Protest la Gaudeamus împotriva faptului că Rusia e ţară invitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un grup de membri ai platformei civice Acţiunea 2012 au protestat la Romexpo FOTO blog George Simion
Un grup de membri ai platformei civice Acţiunea 2012 au protestat la Romexpo FOTO blog George Simion

Astăzi la deschiderea oficială a celei de-a XXI-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus, de la complexul Romexpo din Bucureşti, a avut loc un protest împotriva faptului că ţara invitată de onoare în acest an este Rusia.

20 de persoane au protestat astăzi la Romexpo, unde, până duminică în Pavilionul Central se desfăşoară Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, care le oferă vizitatorilor aproximativ 750 de evenimente editoriale şi profesionale, un număr record în istoria manifestării.

La ceremonia de deschidere a evenimentului au participat, printre alţii, Dmitry Itskovich, director general al o.g.i. Publishing House, Benoît Rutten, preşedinte de onoare al ediţiei de anul acesta a Târgului Gaudeamus, delegat Valonia-Bruxelles la Bucureşti, preşedinte GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), şi Oltea Şerban-Pârâu, director al Centrului Cultural Media Radio România.

După evenimentul de deschidere, un grup de aproximativ 20 de persoane, membri ai platformei civice Acţiunea 2012, care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România, au afişat un banner cu mesajul „Da culturii, nu ocupaţiei”.

Manifestanţii au declarat că nu sunt de acord cu faptul că în acest context internaţional, Rusia a fost aleasă invitată de onoare.

„Nu suntem de acord cu faptul că Rusia este membru invitat de onoare la acest târg şi considerăm că, în condiţiile în care agresează Ucraina militar şi pune presiuni asupra Republicii Moldova atât politic, cât şi economic şi militar, din regiunea transnistreană, considerăm că, în aceste condiţii, nu este bine să fie un invitat de onoare într-un stat membru al Uniunii Europene”.

„E foarte important ce semnale se transmit din România, din partea instituţiilor statului, iar Radioul Public este o instituţie a statului român care trebuie să aibă grijă la sensibilităţile geopolitice din regiune”, au mai spus reprezentaţii Acţiunea 2012, precizând că pregătesc mai multe „surprize” pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de faptul că invitatul de onoare în acest an al Târgului Gaudeamus este Federaţia Rusă.

„Suntem de acord cu cultura Federaţiei Ruse, nu suntem de acord cu felul în care ocupă teritorii care nu le aparţin”, au mai spus participanţii la protest.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite