Dansul sfideaz─â efemeritatea

0
0
Dansul sfideaz─â efemeritatea
Dansul sfideaz─â efemeritatea

ÔÇ×Platforma Dansului ContemporanÔÇť, eveniment de anvergur─â interna┼úional─â, menit s─â ofere maximum de vizibilitate coregrafiei rom├óne┼čti, deschide stagiunea 2009-2010 la Centrul Na┼úional al Dansului Bucure┼čti. ├Än perioada 17-20 septembrie, pe scena CNDB se va desf─â┼čura un maraton de 20 de spectacole produse sau co-produse ├«n Rom├ónia, evenimentul fiind primul de acest gen ├«n istoria institu┼úiei.

P├ón─â acum 5 ani, ├«n Rom├ónia nu exista nicio institu┼úie public─â care s─â sus┼úin─â, s─â dezvolte ┼či s─â promoveze dansul contemporan. Dup─â eforturi sus┼úinute pe parcursul a 15 ani de c─âtre dansatori ┼či coregrafi rom├óni, Centrul Na┼úional al Dansului (CNDB) a fost, ├«ntr-un final, ├«nfiin┼úat ├«n 2004. ├Äntre timp, activitatea acestuia a reu┼čit s─â aduc─â dansului contemporan rom├ónesc premii, expunere ┼či recunoa┼čtere interna┼úional─â. ÔÇ×New York TimesÔÇť pune Bucure┼čtiul ├«n centrul aten┼úiei pe harta dansului contemporan din Europa Central─â ┼či de Est.

Obiectivul principal al evenimentului ÔÇ×Platforma dansului contemporanÔÇť este relevarea unicit─â┼úii ┼či efemerit─â┼úii acestei institu┼úii. Mihai Mihalcea ┼či Vava ┼×tef─ânescu, directori CNDB, declar─â ├«n Manifestul Platformei: ÔÇ×La 5 ani de la ├«nfiin┼úarea scriptic─â, la 4 ani de la primirea unui spa┼úiu ┼či la numai 3 ani de la alocarea unui buget, CNDB trebuie s─â se ia la tr├ónt─â cu propria efemeritateÔÇť. Nu doar cu efemeritatea gestului ┼či a mi┼čc─ârii coregrafice, ci mai ales cu efemeritatea aten┼úiei pe care dansul o atrage din partea autorit─â┼úilor rom├óne.

Astfel se explic─â ┼či alegerea motto-ului ÔÇ×B─âi, efemerule!ÔÇŁ pentru Platforma Dansului Contemporan.

Avanpremiere, repetiţii, spectacole reluate

Dintre cele dou─âzeci de spectacole programate a se desf─â┼čura pe parcursul a patru zile ┼či ├«n fa┼úa unui num─âr de aproximativ 2500 de spectatori, c├ó┼úi sunt estima┼úi c─â vor participa la eveniment, cinci sunt avanpremiere. ÔÇ×Fantasy Show Made Out of TrashÔÇť, un spectacol de ┼či cu Maria Baroncea; ÔÇ×Activitate Extraterestr─âÔÇť, de ┼či cu Alexandra Pirici; ÔÇ×Out of Love for This Beautiful TitleÔÇť, de ┼či cu Iuliana Stoianescu; ÔÇ×Fine Tuning Between Me and the Universe in a Black BoxÔÇť, de ┼či cu Eduard Gabia ┼či ÔÇ×A brave Search of the Ultimate RealityÔÇť, de ┼či cu Florin Fluera┼č. Toate avanpremierele vor avea loc ├«n Sala Rond─â a CNDB.

Spectatorii vor putea fi martorii unei repeti┼úii deschise a spectacolului ÔÇ×Surfing twisted e(motions)ÔÇť, de ┼či cu Mihai Mihalcea. Directorul CNBD a fost timp de doi ani dansator al Operei Comice din Berlin, a colaborat cu Compania Christian Trouillas din Paris, a predat cursuri la ┼čcoli de coregrafie din ┼úar─â ┼či din Fran┼úa ┼či a sus┼úinut spectacole ├«n Germania, Italia, Austria, S.U.A., Bulgaria, Ukraina, Portugalia, Polonia, Ungaria, Olanda, Belgia, Fran┼úa ┼či Slovenia.

image

┬á ÔÇ×Lulu's RoomÔÇť va avea loc 19 septembrie Foto: Irina Stelea

Printre spectacolele prezentate deja publicului rom├ónesc sau interna┼úional se num─âr─â spectacolele ÔÇ×Cvartet pentru o lavalier─âÔÇť, de ┼či cu Vava ┼×tef─ânescu ┼či ÔÇ×Work in regressÔÇť, de ┼či cu Ioana Popovici.

Tot în cadrul evenimentului, spectatorii vor putea viziona înregistrări din alte spectacole de dans contemporan românesc, puse la dispoziţie de Mediateca Centrului.

Deschidere internaţională

image

Platforma reprezint─â un format de notorietate la nivel mondial, ce are ├«n vedere promovarea dansului contemporan dintr-o anumit─â zon─â geografic─â ├«n fa┼úa unei audien┼úe locale, dar mai ales interna┼úionale. La evenimentul bucure┼čtean vor lua parte reprezentan┼úi ai unor institu┼úii prestigioase de cultur─â din Norvegia, Fran┼úa, Estonia, Polonia, Germania, Elve┼úia ┼či Austria. Ace┼čtia┬á ├«i vor urm─âri pe dansatorii ┼či coregrafii rom├óni, ├«n vederea select─ârii celor mai bune produc┼úii ├«n stagiunile viitoare ┼či la festivalurile interna┼úionale de dans contemporan.

Pentru lumea dansului, platformele de acest tip constituie atracţia maximă pe care un eveniment de dans o poate avea în contextul internaţional. Totodată, astfel de platforme reprezintă campanii importante de imagine pentru ţara care le organizează.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite