Traseul de drumeție cu priveliști superbe din amfiteatrul Văii Argeșului FOTO VIDEO

0
Publicat:

Chiar dacă, în această perioadă, DN 7C este închis în zona alpină și nu se poate ajunge cu mașina la Bâlea Lac, locul oferă și alte atracții și trasee deosebite.

Traseul cu priveliști superbe Foto: Vidraru Outdoor Experience/Facebook
Traseul cu priveliști superbe Foto: Vidraru Outdoor Experience/Facebook

Munții Făgăraș, Cetatea Poenari, Barajul și Lacul Vidraru şi Statuia lui Prometeu îți fac cu ochiul și te așteaptă să le descoperi. Turiștii se pot bucura de priveliștile încântătoare ale Văii Argeșului, de aerul rece și curat al muntelui.

Spațiile de cazare sunt numeroase, atât în apropiere de aceste obiective, cât și mai la depărtare, cu prețuri pentru toate buzunarele.

Zona oferă multe trasee turistice, care se pot parcurge în doar câteva ore. Un traseu ideal pentru începători sau pentru cei care sunt în căutarea unei drumeții scurte, cu amintiri de neuitat, este cel cuprins între Prometeu-Poiana Pleașa-Vârful Albina. Durata de parcurgere a întregului traseu este de cinci-șase ore, în ritm lejer.

Drumul spre Prometeu

Traseul porneste de lângă Hotelul Vidraru Posada, situat pe DN 7C – Transfăgărășan, la doar 200 de metri de Barajul Vidraru. Este un traseu mai puțin cunoscut, care poate fi făcut de toți membrii familiei, de la mic la mare, și poate fi parcurs, fără probleme, în orice perioadă a anului. Bineînțeles, doar cu un echipament corespunzător.

Este obligatoriu să fie un echipament adecvat, în primul rând încălțămintea să fie corespunzătoare. Este o zonă de pădure, cu frunze, și există risc de alunecare. Este nevoie de o pereche de ghete sau de bocanci. Restul, îmbrăcăminte adecvată. La început, traseul necesită un pic de efort fizic, dar noi l-am făcut și cu copii de 7-8 ani“, spune Mihai Răvescu, preşedintele Asociaţiei Montane Vidraru, un ONG care dorește să conserve, să promoveze și să dezvolte arealul Lacului Vidraru.

Statuia lui Prometeu Foto: Vidraru Outdoor Experience/Facebook
Statuia lui Prometeu Foto: Vidraru Outdoor Experience/Facebook

După aproximativ 15 minute, traseul te conduce la Monumentul Electricității, cunoscut și ca Omul de Fier sau Statuia lui Prometeu, un monument impunător, realizat în 1965 de sculptorul Constantin Popovici, care îl înfățișează pe eroul mitologic Prometeu cu fulgerele în mâini – o statuie de bronz, înaltă de 10 metri. „Prima parte, dintre Vidraru Posada și Prometeu, nu este un traseu marcat. După o urcare ușoară de 15 minute, maximum 20 de minute, ajungem la statuia lui Prometeu, cel mai frumos punct de belvedere al Lacului si Barajului Vidraru“, precizează Mihai Răvescu.

Din păcate, accesul principal spre Omul de Fier, de la Barajul Vidraru, este închis, în urma unei decizii a companiei Hidroelectrica, iar acest traseu îți oferă doar o variantă de acces la monument printr-o potecă de munte. „Este cumva și o variantă a ocolirii deciziei celor de la Hidroelectrica de închidere a accesului la Prometeu. În mod normal, calea de acces la Prometeu era una mai mult decât bine amenajată, făcută cu scări, cu locuri de belvedere, doar că este închisă. Aceasta este varianta prin spate, printr-o potecă de munte“, mai spune președintele Asociației Montane Vidraru.

Poiana Pleașa, punct de belvedere asupra Văii Argeșului

Pentru a descoperi una dintre cele mai frumoase priveliști se urmărește, de la Prometeu, marcajul cu punct roșu, timp de zece minute, până la intersecția cu marcajul triunghi roşu. Se continuă apoi pe acest marcaj, iar în aproximativ 50 de minute se ajunge în Poiana Pleașa. Este locul care oferă una dintre cele mai frumoase puncte de belvedere asupra Munților Făgăraș, a Lacului Vidraru şi spre Cetatea Poenari.

Este o zonă foarte la îndemână. E păcat să nu fie cunoscută. Până în Poiana Pleașa nu există niciun fel de pericol, nici vara și nici iarna, iar de acolo ai o vedere superbă spre Lacul Vidraru“, precizează Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș.

Din Poiana Pleașa până în Vârful Albina se mai face aproximativ o oră și jumătate, traseul fiind practicabil tot timpul anului. „Deși nu impresionează prin altitudine, având 1.322 de metri înălţime, Vârful Albina asigură un punct de belvedere spre sud, spre Valea Argeșului, dar și spre vest, spre Cozia și masivul Buila-Vânturariţa“, informează reprezentanții ONG-ului.

Urșii, păzitorii Transfăgărășanului

Prometeu-Poiana Pleașa-Vârful Albina este un traseu de scurtă durată și la îndemâna tuturor, dar nu trebuie uitat că în zonă pot apărea și urși.

Toată lumea cunoaște problema urșilor. Toamna, iarna, urșii pleacă de acolo pentru că nu sunt turiștii care să îi hrănească. Când începe sezonul de picnic, aprilie-mai, apar și urșii. Pe ultimele ieșiri, trebuie să recunosc, că nici măcar urmă de urs nu am văzut. Dar oamenii trebuie să fie atenți, să facă gălăgie, dar să vorbească normal. Trebuie să conștientizăm totuși că în Munții Făgăraș sunt suficient de mulți urși și oricând se pot întâlni cu un urs, inclusiv în zona respectivă“, mai spune Mihai Răvescu.

Acesta este cel mai facil acces spre Vârful Albina. Alte trasee spre acest munte pornesc din Căpățâneni sau din Poiana Moliviș, punctul Curmătura Ursului, dar sunt ceva mai solicitante.

Asociaţia Montană Vidraru este cea care a demarat, în 2022, și traseul de drumeție Via Valahia, care se întinde pe 150 de kilometri. Traseul porneşte din comuna argeşeană Corbi până pe malul râului Olt, la Câinenii Mari, din județul Vâlcea. Prin Via Valahia se dorește punerea în valoare a acestor zone din țară prin redescoperirea istoriei, geografiei, tradițiilor și obiceiurilor acestor locuri.

Lacul și Barajul Vidraru, cele mai populare locuri

Pe Transfăgărășan, drumul încoronat cu nori, se găsesc mai multe obiective, iar Barajul Vidraru este una dintre cele mai importante atracții turistice din județul Argeș. Inaugurat în 1966, barajul Vidraru a fost proiectat să reziste la un cutremur de 8,5 pe scara Richter. Cu o înălțime de 166,6 metri şi o lungime la coronament de 307 metri, barajul era clasat în momentul inaugurării pe locul cinci în Europa şi pe locul nouă în lume. Pentru realizarea lui s-au utilizat 480.000 de metri cubi de beton.

Lacul Vidraru, situat între Munţii Frunţii şi Ghițu, este un lac de acumulare cu o lungime de 10,3 kilometri, format artificial în perioada 1965-1966 pentru colectarea apelor folosite de Complexul hidroenergetic Vidraru în scopul producerii de energie electrică. Pe lângă rolul pentru care au fost construite, lacul și barajul Vidraru oferă privitorilor un peisaj mirific. Pe lacul de acumulare al barajului se pot practica diferite sporturi în timpul verii, fiind accesibil și pentru plimbări cu vaporașul.

Fortăreața lui Vlad Țepeș

Aflată aproape de Barajul Vidraru, Cetatea Poenari a fost reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, fiind edificată ca post de fortăreaţă contra otomanilor. Aflată în proces de restaurare, redeschiderea cetății este așteptată cu nerăbdare.

Lucrările ar urma să fie finalizate la sfârșitul lunii iunie, astfel că începând din această vară turiștii vor fi din nou așteptați să urce cele 1.480 de trepte pentru a se bucura, de la o altitudine de 850 de metri, de priveliștea splendidă asupra Văii Argeșului. Fiind menționată documentar pentru prima dată în anul 1453, Cetatea Poenari a purtat, în decursul istoriei, diferite nume: i s-a spus Cetatea Argeșului, Cetatea lui Negru Vodă sau, simplu, Cetatea lui Țepeș.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite