Cele mai bune rase de albine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnica este una dintre cele mai bune rase de albine din lume FOTO: Arhivă Adevărul
Carnica este una dintre cele mai bune rase de albine din lume FOTO: Arhivă Adevărul

În lume există peste 250.000 de rase de albine şi multe altele aşteaptă încă să fie descoperite, potrivit apicultorilor. De la temperament la rezistenţa la boli şi productivitate, trăsăturile acestora sunt diferite. Iată care sunt cele mai bune rase de albine.

Producţia de miere depinde de priceperea apicultorului, de floră, dar şi de rasa de albine aleasă. O rasă bună, selecţionată de stupar poate să producă mai multă miere şi să trăiască mai mult decât una care nu este selecţionată.

Alegerea unui anumit tip de albină în defavoarea altuia depinde de obiectivul fiecărui apicultor, evaluând avantajele şi dezavantajele fiecărei rase. Iată care sunt cele mai răspândite şi cele mai bune rase de albine utilizate de apicultorii din întreaga lume:

Cele mai bune rase de albine. Albina carpatină (Apis Mellifera Carpatica)

Albina din Carpaţi sau albina românească, aşa cum mai este cunoscută această rasă, este adaptată condiţiilor climatice din zona carpatică. Atuul acesteia este rezistenţâa crescută la boli, mai mult decât productivitatea. Este o albină foarte blândă, iar cu o matcă de calitate poate fi o rasă excelentă.

Albina italiană (Apis Mellifera Ligustica)

În cadrul rasei Apis Mellifera Ligustica există mai multe subvarietăţi, unele mai puţin mulţumitoare decât altele. Cea mai bună pentru zona noastră şi nu numai s-a dovedit a fi varianta de albină italiană mai închisă la culoare, care provine din regiunea Alpilor Ligurici, potrivit apiexpert.ro.

Albina italiană deschisă la culoare (galbenă) provine din regiunile învecinate cu Bologna şi nu este la fel de rezistentă, la boli, de blândă, harnică şi de productivă precum varianta mai închisă la culoare.

Cele mai bune rase de albine. Albina Carnica (Apis Mellifera Carnica)

Carnica este una dintre cele mai utilizate rase de albine din lume, iar mulţi apicultori o consideră cea mai bună dintre toate. Ea are cel mai bun simţ al orientării dintre toate rasele, este harnică, foarte blândă, rezistentă la boli, iernează foarte bine în condiţii climatice dificile, iar toate aceste caracteristici o fac una dintre cele mai rentabile rase de albine

Carnica este cea mai potrivită pentru exploatarea florei care apare primăvara timpuriu, dar are şi un dezavantaj: tendinţa de roire atunci când culesul de miere este slab.

Albina caucaziană (Apis Mellifera Caucasica)

Originara din zona Europei de Est, această albină are temperamentul calm, dar şi aspectul albinei Carnica. Performanţele sale sunt excepţionale, fiind foarte apreciată datorită trompei foarte lungi, cea mai lungă dintre toate rasele. Ea deţine întâietatea în producţia de miere faţă de alte rase.

Un dezavantaj al albinei caucaziene ar fi poate pronirea lentă  primăvara, care afectează producţia de miere.

Cele mai bune rase de albine. Buckfast

Această rasă a evoluat de la încrucişarea dintre albina italiană şi albina vest-europeană din Anglia, potrivit apiexpert.ro. Este poate cea mai blândă albină dintre toate, este harnică, are un instinct foarte mic de roire şi este prolifică.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite