Cărţile unor autori cu Nobel, la Gaudeamus

0
0

Cărţi scrise de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Haruki Murakami şi Orhan Pamuk, dar şi volumul autobiografic al preşedintelui ales al României Klaus Iohannis se numără printre noutăţile editoriale de la Târgul Internaţional Gaudeamus-Carte de învăţătură 2014. De asemenea, cărţile scriitorilor care au luat Premiul Nobel pentru Literatură stau la loc de cinste la Gaudeamus.

Cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, care are loc de miercuri până duminică, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, oferă vizitatorilor aproximativ 750 de evenimente editoriale, un număr record în istoria manifestării.

La această ediţie a targului de carte Humanitas Fiction lansează duminică, 23 noiembrie, de la ora 11.00 două romane ale deţinătorului Nobel pentru Literatură 2014 Patrick Modiano, „Micuţa Bijou“ şi „Strada Dughenelor Întunecoase“. La eveniment vor participa Ioana Pârvulescu, Mihaela Dedeoglu, Denisa Comănescu

Opera lui Patrick Modiano este încununată cu numeroase premii franceze şi internaţionale, culminând în 2014 cu Premiul Nobel pentru literatură. Motivaţia juriului: „pentru arta rememorării prin care evocă cele mai absconse destine umane şi dezvăluie universul vieţii sub Ocupaţie“. Opera sa e tradusă în peste patruzeci de limbi.

image

Volume de Haruki Murakami şi Orhan Pamuk, printre noutăţile editurii Polirom
Editurile Polirom şi Cartea Românească au o ofertă bogată pentru ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus, cu lansări de carte dintre cele mai diverse.
Astfel, joi, de la ora 17.00, va fi lansată cartea "Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist şi visător", de Mircea Mihăieş, în timp ce vineri, de la ora 13.30, va fi lansat volumul "Tranziţia. Primii 25 de ani", de Alina Mungiu-Pippidi şi Vartan Arachelian, iar, de la ora 16.00, în prezenţa invitaţilor Radu Aldulescu şi Răzvan Voncu, va avea loc evenimentul de lansare a volumului "Laika", de Adrian Alui Gheorghe. Tot joi vor fi lansate volume precum "Suita franceză", de Irène Némirovsky, "Ura", de Cornel George Popa, dar şi "Lumea ca literatură. Amintiri", de Ioan Groşan.
Evenimentele pregătite de editurile Polirom şi Cartea Românească continuă sâmbătă, începând de la ora 12.00, când va avea loc lansarea volumului "Literatura în totalitarism 1959-1960. Vol VI. La răscruce de generaţii", de Ana Selejan, eveniment la care vor participa Nicolae Manolescu şi Cosmin Ciotloş.

Un eveniment important la această ediţie Gaudeamus este lansarea seriei de autor "Gheorghe Crăciun", un proiect al editurii Cartea Românească, care va avea loc sâmbătă, de la ora 12.30, şi va debuta cu două titluri, "Acte originale/ Copii legalizate (variaţiuni pe o temă în contralumină)" şi "Mecanica fluidului". De asemenea, vor fi lansate volume precum "Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu", de Dan Lungu, "Frumoasele ruine", de Jess Walter, "Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu" (ediţia a II-a revăzută, adăugită şi ilustrată), în prezenţa invitaţilor Andrei Pleşu şi Florin Ţurcanu, "Sfârşit de sezon", de Marius Chivu, "Cum schimbăm mentalitatea. 25 de ani în România", de Sandra Pralong (în prezenţa invitaţilor Eugenia Vodă, Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveţiei în România, şi John McLoone, Political Officer Ambasada SUA în România), "Cad castane din castani. Amintiri de ieri şi azi", de Emil Brumaru şi Veronica D. Niculescu, "Harald şi luna verde", de Nora Iuga, "Bărbaţi fără femei", de Haruki Murakami, şi "Casa tăcerii", de Orhan Pamuk.

Duminică, în ultima zi a Târgului Gaudeamus, de la ora 12.00, va fi lansat volumul "Emanciparea privirii. Despre binefacerile infidelităţii", de Eugen Negrici. Tot duminică vor fi lansate cărţi de Bogdan-Alexandru Stănescu - "anaBASis. Cu 12 ilustraţii de laurenţiu Midvichi", Adela Greceanu - "Şi cuvintele sînt o provincie", Petre Barbu - "Marea Petrecere".

Un alt eveniment care nu trebuie ratat la această ediţie Gaudeamus este prezentarea literaturii islandeze în colecţia "Biblioteca Polirom". Duminică, de la ora 14.30, vor fi lansate volumele "Vulpea albastră", de Sjón, şi "Între cer şi pămînt", de Jón Kalman Stefánsson, în prezenţa invitaţilor Magda Răduţă, Luiza Vasiliu, T.O. Bobe şi Andrei Crăciun.

image

Andrei Pleşu, Gabriel Liiceau, Horia-Roman Patapievici şi Lucian Boia se întâlnesc cu cititorii la standul editurii Humanitas
Editura Humanitas întâmpină publicul la Gaudeamus cu unele dintre cele mai frumoase cărţi ale toamnei şi cu unii dintre cei mai îndrăgiţi autori. De la cele peste 30 de evenimente programate nu vor lipsi Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici, Oana Pellea, T.O. Bobe, Radu Sergiu Ruba, Vlad Zografi şi Andrei Cornea.

Astfel, vor fi lansate la Gaudeamus volume precum "O vară ce nu mai apune", de Radu Sergiu Ruba, "File din Jurnalul lui Tetelu", de Dragoş Muşat, "Căpitanul Mihalis. Libertate sau Moarte", de Nikos Kazantzakis, "Despre nerăbdarea de a fi răbdător. Dan C. Mihăilescu şi Ciprian Măceşaru în dialog epistolar" - apărut în colecţia "Portrete în dialog", eveniment la care vor participa Dan C. Mihăilescu, Ciprian Măceşaru şi Lidia Bodea -, "Beznă clară", de William Golding, "Suveranii României. Monarhia, o soluţie?", de Lucian Boia, "Confidentul", de Hélène Grémillon, "O idee care ne suceşte minţile", lansat de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, "Fata de la marginea vieţii. Povestiri alese", de Mircea Cărtărescu.
Lor li se adaugă "Cum continuă povestea", de Ioana Pârvulescu, "Tarantula", de Bob Dylan - în prezenţa invitaţilor Mircea Cărtărescu, Sorin Gherguţ şi Denisa Comănescu -, "Sărbătoarea neînsemnătăţii", de Milan Kundera, "Să rîdem cu Nea Mărin", de Amza Pellea - în prezenţa invitaţilor Oana Pellea, Irina Margareta Nistor şi Lidia Bodea -, "Ţara Vinului", de Mo Yan, "Micuţa Bijou" şi "Strada Dughenelor Întunecoase", scrise de Patrick Modiano, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 2014, "Maria, regina României, Jurnal de război. 1916 -1917 (precedat de însemnări din 1910 –1916) - în prezenţa invitaţilor Dan C. Mihăilescu, Lucian Boia şi Şerban Marin -, "Trecute vieţi de doamne şi domniţe. Cele mai frumoase istorii", de Constantin Gane, "Povestea Maicii Domnului", de Ion Pillat, dar şi "Medeea şi copiii ei", de Ludmila Uliţkaia.

Lansări de carte din colecţia regală şi întâlniri cu scriitori ruşi, la Curtea Veche Publishing
Curtea Veche Publishing a pregătit pentru Gaudeamus 2014 o serie de evenimente dintre cele mai diverse, de la lansări de carte din colecţia regală până la întâlniri cu scriitori ruşi, precum Zahar Prilepin, care, miercuri, de la ora 14.00, îşi va lansa volumul "Patologii" (participă Natalia Muzhennikova, Adrian Cioroianu şi Vasile Ernu).
Preşedintele ales al Românei Klaus Iohannis va fi prezent miercuri, de la ora 17.30, la standul editurii Curtea Veche Publishing, unde va avea loc evenimentul de lansare a volumului său autobiografic "Pas cu pas".
Joi, vor fi lansate cărţi precum "Pogromul de la Iaşi", de Radu Ioanid, "Patrie română, ţară de eroi", de Simona Preda, "Femeile lui Lazăr", de Marina Stepnova (în prezenţa autoarei şi a invitaţilor Natalia Muzhennikova şi Antoaneta Olteanu).

Vineri, de la 10.00 la 20.00, va fi ziua reducerilor la standul Curtea Veche Publishing, cu preţuri cu 40%-80% mai mici la 90% din oferta editurii. De la ora 19.00, va fi lansat volumul "Arta gătitului în URSS", de Anya von Bremzen, în prezenţa invitaţilor Ştefania Nalbant şi Daniel Cristea-Enache.
Seria evenimentelor continuă sâmbătă, cu lansările volumelor "Ora Regelui", de Bogdan Şerban-Iancu, "Balcicul Reginei Maria", de Diana Mandache, DVD-ului "Cuvântul Regelui. Convorbiri şi momente cu şi despre Regele Mihai I", "Eticheta regală", de Sandra Gătejeanu Gheorghe, "Calendarul regal" şi "Crăciunul regal", de principesa Margareta a României şi principele Radu.

Nu în ultimul rând, duminică, de la ora 11.30, va avea loc lansarea CD-ului "Basme fermecate de Hans Christian Andersen", povestite de Margareta Pâslaru.
Titluri noi pentru adulţi şi copii, pregătite de editura Litera la Gaudeamus
Litera îşi aşteaptă vizitatorii la Târgul Gaudeamus cu o ofertă bogată pentru adulţi şi copii, titluri noi, reduceri de preţ între 25 şi 70%, lansări în prezenţa unor mari personalităţi, evenimente distractive dedicate celor mici şi multe surprize, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de existenţă a editurii.

Astfel, vineri, de la ora 15.30, va fi lansată "Colecţia de aur Mosfilm pe DVD", în prezenţa invitaţilor Irina Margareta Nistor, Ruxandra Cernat, Ecaterina Anoşkina, Natalia Muzhennikova, Vlad Ivanov, iar, de la ora 16.00, "Patrimoniul umanităţii. Cele mai frumoase locuri din lume.Toate siturile UNESCO", eveniment la care vor participa Theodor Paleologu, Bedros Horasangian, Augustin Ioan şi Mihaela Căpăţână. În continuare, de la ora 17.00, va fi lansat volumul "Destinul unui om de stânga. Amintiri ", de Ion Iliescu, în prezenţa autorului şi a invitaţilor Claudiu Iordache şi Ionuţ Vulpescu.

Lor li se adaugă cărţi precum "Secretele Verei Atkins. Povestea unei românce spion în al Doilea Război Mondial", de Sarah Helm, "Întoarcerea barbarilor" şi "Vino în rochia ta simplă de stambă", de Mircea Dinescu, "Cântecul păsărilor", de Sebastian Faulks.
Duminică, în ultima zi a Târgului Gaudeamus, de la ora 11.00, va avea loc o întâlnire cu fanii cărţilor Violetta, în prezenţa invitaţilor Andra Gogan, trupa Amicii şi Anca Hromadnic.

Aproximativ 500 de titluri şi peste 20 de noutăţi, la editura Nemira

Printre altele, joi, de la ora 18.00, va avea loc o lansare de carte urmată de o sesiune de autografe: "Du-te departe de mine", de Gabriel Gafiţa, în prezenţa invitaţilor Mircea Martin şi Adrian Cioroianu. De asemenea, vineri, de la ora 13.00, va fi lansată cartea "Munca actorului cu sine însuşi" (volumul al II-lea), de Konstantin Sergheevici Stanislavski, iar, de la ora 17.00, are loc o triplă lansare de carte şi lectură din "111 cele mai frumoase poezii", de Petru Creţia, Cezar Ivănescu şi Ştefan Augustin Doinaş.


Sâmbătă, vor fi lansate volume precum "Însemnările damei de silicon", de Dănuţ Ungureanu, "Sindromul Quijote şi alte ficţiuni rebele", de Mircea Opriţă, dar şi "Almanahul Anticipaţia 2015" (12.30).

stanislavski

Lor li se adaugă "Basmania, Răspântia gândurilor" (cartea 1), de Valentin Nicolau, cu ilustraţii de Tudor Popa (din care vor citi actorii Coca Bloos şi Marius Manole), "Scrisori nedesfăcute", de Nicu Alifantis (în prezenţa invitaţilor Emil Brumaru şi Valentin Nicolau).

În ultima zi a târgului, de la ora 13.00, va avea loc evenimentul de lansare a cărţii "Atlantida", de Antoinette Wornik, în prezenţa invitaţilor Ana Nicolau şi Laura Câlţea.


O nouă colecţie şi întâlnirea cititorilor cu scriitoarea Gwenaëlle Aubry, printre surprizele editurii Trei
Pentru cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Gaudeamus, Grupul Editorial Trei a pregătit cititorilor săi o nouă colecţie - "Educaţie şi formare", titluri interesante în colecţiile de psihologie - "Arta de a citi gândurile", de Henrik Fexus, "Analiza viselor", de C.G. Jung, "În căutarea sinelui", de Vasile Dem. Zamfirescu -, prima experienţă multimedia integrată carte-joc - "Endgame - Jocul final. Convocarea", o minunată poveste de Crăciun pentru copii, "În căutarea Sufletului Crăciunului", şi lansarea, în prezenţa autoarei, a romanului recompensat cu premiul Femina în 2009, "Nimeni", de Gwenaëlle Aubry, care va avea loc duminică, de la ora 12.00, în prezenţa invitaţilor Svetlana Cârstean şi Magdalena Mărculescu.
Cele peste 400 de titluri ale editurilor Trei, Pandora M şi Lifestyle Publishing au reducere de până la 50%. De

asemenea, peste 60 de titluri vor avea un preţ promoţional de 10 lei.
Surprize pentru copii şi întâlnirea cu scriitorul scoţian Andrew Nicoll, la editura All
Şi editura All îşi aşteaptă cititorii cu o ofertă bogată la ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus. Astfel, joi, de la ora 15.30, va avea loc un eveniment editoria dedicat lui Iuri Dombrovski, un clasic "veşnic verde", în prezenţa invitaţilor Antoaneta Olteanu, Constantin Geambaşu, Bedros Horasangian şi Viorel Zaicu, iar de la ora 17.00, vor discuta despre noul val al literaturii ruse - Olga Aleksandrovna Slavnikova şi Natalia Kliuceariova - Antoaneta Olteanu, Elisabeta Lăsconi şi Viorel Zaicu.
Vineri, de la ora 11.00, copiii sunt invitaţi să-l cunoască pe Pixi, de la ora 17.00 se va discuta despre literatura poliţistă ca bestseller (Daria Donţova), cu invitaţii Antoaneta Olteanu, Carmen Vioreanu, Camelia Cavadia, Viorel Zaicu, iar de la ora 17.30, va fi lansat volumul "Iubesc să fiu femeie", de Hedi Hoka.
Seria de evenimente continuă sâmbătă, când, de la ora 13.00, vizitatorii Târgului de Carte Gaudeamus se vor întâlni cu scriitorul scoţian Andrew Nicoll, autorul romanelor "Dacă citeşti asta înseamnă că am murit" şi "A fost odată ca niciodată".

La standul editurii All vor mai fi lansate cărţi precum "Alexandru Arşinel. Şi a fost mâna lui Dumnezeu…", de Oana Georgescu, "Ultimul Karamazov", de Mihail Gălăţanu, "Viaţa e o plimbare cu pălăria pe cap", de Constantin Stoiciu, "Zig-zag prin alfabetul vieţii", de Vladimir Găitan, "Jurnalul unui cântăreţ de jazz", "Cine sunteţi, Bujor Nedelcovici?", "Scriitorul, cenzura şi securitatea" şi "Opere complete", de Bujor Nedelcovici.
Spectacole de teatru, magie, concursuri şi multe noutăţi editoriale, în oferta Grupului Editorial Corint
Grupul Editorial Corint îi aşteaptă pe pasionaţii de literatură, miercuri, de la ora 18.00, la evenimentul de lansare a cărţii "10 zile în Beijing", de Marina Almăşan, în timp ce joi, de la ora 12.00, va avea loc un spectacol de teatru cu ocazia lansării cărţii "Poveşti germane din România", iar vineri, de la ora 12.00, va avea loc un eveniment concurs.
Sâmbătă, de la ora 10.00, va avea loc un spectacol de magie, cu ocazia lansării cărţii "Lumea Copiilor. Versuri, poezii şi cantecele", iar, de la ora 11.30, vor fi lansate volumele "Războiul redescoperit: 1914 - 1918" şi "Războiul unei familii (1914 - 2014), de Stéphane Audoin-Rouzeau şi Annette Becker, în prezenţa autorului, iar, de la ora 16.00, vor fi lansate cărţile "Albumul copilăria regală" şi "Regele Carol al României", de Mite Kremnitz.

Dezbateri, lansări şi multe surprize, pregătite de editura Univers
Şi editura Univers va fi prezentă la ediţia din acest an Târgului Gaudeamus, având pregătite pentru iubitorii cărţilor o serie de evenimente speciale. Astfel, vineri, de la ora 15.00, vizitatorii se vor bucura de un moment de teatru, spectacolul "Era să fiu eu", după romanul omonim de Ali Smith, iar de la ora 17.00 va avea loc lansarea cărţii "Casandra", de Christa Wolf.
Evenimentele de sâmbătă încep la ora 12.00, când va fi lansată cartea "Copiii paznicilor de elefanţi", de Peter Høeg, şi continuă, de la ora 12.45, cu o dezbatere despre implicaţiile sociale ale consumului de droguri şi lansarea cărţii "ZeroZeroZero", de Roberto Saviano, în prezenţa invitaţilor Cristian Teodorescu şi Andrei Teodorescu (regizorul documentarului "Brigada neagră", o incursiune în subteranele consumului de droguri din Bucureşti, premiat la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit din 2013).
La aceeaşi editură vor mai fi lansate volume precum "Sfârşitul poveştii", de Lydia Davis, "Donul liniştit", de Mihail Şolohov, "Călătoria unei femei care nu se mai temea de îmbătrânire", de Gabriel Osmonde (pseudonim Andreï Makine), "City", de Alessandro Baricco, "Reduşi la tăcere", de Kristina Ohlsson, "Aproape de inima vijelioasă a lumii", de Clarice Lispector.


 

Gaudeamus

"Cele mai frumoase cărţi din România" ajung la Târgul Gaudeamus
Uniunea Editorilor din România (UER) şi Centrul Naţional Proedit de Formare Profesională din sectorul editorial şi domeniile adiacente, care acţionează sub egida Federaţiei Editorilor din România (FER), au pregătit pentru expozanţi şi pentru vizitatori o serie de evenimente menite să promoveze cartea şi excelenţa editorială. Astfel, la standul UER - Proedit vor fi organizate trei evenimente de anvergura: expozişia "Premiul Augustin Frăţila", care va reuni romanele finaliste ale unuia dintre cele mai importante concursuri literare din Romania, expozitia de ilustraţie de carte a renumitului grafician Walter Riess, unul din cei mai talentaţi şi (re)cunoscuţi ilustratori de beletristică, realizator de bandă desenată, recompensat cu premiul IBBY pentru designul literaturii destinate copiilor, care prezintă publicului larg cele mai importante lucrări ale sale, şi expoziţia "Cele mai frumoase cărţi din România" (ediţia 2014), o selecţie realizată anual de Asociaţia Performanţă în Cultură.
Partener privilegiat al ediţiei din 2014 este, şi în acest an, GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România. Preşedintele de onoare al ediţiei, amfitrionul Târgului Internaţional Gaudeamus 2014, este Benoît Rutten, preşedinte GADIF, delegat Valonia - Bruxelles în România.
Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură este iniţiat şi organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România.
Deschiderea oficială a ediţiei de anul acesta a avut loc miercuri, la ora 12.00, în prezenţa organizatorilor şi a reprezentanţilor ţării invitate - Rusia, aproximativ 20 de persoane protestând faţă de invitarea acestui stat la eveniment.
Târgul Internaţional Gaudeamus este principala componentă a Programului Lectura, un proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei. Palmaresul celor 20 de ani de existenţă, care însumează 83 de târguri Gaudeamus, peste 2.300.000 de vizitatori şi aproape 8.700 de manifestări organizate în acest cadru, aduce Radio România în poziţia de lider în industria evenimentelor de acest tip din România, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Accesul publicului în incinta târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru tombola Gaudeamus. Ca şi la ediţiile precedente, mai mult de jumătate dintre vizitatorii târgului vor beneficia de acces gratuit în incintă: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, profesioniştii din domeniile editorial - educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate.
Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 şi 20.00.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite