Românii şi sârbii luptă pentru Johnny Weissmüller, actorul născut în Austro-Ungaria şi devenit „Tarzan“ în America
0Sătenii din localitatea sârbească Medja, aflată în apropierea graniţei cu România, spun că renumitul actor Johnny Weissmüller, cel care l-a întruchipat pe Tarzan, s-a născut la ei în sat, deşi este cunoscut că starul s-a născut pe actualul teritoriu al Timişoarei.
Se ştie că faimosul actor Johnny Weissmüller, alias „Tarzan“, s-a născut în 1904, în Freidorf, în prezent un cartier al Timişoarei. Starul a lăsat în ceaţă multe generaţii după ce şi-a falsificat actele, susţinând ulterior că s-ar fi născut în Windber, Pennsylvania (SUA), pentru a fi selectat în lotul naţional de nataţie al SUA -după care a câştigat cinci titluri olimpice.
Mai exact, Weissmüller a folosit certificatul fratelui său născut în America. Ca atare, multă vreme locuitorii din Windber l-au considerat pe „Tarzan“ unul de-al lor, i-au dedicat festivaluri şi sărbători. La bătrâneţe, Johnny Weissmüller avea să recunoască faptul că s-a născut în Imperiul Austro-Ungar şi că doar a copilărit în Windber.
De altfel, toate registrele Bisericii Romano-Catolice din cartierul Freidorf dovedesc că Johnny Weissmüller s-a născut acolo, la 2 iunie 1904. Părinţii, Petrus şi Elisabeth Weissmüller, şvabi din Banat, au emigrat în Statele Unite ale Americii împreună cu fiul lor, pe atunci în vârstă de şapte luni.
Eroii din film: Jane, Chita şi Tarzan
Problema originii lui „Tarzan“ nu a luat însă sfârşit. După ce americanii din Windberg şi mai apoi timişorenii l-au revendicat pe Johnny Weissmüller, au mai apărut nişte „pretendenţi“: sârbii din localitatea Medja. Jurnaliştii „Adevărul“ au discutat cu specialişti şi au mers în Medja pentru a afla mai multe despre posibila legătură între „Tarzan“ şi Serbia.
Tarzan de la Hollywood
Medja este un sătuc care are puţin peste 1.000 de locuitori, aflat la doar cinci kilometri de frontiera cu România. În zonă circulă o legendă locală conform căreia, în 1905, la debarcarea vaporului în SUA, în dreptul numelui lui Johnny Weissmüller figura ca loc de naştere Párdány. Acesta a fost numele unei localităţi din fosta Ungarie, ajunsă după Primul Război Mondial în componenţa Serbiei. Între timp, localitatea a primit numele de Medja.
Statuia lui "Tarzan" din sala de culturism patronat de Florin Teodorescu
Weissmüller („moraru alb“, în traducere) era un nume extrem de comun în Banat, un fel de „Popescu“ la români. Aşa se face că atât în Timişoara (dar şi în rândul şvabilor emigraţi de-a lungul timpului în Germania), cât şi la Medja, sunt mulţi care se revendică a fi rude cu Johnny Weissmüller.
„Tarzan s-a născut la Medja!“
Medja, un sat care este imaginea perfectă a tranziţiei post-război, este lipsit de orice formă de industrie, cuprins de paragină şi rămas fără tinerii care au plecat deja la oraş sau în străinătate. Când s-au trasat noile graniţe, în 1919, Medja făcea parte din Regatul României. În urma unor schimburi de teren cu Regatul Sârbo-Croato-Sloven, în 1924, a trecut în viitoarea Iugoslavie.
Biserica Romano-Catolică din Medja
Vitomir Denda, un localnic pe care l-am găsit în birtul satului, susţine de la bun început că am ajuns în satul unde s-a născut „Tarzan“. „Toţi de aici ştiu că Tarzan e de aici. De la cei mici, la cei mai în vârstă. Am auzit că se spune că s-a născut în Timişoara, dar nu e adevărat!“, spune bărbatul.
Ghidul care ştie tot despre „Tarzan“
Vitomir Densa ne pune în legătură cu omul care ştie tot despre „Tarzan“. Se numeşte Stoiadin Stoianovici, i se zice „Dice“, şi este fratele unui sătean căsătorit cu o „Weissmüller“, dar care locuieşte la Belgrad.
Stoianovici vine cu un mănunchi de ziare în braţe, toate despre Tarzan, şi spune că vrea să ne ducă într-un loc surpriză: o casă tipic şvăbească. „Aici a stat Tereza Weissmüller, cea care s-a căsătorit cu fratele meu. El a fost colonel în armată. Ei locuiesc la Belgrad, nu mai vin pe aici că sunt foarte bătrâni şi bolnavi. Casa asta este exact ca acum 150 de ani. Şi geamurile, şi uşile sunt cele originale, la fel şi mobilierul“, povesteşte Dice.
Aflăm că, în localitate, oamenii ştiu că Tereza era rudă cu Johnny Weissmüller. Mai exact, bunicul ei, Karl, ar fi fost frate cu tatăl lui „Tarzan“.
Casa în care a locuit unchiul lui "Tarzan"
„Karl a fost luat prizonier în Rusia în timpul războiului. Acesta s-a întors însă la Medja, unde a avut un fiu, Peter, tatăl Terezei. Ea s-a mutat în anii ’80 la Belgrad. Şi ea mi-a povestit că Johnny Weissmüller s-a născut aici“, mai spune Stoiadin Stoianovici.
Statuia lui „Tarzan“
Pe masa din sufrageria casei se află o sculptură din bronz care-l reprezintă pe Johnny Weissmüller. „Este capul care trebuia să fie pe monumentul din parc. Primăria nu a mai avut bani să termine lucrarea. Sper că la un moment dat să fie realizată statuia“, adaugă localnicul. O mică statuietă cu Tarzan mai găsim şi în dormitor, acolo unde deasupra patului tronează fotografia de epocă al lui Karl Weissmüller.
Statuietă în dormitor
Apoi, plecăm să vizităm cimitirul şvăbesc, aflat şi el în paragină. „Este unul din puţinele cimitire nemţeşti care au rămas în Voivodina. Toate au fost distruse după război. Aici au fost înmomântaţi Karl, Magdalena, Peter şi Gizela Weissmüller. Mai există un mormânt al unora care se numesc Weissmüller, dar nu ştiu cine au fost“, a mai declarat Stoiadin Stoianovici.
"Dice" ne-a povestit în cimitir
„Nu ştiam că sârbii îl revendică“
Regizorul şi producătorul timişorean Florin Iepan, cel care a realizat documentarul „Unicul, adevăratul Tarzan“, a aflat cu uimire de povestea de la Medja. „Eu, când am făcut filmul, nu ştiam că că sârbii îl revendică pe Johnny Weissmüller. Este o noutate şi pentru mine. E foarte interesant. Pare o situaţie hilară, până la urmă. E şi o uşoară ipocrizie, pentru că atât românii, cât şi sârbii, îl revendică pe Tarzan, dar, când vine vorba de multiculturalitate, şi unii, şi alţii, cam strâmbă din nas. Mai cu seamă că, atunci când a plecat în America, Johnny Weissmüller era un sugar, ca atare locul de naştere nu a avut nicio contribuţie la cariera lui ulterioară. Ştiu că la un moment dat, prin anii ’80, Johnny Weissmüller a recunoscut că s-a născut în Imperiul Austro-Ungar, ca atare nici sârbii, nici românii nu au vreun merit“, a declarat Florin Iepan.
Vizita lui Johnny Weissmüller Jr. de la Timişoara
„Tarzaniada“ de la Timişoara
Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş vor organiza, în această vară, „Tarzaniada“, o acţiunea menită să îl cinstească pe Johnny Weissmüller. Se vor organiza diferite jocuri şi concursuri care îl vor avea în background pe „Tarzan“. Johnny Weissmüller a fost căsătorit de şase ori şi a avut trei copii: Johnny Weissmüller Jr. (cel care a vizitat Timişoara în 2004 şi a decedat însă 2006), Lisa Weissmüller (care a murit în 2007) şi Wendy Anne Weissmüller, care trăieşte şi astăzi şi pe care organizatorii doresc să o invite la Timişoara.
Citiţi şi:
EXCLUSIV Cum a fost păcălit fiul lui „Tarzan“ la Timişoara. A rămas doar un zid din adevărata casă a familiei lui Johnny Weissmüller
EXCLUSIV FOTO Strigătul disperat al lui Tarzan: Johnny Weissmüller nu mai are nici plăcuţă comemorativă în Timişoara