Două documentare româneşti de succes, în competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentarul "Toto şi surorile lui" a cucerit festivalurile de film
Documentarul "Toto şi surorile lui" a cucerit festivalurile de film

Documentarele "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, şi "Chuck Norris vs Comunism", de Ilinca Călugăreanu, se numără printre cele 23 de producţii selectate în competiţia celei de-a 21-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo, care se va desfăşura în perioada 14 - 22 august.

Lista documentarelor care concurează în cadrul festivalului include şase premiere mondiale, opt premiere internaţionale, trei premiere regionale şi şase premiere din Bosnia şi Herţegovina, informează organizatorii, citaţi de screendaily.com.

În filmul "Toto şi surorile lui/ Toto And His Sisters" (2014), Alexander Nanau prezintă o extraordinară poveste de dragoste a unei familii filmată într-un vérité necruţător, cu intervenţii minime şi montat cu răbdare într-o structură pe cât de onestă pe atât de emoţionantă. Filmul este o coproducţie româno-maghiaro-germană şi a obţinut mai multe premii internaţionale, printre care şi marele trofeu la Festivalul Premiers Plans de la Angers.

În plus, documentarul a fost inclus - alături de alte nouă pelicule - în competiţia pentru premiul Lux, care va fi acordat de Parlamentul European la sfârşitul anului, la Strasbourg.

Irina Margareta Nistor, de la traducător la erou de film

Documentarul "Chuck Norris vs Comunism" (2015) invită publicul să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate în România comunistă.

La mijlocul anilor '80, marcaţi de cenzură şi sărăcie, în România s-a format şi a crescut o întreagă reţea subterană prin care casete video cu filme occidentale ajungeau pe piaţa neagră. Personaje jucate de Chuck Norris şi Jean-Claude van Damme, dublate de vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor, au devenit parte a realităţii cotidiene. Proiectat la festivaluri de film americane şi europene, documentarul "Chuck Norris vs Comunism" spune povestea unei generaţii întregi de români care a crescut privind filme pe casete video traficate.

Anul trecut, câştigătorul premiului The Heart of Sarajevo a fost "Naked Island", de Tiha K. Gudac.

De asemenea, 11 tineri români au fost acceptaţi în secţiunea Talents Sarajevo, făcând parte din cei 71 de producători, regizori, directori de imagine, actori, critici de film şi scenarişti selectaţi.

Este vorba despre actorii Sorin Dobrin şi Iulia Ciochina, regizorii Anda - Luana Puşcaş şi Raul Sebastian Mihăilescu, producătorul Raluca Mănescu, directorii de imagine Anna-Maria Drăghici şi Simona Şuşnea, scenariştii Ana-Maria Gheorghe, Ionuţ-Răzvan Barbu şi Răzvan Mihai Badea şi criticul de film Andra Petrescu.

Aceştia vor participa la o serie de masterclass-uri şi discuţii, având acces la oportunităţi de training şi conectare. Platforma de training a fost înfiinţată la Sarajevo în 2007, în colaborare cu programul Bienale Talents şi a devenit un centru regional care atrage profesionişti din film, care se întâlnesc şi schimbă idei, iar numărul celor interesaţi să participe la programul de şase zile este în continuă creştere. Anul acesta, s-a înregistrat un record de candidaturi, 320, pentru a participa la Talents Sarajevo, majoritatea fiind formată din regizori.

În ultimii trei ani, cele mai multe candidaturi pentru Talents Sarajevo au venit din România, Turcia, Serbia, Croaţia şi Grecia, iar vârsta medie a participanţilor la program este de 28-29 de ani.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite