Conflict pe faţă între Vlad Alexandrescu şi Corina Şuteu: „Nu va mai rămâne nimic din toate proiectele pe care le-am început“, consideră fostul ministru

0
0
Vlad Alexandrescu regretă vremea când era ministru al Culturii. FOTO Eduard Enea
Vlad Alexandrescu regretă vremea când era ministru al Culturii. FOTO Eduard Enea

Fostul ministru Vlad Alexandrescu a făcut, miercuri, mai multe precizări privind rezultatul concursului de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, despre care spune că a fost câştigat de Virgil Niţulescu, afirmând că reformele pe care le-a iniţiat în timpul mandatului său s-au dus de râpă.

UPDATE: Antropologul Vintilă Mihăilescu a declarat, miercuri, privind rezultatul celui de-al doilea concurs pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), care îl dă câştigător pe Virgil Niţulescu, că persoana care a primit funcţia este cea mai bună în şi pentru sistem.

”Cel mai bun a câştigat. Cel mai bun în şi pentru sistem. Mai departe, domnul Niţulescu o să continue să facă ce ştie mai bine, iar eu o să fac în continuare ce ştiu mai bine”, a declarat profesorul Vintilă Mihăilescu pentru News.ro.

Antropologul Vintilă Mihăilescu a fost director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român din februarie 2005 până în mai 2010.

Virgil Ştefan Niţulescu, care a ocupat funcţia de director MNŢR în anul 2010, funcţie din care a fost eliberat printr-un ordin emis de ministrul Culturii în data de 17 martie 2015, după ce activitatea lui la conducerea muzeului, pe anul 2013, a fost evaluată cu nota 7,07, a fost numit manager interimar al instituţiei, până la organizarea unui nou concurs pentru ocuparea postului.

”La al doilea concurs pentru desemnarea managerului Muzeului Naţional al Ţăranului Român, după ce primul care l-a dat clar câştigător pe Vintilă Mihăilescu în faţa lui Virgil Niţulescu a fost casat, o altă comisie de concurs l-a declarat câştigător pe cel de-al doilea. Ministrul Corina Şuteu a făcut exact ce a dorit sistemul”, a notat, miercuri dimineaţă, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu.

El a făcut o paralelă între situaţia în care se află MNŢR şi Muzeul Naţional de Istorie a României, unde după ce fostul manager Ernest Oberländer Târnoveanu a obţinut nota 6.80, ”notă după care ministrul era obligat potrivit legii să îl demită”, însă Corina Şuteu l-a numit tot pe el interimar pentru o perioadă de 4 luni.

”Se alege praful de toată reforma pe care am pornit-o”, mai scrie Vlad Alexandrescu. ”Am sperat că această reformă va fi continuată chiar de succesoarea mea la minister. Preşedintele Klaus Iohannis a spus, cu prilejul depunerii jurământului ei, că domeniul de care se ocupă ministerul Culturii are nevoie de reformă. Din nefericire, la ministerul Culturii cuvântul reformă nu se mai pronunţă”, a adăugat fostul demnitar.

Vlad Alexandrescu vorbeşte despre o ”frică atavică”, urmare a ”ameninţării pe care acei directori pare că o reprezintă”, dar şi despre un control radical al deciziei de către grupuri de interese.

El a ţinut să amintească şi de Legea Cinematografiei, un proiect pornit tot sub mandatul său, asumat şi finalizat de Corina Şuteu, care ”s-a împotmolit în Parlament”, unde a fost tăiat de pe Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

”Este trist, cât se poate de trist! Tot ce pot spune aici este că îmi pare rău că, în această privinţă, se pierd luni preţioase, în care din interiorul unui guvern partizan al reformelor se puteau face transformări spectaculoase ale sistemului”, a mai notat Vlad Alexandrescu.

Fostul ministru al Culturii atrage atenţia asupra faptului că această ”risipă de timp” provoacă dauna tinerilor care ”aşteaptă în continuare recunoaştere şi dreptate”.

”Reformele pe care le-am iniţiat s-au dus de râpă. Majoritatea au fost deja abandonate, iar în lunile ce vin vor fi abandonate şi cele câteva care mai sunt pe agendă, de formă. Asta în ciuda unor oameni dedicaţi şi pricepuţi care cred în ele şi care şi-au pus toată energia în desfăşurarea lor. Fără curaj nu se poate face nimic. La capătul mandatului acestui ministru nu va mai rămâne nimic din toate proiectele pe care le-am început!”, a încheiat mesajul Vlad Alexandrescu.
image

S-a dus demult vremea acestui moment de graţie al noului ministru Corina Şuteu

Contactat de News.ro, Virgil Niţulescu nu a dorit să facă nicio precizare legat de rezultatul concursului şi a menţionat că există o perioadă de depunere a contestaţiilor, de 5 zile lucrătoare.

La jumătatea lunii mai, Ministerul Culturii a decis anularea concursului pentru conducerea MNŢR, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, întrucat arhitectul Şerban Strudza, membru al comisiei, nu ar fi îndeplinit condiţiile cerute de lege, s-a arătat într-un răspuns al ministerului pentru agenţia de presă News.ro.

Pe 8 iulie, Ministerul Culturii a anunţat ca admise trei candidaturi, în urma analizării dosarelor de concurs depuse pentru concursul de proiecte de management.

Antropologul Vintilă Mihăilescu, actualul director interimar al MNŢR, Virgil Niţulescu, şi cercetătorul Lila Pasima au fost candidaţii pentru postul de manager al instituţiei muzeale.

După prima etapă a concursului, nota obţinută de candidatul M.N.Ţ.R. 1 a fost de 7,85, în timp ce al doilea dosar, numit M.N.Ţ.R. 2, a primit nota 8,21. La a doua etapă a concursului - interviul - primul candidat a fost notat cu 7,90, iar al doilea, cu 7,87.

Astfel, marţi seară, Ministrul Culturii a anunţat rezultatul concursului. În urma celor două etape, mediile au fost de 7,87 (M.N.Ţ.R. 1) şi 8,40 (M.N.Ţ.R. 2).

Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, este declarat câştigător candidatul care a obţinut cea mai mare medie cu condiţia ca aceasta să fie de minimum 7.

Numele câştigătorului concursului va fi anunţat după încheierea perioadei de contestaţii.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite