Articol publicitar

5 sfaturi care te vor ajuta să citeşti mai mult

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carti

Lectura este modul prin care copiii, adolescenţii şi adulţii asimilează foarte rapid informaţiile, descoperă noi domenii de interes şi îşi îmbogăţesc cunoştinţele de cultură generală ori devin specialişti într-un anumit domeniu. De asemenea, lectura este şi o formă de relaxare, sau un mijloc prin care poţi aplica tehnici de dezvoltare personală.

Dacă vrei să îţi dezvolţi un obicei de lectură zilnic, dar care să nu îţi afecteze bugetul, poţi începe cu o vizită la un anticariat, unde vei găsi atât cărţi ieftine cât şi cărţi din toate domeniile tale de interes. Pentru a-ţi menţine motivaţia de a citi în fiecare zi, îţi prezentăm câţiva paşi pe care să îi pui în aplicare, astfel încât să îţi poţi atinge scopul:

  • Setează-ţi un obiectiv clar

Ca în orice altă activitate pe care o începi, indiferent că este vorba despre un nou proiect, învăţarea unei limbi străine sau dezvoltarea ta personală, şi în cazul obiceiului de a citi zilnic, este indicat să îţi setezi un obiectiv clar, un scop la care aspiri să ajungi în urma acestui proces. Lectura nu trebuie să fie o obligaţie, de aceea încearcă să o priveşti ca pe o activitate pe care o faci din plăcere şi să îţi setezi mici obiective zilnice pe care să le îndeplineşti. Printre obiectivele zilnice, putem enumera: numărul de pagini pe care vrei să îl citeşti, notarea ideilor principale sau redactarea unei liste complete cu toate titlurile pe care vrei să le citeşti. Poţi alege să cumperi cărţi din anticariat, care au preţuri foarte avantajoase, pentru a te asigura că nu vei duce lipsă de inspiraţie când îţi vei alege următoarea lectură. Cu cât citeşti mai multe cărţi din genul literar care te pasionează, cu atât vei fi mai înclinat să aloci mai mult timp lecturii. 

  • Participă la evenimente literare

Printre cele mai cunoscute evenimente de acest fel sunt lansările de carte, dar şi târgurile. Unele dintre ele sunt anunţate pe social media, dar şi pe celelalte canale de informare. Îţi poţi rezerva locul din timp la un astfel de eveniment, dacă este pe un subiect care să te intereseze. De asemenea, poţi merge la lansarea unui film care are la bază o carte, pentru că astfel poţi observa cum regizorul şi scenaristul şi-au imaginat anumite scene din respectiva carte.

  • Înscrie-te la o bibliotecă sau într-un club de lectură

Cel mai bine îţi formezi obiceiul de a citi zilnic dacă-ţi faci un abonament la o bibliotecă din apropierea zonei în care locuieşti. Un astfel de abonament îţi oferă accesul la toate cărţile din biblioteca respectivă şi astfel poţi găsi foarte multe titluri pe placul tău. Clubul de lectură este o altă modalitate de a te apropia mai mult de cărţi. Într-un astfel de club, care se poate desfăşura chiar şi online, îţi poţi împărtăşi impresiile despre lectura care ţi-a plăcut, şi poţi lua parte şi la dezbateri literare cu ajutorul cărora vei afla o mulţime de lucruri interesante.

  • Poartă tot timpul o carte cu tine

Fie că te afli în mijlocul de transport în comun, în drum spre job, fie că eşti într-un parc, o carte este companionul cel mai potrivit pentru a-ţi umple timpul. Atunci când porţi o carte cu tine tot timpul, cresc foarte mult şansele ca tu să citeşti zilnic, astfel că este un pas în plus să îţi îndeplineşti obiectivele propuse. Poţi chiar şi să porţi cu tine un carneţel şi un creion pentru a nota unele idei importante.

  • Cere recomandări de cărţi

Dacă ai prieteni cărora le place să citească, le poţi cere o listă cu cărţile lor preferate şi astfel te poţi inspira din acele recomandări. De asemenea, recomandări îţi poate face şi anticarul, librarul sau bibliotecarul. Aceştia au mulţi ani de experienţă în lucrul cu cărţile, astfel că îţi pot recomanda titluri foarte interesante.

Lectura, pe lângă multiplele sale beneficii asupra psihicului, este şi una dintre cele mai plăcute activităţi, astfel că în compania unei cărţi te poţi relaxa oriunde şi oricând. Există diverse modalităţi care să te motiveze să citeşti zilnic, pe lângă cele enumerate în acest articol. Poţi completa lista noastră cu alte activităţi care să te stimuleze să citeşti în fiecare zi, iar în timp vei deveni un cititor profesionist.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite