FOTO Albinele, „afacerea“ dulce care schimbă vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Prunean, alături de  Ludovic Pazmandi
Alin Prunean, alături de Ludovic Pazmandi

Alin Prunean (38 de ani) a pus bazele unui centru de colectare şi ambalare a veninului şi a polenului de albine, în Sălaj. Tot el s-a implicat şi în realizarea unui program prin care oamenii sunt învăţaţi cum să facă apicultură.

„Miere, propolis, polen produc toţi apicultorii. Foarte puţin sunt aceia care colectează veninul albinelor“, aşa îşi începe povestea Alin Prunean, un bărbat de 38 de ani care a avut o idee foarte curajoasă. El şi-a dorit să pună bazele unui centru de colectare şi ambalare a veninului şi a polenului de albine. A pus ideea pe hârtie, a înscris proiectul în competiţia „Fabricat în Ţara lui Andrei“, susţinută de OMV Petrom, şi a primit o finanţare de 32.000 de euro. 

Astfel, ideea s-a transformat în realitate: centrul de colectare şi ambalare a veninului funcţionează acum în localitatea Marca, din Sălaj, iar Alin Prunean a dovedit că se poate. „Mai întâi, am organizat cursuri la care am invitat apicultorii din zonă, dar şi pe cei care nu ştiau nimic despre această îndeletnicire, dar şi-ar fi dorit să afle. Iniţial, ne propusesem să avem 25 de cursanţi. În cele din urmă, am avut 56, aşa că am organizat două serii. La final, toţi cei 56 au primit certificat de calificare în meseria de apicultori“, povesteşte Alin Prunean. Practic, oamenii au fost învăţaţi să se descurce singuri.




Întâi au fost instruiţi apicultorii, apoi a urmat o nouă etapă în proiect: zece dintre ei au primit echipamente speciale pentru colectarea veninului şi a polenului. Cinci dintre aceştia au primit şi câte zece familii de albine, fiind vorba despre localnici care începeau de la zero în albinărit. Ceilalţi cinci beneficiari ai echipamentelor aveau deja familii de albine, aşa că, pentru ei, colectoarele primite erau, în acel moment, tot ceea ce aveau nevoie.

miere


O dragoste redescoperită


Printre cei care au primit şi albine, şi echipamente se numără Ludovic Pazmandi, un pensionar de 62 de ani, din localitatea Dolea, judeţul Bihor. Pentru el, proiectul a fost o ocazie nesperată care i-a scos în cale o dragoste veche, la care a renunţat într-un moment foarte greu al vieţii. „Mi-am pierdut copilul, în urmă cu 15 ani, şi am simţit, efectiv, că nu mai vreau să mai ştiu de nimic. Aşa că mi-am dat toate albinele, aproape gratis, doar ca să nu le mai am“, povesteşte el, amintindu-şi că iubea această îndeletnicire şi se ocupa cu drag de albine.

miere


După ce a aflat despre proiectul lui Alin Prunean, Pazmandi s-a dus la curs, iar pasiunea pentru albinărit s-a reaprins. În numai trei luni de când a primit albine, şi-a dublat deja numărul de familii. „Trebuie să muncim ceva şi trebuie să-i ajutăm pe tineri să aibă un loc de muncă“, a adăugat bărbatul, subliniind că speră să poată face din asta o mică afacere de familie.


Tot la o mică afacere de familie se gândeşte şi Ioan Zmole, un bărbat de 40 de ani, din localitatea sălăjeană Ip. El avea deja albinele în momentul în care a intrat în proiect şi povesteşte cum începuturile sale în apicultură sunt legate de Italia, acolo unde a plecat la muncă pentru a-şi finanţa lucrările de construcţie a unei case pentru familia sa.

miere


„Am prins un roi de albine. Treptat, am ajuns să am, acolo, patru familii, iar în momentul în care am revenit în ţară, nu m-a lăsat sufletul să le las acolo, aşa că le-am pus în portbagaj şi le-am adus din Italia până aici“, a povestit el. Se întâmpla în urmă cu cinci ani, iar de atunci a reuşit, treptat, să ajungă la 70 de familii. Cu echipamentele primite acum speră ca stupina lui să devină şi mai profitabilă. „Mi-ar plăcea ca toţi membrii familiei mele să devină stupari“, a spus bărbatul, cu gândul la copiii săi.


Încurajaţi să se asocieze


La centrul din Marca, Alin Prunean a amenajat un spaţiu dotat cu lăzi frigorifice, în care apicultorii îşi vor putea păstra veninul şi polenul colectat, înainte de a vinde, în cantităţi mai mari, produsele. „Este important să adunăm cantităţi mai mari, pentru că altfel discuţi cu un procesator în momentul în care poţi să îi asiguri marfă suficientă. Cu 10 grame de venin, nu te bagă nimeni în seamă. Trebuie să ai minimum 500 de grame şi să mergi direct la firma care îl foloseşte, pentru că intermediarii plătesc, în prezent, 20-25 de euro pe gram, pe când preţul corect este undeva la 50 de euro“, a explicat Prunean.

miere


Care este scopul proiectului


Prin acelaşi proiect, apicultorii implicaţi vor fi ajutaţi să facă trecerea către agricultura ecologică. Afacerea socială pusă la punct de Alin Prunean susţine micii întreprinzători, dar şi educaţia. Asta pentru că 50% din profit este direcţionat către sprijinirea accesului la educaţie al tinerilor care provin din familii cu venituri mici.
„La Marca, la Ip, la Suplacu de Barcău, ca pretutindeni în România, se cresc albine de sute sau de mii de ani, de pe vremea dacilor. Abordarea noastră cuprinde atât formarea profesio­nală, cât şi intrarea pe piaţă cu produse de nişă, cum sunt veninul de albine şi polenul, producerea acestora la standarde de calitate conforme cu cerinţele pieţei. De anul viitor, după ce perioada de conversie la apicultura ecologică pentru cei zece apicultori se încheie, vom avea produsele certificate ecologic. Veniturile localnicilor vor rezulta, pe de o parte, din produsele pe care le vor valorifica, iar pe de altă parte prin valorificarea directă în piaţă“, a sintetizat Alin Prunean esenţa proiectului. ;

Produse naturale gustate şi de prinţul Charles


De ambalarea produselor obţinute în Marca şi de desfacere se va ocupa o întreprindere socială din localitatea Valcău de Jos, a Fundaţiei Agapis, fundaţie înfiinţată de Alin Prunean şi care funcţionează pe bază de voluntariat. Este o întreprindere socială care colectează de la producătorii de zonă produse apicole şi fructe uscate, la preţuri peste cele ale pieţei, pe care, apoi, le ambalează şi le promovează, spre vânzare. Întreprinderea socială de la Valcău de Jos s-a remarcat, încă de la început, prin combinaţiile inedite de miere cu diverse ingrediente – hribi, scorţişoară, ardei iute, cafea şi, mai nou, şi ghimbir – produsele fiind apreciate şi gustate chiar şi de prinţul Charles al Marii Britanii, într-una dintre vizitele sale în Transilvania. Mai multe despre produsele lui Alin Prunean puteţi afla pe sanatate-dulce.ro.

Citeşte şi Alin Prunean, omul care şi-a împins satul natal în Europa

FOTO Mierea din Sălaj atrage Casa Regală britanică. Prinţul Charles vine în vizită pe Valea Barcăului

Mierea şi fructele uscate din Sălaj, promovate la cel mai mare târg de profil din Marea Britanie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite