Unde ne relaxăm. Orașele cu cel mai bine cotate parcuri din țară, potrivit Google Maps
0Cele mai populare parcuri din România nu par să fie neapărat și cele mai vizitate, dacă ar fi să ne luăm după un clasament obținut în urma recenziilor disponibile în Google Maps.
Practic, topul la care facem referire pornește de la rating-ul obținut ca urmare a părerilor exprimate de către cei care le-au vizitat.
Doar că aceste cote de popularitate au la bază un număr de recenzii extrem de diferit de la un caz la altul.
Așa se face că parcuri extrem de cunoscute și vizitate, precum Herăstrău din București, în cazul căruia și-au exprimat opinia peste 55.000 de vizitatori, să obțină un rating mai mic decât un parc prea puțin știut, și foarte nou de altfel, precum „Poiana lui Căliman” din Călimănești – Căciulata, județul Vâlcea, care are doar puțin peste 1.000 de review-uri.
Iar aceasta nu este unica anomalie de acest gen. Dacă Herăstrău are o cotă de popularitate de doar 4,6 din punctajul maximum de 5 (din partea celor peste 55.000 de vizitatori care au dorit să-și împărtășească experiența pe Google), cel mai mare rating obținut, de 4,8, este împărțit de două grădini publice: Palas din Iași (cu puțin peste 10.000 de păreri) și Iulius Gardens din Timișoara în cazul căruia există doar puțin peste 1.700 de recenzii.
„Cel mai bine cotate parcuri și grădini publice din România” în Google Maps
Ideea de a face un astfel de clasament le-a venit unor puști de la Clubul Copiilor, care au publicat ceea ce au constatat pe pagina instituției: „Cel Mai Bine Cotate Parcuri și Grădini Publice din România”, la jumătatea lunii mai.
Inițiativa, după cum au explicat inițiatorii ei, a plecat de la constatarea faptului că Google Maps a acumulat peste un milion de recenzii pentru parcurile și grădinile publice din România.
Clasamentul a luat în calcul zonele de agrement care au acumulat cel puțin 1000 de recenzii de-a lungul anilor și care au obținut cele mai mari evaluări medii ale recenziilor. În cazul în care mediile recenziilor, au fost la egalitate, s-a luat în calcul parcul care a adunat cele mai multe recenzii.
Astfel se explică cum de nu mai puțin de 18 parcuri din întreaga țară au obținut un rating de 4,7 din punctajul maxim de 5 în „Top parcuri România”.
Palas Iași, Iulius Gardens Timișoara, IOR, Central Cluj și Dumbrava Sibiului în top
Le vom împărți după numărul de recenzii. Adunând între 30.000 și 20.000 de păreri exprimate, s-au clasat în acest top: Parcul „Alexandru Ioan Cuza” cunoscut drept IOR din București (din 29.562 de review-uri), Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj Napoca (20.538) și „Dumbrava Sibiului” (20.538 review-uri) cu Grădina Zoo și Muzeul Astra din Sibiu.
Având între 20.000 și 10.000 de păreri au obținut punctajul menționat: Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova (15.508 recenzii) și Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia (14.015).
Necunoscute printre zonele de agrement cu recenzii foarte bune
Aceeași cotă de popularitate, dar având sub 10.000 de recenzii, au obținut și: Parcul Copou din Iași (9.203 review-uri), Parcul Iulius din Cluj Napoca (5.434), Parcul „Coloana Infinitului” din Târgu Jiu (5.136), Parcul Cetății din Sibiu (4.190), Parcul Municipal „Regina Maria” din Baia Mare (3.891), Parcul Copou Vaslui (3.296), Parcul Soceram Câmpina (2.142), Parcul Dendrologic din Carei (2.060), Parcul Central din Slănic Moldova (1.525), Parcul Libertății din Oradea (1.457), Parcul Cetate din Alba Iulia (1.300), Parcul Avram Iancu din Blaj (1.192), Parcul cu cai „Poiana lui Căliman” din Căciulata – Vâlcea (1.167).
Cel mai vizitat parc, Herăstrău, nu se află în topul preferințelor
Judecând prin prisma numărului de recenzii lăsate pe Google, Parcul Regele Mihai I al României, alias Parcul Herăstrău din București, deși întrunește cel mai mare număr de păreri exprimate din partea vizitatorilor, 56.125 review-uri, nu pare să fie neapărat printre preferințele celor care își petrec o parte din acel timp liber pe care-l au în aer liber. Acesta a obținut o cotă de popularitate de 4,6.
Același scor l-a obținut și Parcul Carol I din București (14.889 păreri), Parcul Cetățuia Cluj (10.923), Parcul Lumea Copiilor București (10.419), Parcul Expoziției Iași (8.512) etc..
Pe site-ul ClubuluiCopiilor.ro găsiți o scurtă descriere a celor mai bine cotate parcuri și grădini publice din România, dar și un clasament cu toate aceste zone incluse în top, din care se observă că unele dintre cele mai vechi amenajări pentru agrement de acest gen din țară, precum Parcul Sub Arini din Sibiu sau Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea - locul în care s-a cântat pentru prima dată Imnul Național al României, în 1848, menționat și în „O scrisoare pierdută”, nu se numără printre preferințele românilor.