Deschiderea Gaudeamus 2018. Ioan-Aurel Pop, preşedinte de onoare al ediţiei: „Celebrând cartea, ne amintim de valorile spirituale ale acestui pământ”

0
0

Cea de-a 25-a ediţie a Târgului Internaţional de carte Gaudeamus debutează miercuri, de la ora 12.00, la Romexpo, tema centrală a acestei ediţii fiind „România Centenar”. În acest an, preşedintele de onoare este academicianul Ioan-Aurel Pop.

Tema centrală a ediţiei Gaudeamus din acest an, „România Centenar” va fi ilustrată prin intermediul unui stand, organizat de Primăria Capitalei, care va găzdui o colecţie de circa 600 de volume şi circa 50 de evenimente (lansări de carte, dezbateri, lecturi publice). 

Standul „România Centenar” nu este cu vânzare, fiind dedicat expoziţiei de carte, canoanelor de literatură română şi istoriei ţării, după cum a explicat la deschidere, Georgică Severin, şeful Societăţii Române de Radiodifuziune. 

Pe lângă Severin, la deschiderea Târgului Internaţional Gaudeamus- carte de învăţătură, au participat ministrul Culturii George Ivaşcu, preşedintele academiei române Ioan Aurel Pop, directorul Muzeului Naţional al Literaturii, Ioan Cristescu, respectiv Georgică Severin, şeful Societăţii Române de Radiodifuziune. 

„Daţi-mi voie să vă spun că sunt deosebit de onorat să vă vorbesc astăzi pentru că am această onoare unică, aceea de a inaugura ediţia centenar a târgului nostru de carte. S-a vorbit despre serbarea Centenarului. Cum am putea sărbători mai frumos şi mai demn faptele de poveste ale înaintaşilor noştri decât prin afirmarea limbii române?”, a spus ministrul Culturii George Ivaşcu. 

Preşedintele academiei române Ioan Aurel Pop care este şi preşedintele de onoare al ediţiei Gaudeamus din acest an, a explicat că „excelenţa este pentru noi cartea, cartea din toate timpurile, de când s-a scris prima dată în urmă cu câteva mii de ani, până la cartea digitală de astăzi”.

„Vreau să vă reamintesc că de la invenţia tiparului au trecut peste 550 de ani, dar de când s-a tipărit prima carte pe pământ românesc, au trecut 510 ani...Liturghierul lui Macarie...Au trecut 330 de ani de când la Bucureşti, în ultimele zile ale domniei lui Şerban Cantacuzino, se scotea Biblia de la Bucureşti Celebrând cartea ne celebrăm pe noi şi ne amintim de valorile spirituale ale acestui pământ”, a declarat Pop. 

Ediţia a 25-a a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură va fi deschisă publicului de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 20.00. Programul complet al evenimentelor se găseşte pe site-ul Gaudeamus. 

 

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite