de zile. Căldura înăbuşitoare l-a ajutat pe directorul de imagine lituanian Feliksas Abrukauskas să creeze atmosfera aridă dorită de regizor:

”arşiţa în care am lucrat a reuşit să treacă şi de cameră şi astfel am obţinut dimensiunea de optimism absurd, sursa comediei în film”.

Scenografia (Vali Ighigheanu) şi costumele (Maria Pitea) au completat viziunea regizorului asupra poziţionării filmului în spaţiul balcanic: „cu uşurinţă putem spune că lucrurile s-au desfăşurat în ziua de astăzi sau poate cu 25 de ani în urmă.”



Castingul a fost un proces complex, o aventură în sine pentru găsirea celor mai potriviţi actori, care să vorbească şi cu accent basarabean. Ambiţia lui Cobileanski a fost să descopere în teatrele de ambele părţi ale Prutului cei mai valoroşi actori, cu sau fără experienţă în film, dar care să creeze acest umor de limbaj. Ion Sapdaru este cunoscut pentru rolurile din California Dreamin (endless), S-a Furat Mireasa sau După Dealuri, în timp ce Constantin Puşcaşu a cochetat cu cinematografia mai degrabă în filme străine filmate la noi cum ar fi Warewolf: The Beast Among Us; cei doi protagonişti sunt colegi de scenă la Teatrul Naţional din Iaşi.

Afacerea Est a fost proiectat în avanpremieră în iunie la Transylvania IFF din Cluj, unde a avut parte de o primire extrem de călduroasă. În octombrie seria evenimentelor începe cu o premieră regională importantă la Iaşi în 17 octombrie, şi va continua cu un turneu de gală cu opriri la Botoşani, Suceava, Piatra Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi, Brăila, Buzău, Constanţa, Braşov, Cluj, Oradea, Arad, Timişoara, Deva, Tg Jiu, Craiova, Piteşti, Sibiu şi Ploieşti. Cu această ocazie Cobileanski vrea să demonstreze că ”deşi fiecare zonă râde în felul ei, e provocarea mea ca umorul din Afacerea Est să fie universal”.

Filmul este produs de Alien Film în co-producţie cu Just a Moment (Lituania), Brio Film (Republica Moldova) şi KaNoi Film (România), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Lithuanian Film Center şi TVR.

Scenariul & regia: Igor Cobileanski, DOP: Feliksas Abrukauskas, Montaj: Răzvan Ilinca şi Eugen Kelemen, Sunet: Cristian Tarnoveţchi, Muzica: Liviu Elekeş, Scenografie: Vali Ighigheanu, Costume: Maria Pitea, Producător: Iuliana Tarnoveţchi.

image
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite