Bookfest Timişoara. Lansări de carte, proiecţii de filme, concerte şi discuţii cu Mircea Cărtărescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salonul de Carte Bookfest Timişoara va avea loc între 31 martie-3 aprilie la Centrul Regional de Afaceri-CRAFT, fiind deschis între orele 10:00-20:00,găzduind lansări de carte, sesiuni de autografe, proiecţii de filme, concerte, ateliere de jocuri şi de scriere de scrisori şi discuţii cu scriitorii.

Deschiderea oficială a celei de a cincea ediţii a Salonului de Carte Bookfest Timişoara va avea loc joi, 31 martie, la ora 12.00, la Centrul Regional de Afaceri – CRAFT, în cadrul unei ceremonii la care vor lua parte înalţi oficiali, precum şi directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, şi Mihai Mitrică, directorul Salonului de Carte Bookfest. Bookfest Timişoara va fi deschis zilnic în perioada 31 martie – 3 aprilie 2016, de la 10 la 20.

Proiecţia lungmetrajului "Son of Saul"

Chiar în prima zi a Bookfest, vizitatorii sunt aşteptaţi la ora 17:00 la proiecţia lungmetrajului "Son of Saul", câştigătorul din acest an al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin. După vizionare, la ora 19:00, cei prezenţi vor putea participa la dezbaterea despre problematica receptării Holocaustului Discursul negaţionist în mediile intelectuale, care va fi găzduită de prof.univ.dr. Victor Neumann şi conf. univ. dr. Florin Lobonţ.
Editura Universităţii de Vest pregăteşte pentru joi, 31 martie, la ora 18:00, lansarea volumului "Sever Bocu: Strategii publicistice şi geopolitice”, de Vest Lucian – Vasile Szabo. Autorul se va afla la eveniment alături de criticul literar Cornel Ungureanu, scriitorul Viorel Marineasa şi profesorul universitar dr. Ioan-Viorel Boldureanu.

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic va lua parte vineri, 1 aprilie, la ora 19:00, la lansarea în premieră naţională a noii sale cărţi cu sfaturi despre nutriţie "Tocăniţă pentru suflet", apărută la Curtea Veche Publishing. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Igor Bergler readuce"Bibila pierdută", la Timişoara

La standul Editurii RAO, sâmbătă, 2 aprilie, la ora 16:00, va avea loc o sesiune de autografe a scriitorului Igor Bergler, autorul romanului "Bibila pierdută", volum care a marcat un record absolut de vânzări, de la lansare şi până acum. Programul editurii include de asemenea, lansarea a nu mai puţin de patru titluri aparţinând istoricului şi filosofului Victor Neumann, eveniment care se va desfăşura vineri, 1 aprilie, la ora 18:30. Vor fi lansate cărţile: "Tentaţia lui homo europaeus", volum ce analizează rolul instituţiilor, al personalităţilor şi al scrierilor care au marcat trecerea de la perioada medievală la cea modernă în Vestul şi Estul Europei; "Ideologie şi fantasmagorie", a cărei temă o reprezintă complexitatea ideologiilor care continuă să-şi dispute întâietatea în zonele în care democraţia a fost victima agresiunilor şovinist-naţionaliste, fasciste şi comuniste; "Neam, popor sau naţiune? Despre identităţile politice europene", în care autorul încearcă să lămurească noţiunile de trib, rasă, neam, etnie, naţiune şi presupusa lor complementaritate cu o religie şi limbă unică; "Conceptualizarea istoriei", carte axată pe cercetările dedicate istoriei conceptelor în Germania postbelică. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Florin Lobonţ, Mihai Panu, Miodrag Milin şi Ovidiu Enculescu, Directorul Editurii Rao.

"Solenoid", sâmbătă, de la ora 14.00

Scriitorul Mircea Cărtărescu, invitatul special al Bookfest Timişoara 2016 se va întâlni cu cititorii şi îşi va prezenta bestsellerul "Soleniod" sâmbătă, la ora 14.00. El o va avea alături pe Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas. După eveniment, Mircea Cărtărescu va acorda autografe celor prezenţi. Tot pentru sâmbătă, la ora 13:00, editura anunţă întâlnirea cu scriitoarea Ioana Nicolaie şi prezentarea volumului său de poeme "Lomografii", a volumului colectiv de proză scurtă "Cartea Simţurilor", ambele apărute la Editura Humanitas, precum şi a cărţii pentru copii "Ferbonia", publicată de autoare la Editura Arthur. Întâlnirea va fi urmată de o sesiune de autografe.

În aceeaşi zi, Editura Brumar îi aşteaptă pe vizitatori, la ora 17.00, cu un eveniment de lansare a volumelor Literatura Banatului. Istorie, personalităţi, contexte, de Cornel Ungureanu, Iulia Feier şi alte povestiri din memorie, de Ion Nicolae Anghel, Biografii lexicale, de I. Funeriu şi Nebun după Paris, de Aurel Gh. Ardeleanu. La eveniment vor fi prezenţi, alături de autori, scriitorii Ilie Gyurcsik, Adrian Dinu Rachieru, Rodica Bărbat, Marcel Tolcea şi Robert Şerban.

În afară de literatură şi film, Bookfest Timişoara îi va delecta pe vizitatorii din acest an cu două porţii consistente de muzică de cea mai bună calitate. Trupa Trei Parale va susţine sâmbătă la ora 19:00 un concert special de muzică românească veche, iar a doua zi, la ora 13:00, este programat un concert de muzică fado al artistului portughez, stabilit în România, Ricardo Caria.
Peste 30 de edituri importante vor fi prezente la această ediţie a Bookfest Timişoara cu reduceri de până la 70% pentru cărţile din ofertă şi o listă de aproximativ 20.000 de titluri, inclusiv volumele care s-au impus deja în topul vânzărilor de la începutul anului până acum. Printre expozanţi se vor afla editurile Humanitas, RAO, Curtea Veche Publishing, Nemira, Polirom şi Cartea Românească, Editura Universităţii de Vest, Okian, Antet XX Press, Editura Nomina, Editura Casa, Editura Niculescu, Editura Doxologia, Centrul de Carte Străină Sitka, Editura ALL, Editura Eikon, Editura Trei, Editura Corint, Editura Excelsior Art, Institutul Teologic Romano-Catolic Iaşi şi Grupul Editorial Art.

Diversitatea programului pregătit pentru această ediţie a Bookfest Timişoara va fi îmbogăţită de proiectele pregătite de Asociaţia Arta nu Muşcă şi echipa Happy Color.
Asociaţia Arta nu Muşcă va aduce caravana Cutia poştală călătoare, o propunere lansată pe durata celor 4 zile vizitatorilor care vor dori să-şi exprime în scris gândurile frumoase pentru cei dragi. Aceştia îşi vor putea aşterne pe hârtie mesajele chiar la standul asociaţiei, unde vor găsi toată recuzita de care au nevoie: tocuri, stilouri, hârtie, ceară pentru sigiliu etc. Echipa asociaţiei va strânge scrisorile şi va avea grijă ca ele să ajungă la toţi destinatarii.
Echipa Happy Color va veni cu Caravana cu jocuri, un stand amenajat cu mese pe care se vor afla diferite jocuri educative şi de societate pentru toate vârstele şi pentru toate gusturile: jocuri de strategie, jocuri de memorie, de logică, jocuri de îndemânare şi de fantezie. Vizitatorii vor putea face aici o pauză între evenimentele din program, sesiunile de autografe şi vizitele la standurile editurilor prezente la Bookfest. Echipa Caravanei cu Jocuri este formată din traineri experimentaţi care participă permanent la târguri si expoziţii internaţionale de profil.
La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele şi proiectele interactive programate pe durata acestuia. În toate cele patru zile, Bookfest Timişoara va putea fi vizitat între orele 10:00 şi 20:00.
Salonul de Carte Bookfest Timişoara este organizat de Asociaţia Editorilor din România, cu susţinerea Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Judeţean Timiş.
Parteneri ai evenimentului sunt: Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara, Universitatea de Vest, Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană în 2021, Asociaţia Arta nu Muşcă, iar sponsor este Banca Transilvania.
Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. Ediţia internaţională Bookfest din acest an, a XI-a, va fi organizată la Bucureşti între 1 şi 5 iunie, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Invitatul de Onoare fiind Israel. Începând din 2012, Bookfest s-a extins şi în alte oraşe din România: Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Tîrgu-Mureş, Braşov, dar a avut şi două ediţii Bookfest de Crăciun la Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite