Zece locuri pe care trebuie să le vizitezi o dată-n viață. De la aurora boreală până la cea mai bună mâncare din lume FOTO

0
Publicat:

Izolarea socială pe care am fost obligați să o respectăm pe timpul pandemiei a redus posibilitățile de călătorie la maximum. Însă de luni bune, aceste restricții au fost ridicate, iar pasionații de călătorii pot relua explorarea lumii.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ceea ce îi motivează pe călători să viziteze are legătură în general cu nevoia de a descoperi noi locuri, oameni, cultură, frumusețea naturii, peisaje sau, de ce nu, mâncare tradițională sau evenimente locale.

Odată cu ridicarea restricțiilor din pandemie, totul a revenit la normal și amatorii de călătorii au pornit din nou la drum.

New York Times a publicat o listă cu mai multe locuri pe care ar trebui să le vedem o dată-n viață. Sunt unice și oferă experiențe pe măsură.

Iată o listă pe care o propune publicația.

Londra, un oraș ce trebuie vizitat   FOTO Pexels
Londra, un oraș ce trebuie vizitat FOTO Pexels

1. Londra - un oraș plin de viață, care se pregătește pentru o încoronare

Între peisajul modificat după pandemie, schimbările neașteptate ce au avut loc la Guvern și moartea Reginei Elisabeta a II-a, nu există nicio îndoială că Londra este în tranziție. Dar orașul continuă să combine vechile tradiții și noile posibilități, oferind ceva pentru toți cei care iubesc cultura, istoria, arta și viața de noapte.

După șapte decenii va avea loc prima încoronare a Marii Britanii, la Londra. Evenimentul va avea loc în luna mai și cu siguranță va atrage mulți curioși.

Morioka - Japonia   FOTO japan-guide
Morioka - Japonia FOTO japan-guide

2. Morioka – Japonia - o bijuterie accesibilă la doar o scurtă călătorie cu trenul de la Tokyo

Morioka este un oraș străvechi ce a fost locuit încă din timpuri preistorice. Cu toate acestea, este puțin probabil să vedeți prea mare parte din istoria sa. Până în octombrie anul trecut, Japonia a menținut unele dintre cele mai stricte restricții de călătorie din orice țară. Acum, călătorii încep să revină către destinații populare precum Tokyo, Kyoto și Osaka.

Totuși, orașul Morioka este deseori ignorat. Înconjurat de munți, se află la câteva ore la nord de Tokyo, călătorind pe liniile feroviare japoneze de mare viteză. Centrul orașului Morioka este eminamente accesibil pe jos. Orașul este plin de clădiri din epoca Taisho care îmbină estetica arhitecturală occidentală și cea estică, precum și hoteluri moderne, câteva ryokan vechi (hanuri tradiționale) și râuri întortocheate. O remiză este un castel antic transformat într-un parc.

La o oră de mers spre vest cu mașina se află Lacul Tazawa și zeci de izvoare termale de importanță mondială.

Parcul Tribal Navajo Monument Valley  FOTO pexels
Parcul Tribal Navajo Monument Valley FOTO pexels

3. Parcul tribal Navajo Monument Valley – un decor uimitor ideal pentru Hollywood

Americanii au „invadat” parcurile naționale, în special în perioada de vârf a pandemiei, când călătoriile în afară au fost restricționate. În mijlocul agitației, admirarea în pace a măreției naturii poate fi o provocare.

Monument Valley oferă o alternativă mai puțin aglomerată. Situl, cunoscut sub numele de Tse'Bii'Ndzisgaii în Navajo, a devenit foarte popular pentru America de vest. Imaginile sunt celebre din filmele cu John Wayne, unde deșertul roșu provoacă un sentiment de reverență și venerație.

Parcul tribal este deschis vizitatorilor sub conducerea Națiunii Navajo și este unul dintre acele locuri pe care ar trebui să le vedem o dată-n viață.

Kilmartin Glen - Scoția  FOTO commons wikimeida
Kilmartin Glen - Scoția FOTO commons wikimeida

4. Kilmartin Glen - Scoţia - un Stonehenge scoțian, cu tot misterul aferent 

Peisajul străvechi are peste 800 de monumente arheologice. Această vale înverzită de pe coasta sălbatică de vest a Scoției este unul dintre cele mai importante situri preistorice din Marea Britanie, dar este în mare parte în afara circuitului vizitatorilor. Este un fel de Stonehenge fără mulțimea de vizitatori.

Rătăciți printre cercuri de piatră maiestuoase, vizitatorii pot vedea plăci care ies din pământ, movile funerare și sculpturi în stâncă de formă inelară, extinzându-se ca undele dintr-o picătură de apă. Toate acestea o fac una dintre acele destinații populare.

Auckland - Noua Zeelandă   FOTO newzeeland
Auckland - Noua Zeelandă FOTO newzeeland

5. Auckland - Noua Zeelandă - produse de patiserie ce rivalizează cu cele din Franța

Auckland este în general considerat punctul de pornire a turismului din Noua Zeelandă. Dar călătorii care trec pe aici pot rata faptul că este considerat și capitala culinară.

Restaurantele care s-au tot dezvoltat în timpul restricțiilor sunt acum gata să fie vizitate de oricine. La doar 10 minute de mers pe jos de centrul orașului puteți degusta o mâncare simplă de inspirație franceză, pregătită cu tot ce oferă bucătăria Noii Zeelande: șofran, wasabi și trufe, printre alte delicatese, care sunt cultivate în țară. Puteți servi vânat local și delicatese.

Faimosul multiculturalism al orașului joacă, de asemenea, un rol important. Un alt restaurant servește yakitori de ultimă generație, iar fondatorii unei patiserii, originari din Franța, servesc mille-feuille ce rivalizează cu cele mai bune din Paris. Este, de asemenea, una dintre acele destinații populare ce nu trebuie ratate.

Palm Springs - California  FOTO tourscanner
Palm Springs - California FOTO tourscanner

6. Palm Springs – California – locul unde poți observa stelele 

Astroturismul este în creștere, cu o constelație de moduri de a explora cosmosul, inclusiv la Biblioteca și Observatorul Rancho Mirage, care oferă tururi și evenimente lunare. Nu aveți decât să întindeți o pătură în deșert și să priviți în sus la cerul înstelat din Parcul Național Joshua Tree. Acest parc are unul dintre cele mai întunecate ceruri din California, cu drumeții de observare a stelelor și festivalul anual Night Sky.

Natura și istoria deșertului care înfloresc în jurul Palm Springs modelează, de asemenea, peisajul orașului, inclusiv noul Palm Springs Downtown Park, conceput pentru a reflecta Indian Canyons; Muzeul și Piața Culturală Agua Caliente este unul dintre cele mai mari centre culturale native americane de pe Coasta de Vest. Palm Springs este fără doar și poate unul dintre acele locuri pe care ar trebui să le vedem o dată-n viață.

Kangaroo Island - Australia  FOTO australianadventure.travel
Kangaroo Island - Australia FOTO australianadventure.travel

7. Insula Cangurilor – Australia - un refugiu pentru koala și alte creaturi sălbatice

Insula Cangurilor de aproape 4400 kilometri pătrați este cunoscută pentru fauna sălbatică incredibilă, priveliști uluitoare ale oceanului și statutul său de refugiu ecologic - ca o grădină zoologică fără garduri.

În urmă cu trei ani, incendiile devastatoare au mistuit insula, distrugând fauna și distrugând un celebru hotel de lux. Eforturile de reconstrucție continuă, iar insula este mai convingătoare ca niciodată de vizitat. Noile organizații care au apărut pentru a ajuta la recuperarea faunei sălbatice oferă vizitatorilor șansa de a juca un rol în finanțarea acestei regenerări.

La Kangaroo Island Koala and Wildlife Rescue Centre se poate rezerva un tur privat pentru a vedea spitalul pentru animale sau puteți hrăni cu biberon un pui de cangur. În parcul de conservare Seal Bay puteți urmări una dintre cele mai mari colonii de lei de mare din Australia. 

Vjosa River - Albania  FOTO commons.wikimedia.org
Vjosa River - Albania FOTO commons.wikimedia.org

8. Râul Vjosa – Albania – una dintre ultimele căi navigabile sălbatice din Europa

Vjosa este unul dintre ultimele râuri fără baraje din Europa. După un deceniu de proiecte propuse care amenințau să modifice debitul sălbatic al căii navigabile, precum și nenumăratele ecosisteme și văile sale presărate cu comunități antice, guvernul albanez a semnat un angajament în iunie anul trecut de a crea Parcul Național Vjosa Wild River.

Respectarea acestui angajament va stabili un model de conservare global, păstrând, în același timp, porțiunea navigabilă care se întinde de la Munții Pindus din Grecia până la Marea Adriatică.

O rută pentru cicliști se deschide în ianuarie 2023, rută care trece de-a lungul râului și vizitează situri din Patrimoniul Mondial, cum ar fi orașul Gjirokastra și îl face unul dintre acele locuri pe care ar trebui să le vedem.

Accra - Ghana  FOTO Amanor Kwaku - wikipedia
Accra - Ghana FOTO Amanor Kwaku - wikipedia

9. Accra – Ghana - un centru al bucătăriei inovatoare din Africa de Vest

Gastronomia din Accra consta de obicei din două oferte: „chop bars” (care servesc mâncăruri tradiționale și ieftine, cum ar fi fufu - făcut din manioc măcinat, pătlagini verzi sau igname, cu supă picantă pe bază de roșii) și restaurante mai scumpe care servesc mâncăruri străine.

Cei care ajung la Accra, capitala Ghanei, pot vedea acum un nou val de bucătari și antreprenori care reduc acest decalaj, punând accent pe inovare și folosirea produselor locale. De exemplu, rădăcina granulată de manioc este vopsită în roz cu sfeclă roșie și însoțește calmarul într-un sos de fructul pasiunii.

Ghana Food Movement, un grup educațional care propune folosirea ingredientelor indigene subutilizate, cum ar fi meiul (consumat de localnici aproape exclusiv sub formă de terci), care este transformat în „vedetă” în mai multe feluri, ceea ce face din Accra una dintre acele destinații populare.

Aurora Boreală  FOTO pexels
Aurora Boreală FOTO pexels

10. Tromso – Norvegia - un loc cu cer senin unde poate fi văzută aurora boreală

După ani de activitate solară scăzută, vizitatorii abia așteaptă să poată vedea din nou faimoasa aurora boreală.

Pe măsură ce se intensifică activitatea solară, va crește și frecvența și intensitatea aurorei. Experții prevăd că activitatea solară va atinge vârful în 2025.

Unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea aurora boreală, Tromso - Norvegia, se află la mai mult de 350 de kilometri la nord de Cercul Arctic și este relativ accesibil, în ceea ce privește locațiile de vizionare. Călătorii pot ajunge acolo fie cu avionul, fie cu o combinație de tren și autobuz. De asemenea, sunt posibile nave de croazieră și feriboturi.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite