Turiştii ar plăti mai mult pentru a-şi petrece vacanţa în arii protejate. Iar România are destule

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat în cinci parcuri naturale din Munţii Carpaţi arată că 42 de milioane de euro s-ar putea strânge în plus la bugetul statului dacă turismul din Munţii Carpaţi ar fi promovat şi stimulat de autorităţi.

Zonele nu duc lipsă de turişti în niciun anotimp, însă numărul lor ar putea creşte dacă ariile protejate ar avea parte de o infrastructură şi de servicii mai bune, arată un studiu recent.

Un studiu realizat în Croaţia confirma că există o sumă suplimentară de până la 24 - 32% din preţ pe care vizitatorii sunt dispuşi să o plătească pentru hoteluri amplasate în zone de pădure şi că peisajul este un factor decisiv în alegerea hotelului.

Ariile protejate au un potenţial uriaş de dezvoltare pe zona turistică. Însă pentru a genera venituri constante e nevoie de investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii, protejarea biodiversităţii, amenajării refugiilor şi a cabanelor, întreţinerea traseelor montane etc. 

Dacă este administrat într-o manieră sustenabilă, turismul din cele cinci parcuri pilot poate genera încă 2,626 miliarde de euro în următorii 25 de ani.

Cheltuielile de vizitare pe tarife de intrare, deplasare, cazare şi suveniruri pot avea un impact economic important la scară locală şi naţională. În 2010, de exemplu, Parcul Natural Apuseni a generat venituri directe de 34.000 de euro, în principal, din plata tarifelor de vizitare.

Cascada Răchitele din Parcul Natural Apuseni

image

În acest moment, ariile protejate din Munţii Carpaţi nu sunt valorificate la potenţialul lor maxim. Un studiu realizat în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea sustenabilităţii financiare a sistemului de arii naturale protejate din Munţii Carpaţi” arată că parcurile naţionale şi naturale din Munţii Carpaţi pot aduce în timp mulţi bani în plus la bugetul ţării. Beneficiul cumulativ al acestora este de 9 miliarde de euro pentru următorii 25 de ani, luând în calcul gestionarea durabilă a ecosistemelor.

Lacul Vinderel şi Vârful Farcău din Munţii Maramureşului

image

Analiza face pentru prima dată o evaluare comparativă a două sisteme de management al ariilor naturale protejate din Munţii Carpaţi şi demonstrează care este impactul economic al ariilor protejate asupra unor sectoare ale economiei – turism, ape minerale, resurse de apă, agricultură, silvicultură şi vânătoare – pe o perioadă de 25 de ani. 

Parcul Natural Apuseni şi Parcul Naţional Piatra Craiului sunt considerate adevărate „mine de aur” pentru dezvoltarea ecoturismului în România şi se anticipează că numărul vizitatorilor va creşte. 

Parcul Natural Vânători Neamţ atrage turiştii prin numărul mare de mănăstiri şi pensiuni, unde posibilităţile de recreere sunt diverse: centrul de vizitare al parcului unde pot fi admiraţi zimbrii (foto) reintroduşi în libertate, plimbări cu sania, echitaţie, spa, vizite la grădina zoologică „Dragoş Vodă” unde cele 10 hectare găzduiesc cerbi carpatini, urşi, mistreţi, lupi, numeroase specii de păsări. 

image

În Parcul Natural Munţii Maramureşului, vizitatorii beneficiază de pachete turistice complexe care includ, printre multe altele, şi  plimbări cu mocăniţa, una dintre atracţiile Văii Vaserului.

Citeşte şi:

Numele zimbrilor din Neamţ încep cu „Ro”

Vacanţă în Apuseni

Mocăniţa de pe Vaser, obiectul turistic din România în acest an

CălătoriiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite