Cascada Bâlea - traseul accesibil pentru întreaga familie, cu peisaje superbe, din Munții Făgăraș VIDEO

0
Publicat:

Sfârșitul de toamnă și începutul de iarnă înseamnă o perioadă tocmai bună pentru o plimbare pe munte împreună cu întreaga familie. Un traseu accesibil, cu priveliști superbe, este cel spre Cascada Bâlea, din Munții Făgăraș.

Bâlea - una dintre cele mai frumoase cascade din România Foto A.V.
Bâlea - una dintre cele mai frumoase cascade din România Foto A.V.

Accesul către Cascada Bâlea se face de pe DN 7C, Transfăgărășan, pe partea nordică a drumului, care face legătura între Bâlea Lac și comuna Cârțișoara, având punct de plecare cabana Bâlea Cascadă.

Cum în această perioadă Transfăgărășanul este închis pe sectorul de drum cuprins între Piscul Negru - kilometrul 104 şi Bâlea Cascadă - kilometrul 130,8, nu mai poți să ajungi dinspre județul Argeș, singura cale de acces spre Cascada Bâlea rămâne acum pe partea Sibiului. Drumul de la intersecţia DN 1 cu DN 7C până la Cabana Bâlea Cascadă rămâne deschis circulaţiei rutiere tot timpul anului.

Înconjurat de natură și de susurul râului Bâlea

Cascada Bâlea este una dintre cele mai frumoase și cele mai înalte cascade în trepte din România, cu o cădere de 60 de metri, fiind situată la peste 1.200 de metri altitudine. Plecarea se face de la cabana cu același nume, iar un indicator îți dirijează calea.

Plecarea spre traseu se face de la Cabana Bâlea Cascadă Foto A.V.
Plecarea spre traseu se face de la Cabana Bâlea Cascadă Foto A.V.

Traseul, marcat cu punct roșu, poate fi făcut în 40-50 de minute, doar dus, în ritm ușor, de către toți membrii familiei, în funcție de antrenamentul fiecăruia. Prima parte a drumului este cu pietriș și bolovani, așa că trebuie să fii echipat corespunzător și să ai grijă pe unde calci.

Este un traseu foarte accesibil, mai ales că Transfăgărășanul este deschis toată perioada anului până la cabana Bâlea Cascadă. Oamenii pot să lase mașina acolo și să meargă până la cascadă într-o drumeție. Cum durata traseului nu este foarte mare, el poate fi parcurs și de familii cu copii. De exemplu, în această toamnă, traseul era plin de copii însoțiți de părinți.

Urlătoarea Bâlei din Munții Făgăraș

Pe tot parcursul drumeției, printre pietre și rădăcini, ești însoțit de frumusețea pădurii și de susurul râului Bâlea. Trei sferturi din traseu este foarte ușor, doar finalul te pune un pic la încercare. Doi arbori căzuți pe jumătatea drumului te atenționează că urmează o parte de urcat. Dar un pic de efort nu strică, finalul fiind extraordinar.

Pe parcursul traseului, puteți vedea și telecabina care face legătura cu Bâlea Lac. Marcajul este unul vizibil pe toată lungimea drumeției, astfel încât nu pot apărea probleme de orientare.

Ca grad de dificultate, traseul este unul ușor, trebuie însă să fim pregătiți cu echipamentul minim din punctul de vedere al încălțărilor. Ar trebui să avem o încălțăminte cu talpă aderentă, să ne protejeze glezna, pentru că este o zonă cu bolovani, o zonă umbrită unde pietrele sunt cu mușchi pe ele și poate să alunece lumea. Apar niște accidente dacă nu suntem atenți“, spune Dan Popescu, directorul Salvamont Sibiu.

Denumită popular și „Urlătoarea Bâlei“, cascada impresionează prin frumusețea ei. Odată ajuns la destinație, un profund sentiment de liniște îți umple sufletul și te încarcă pozitiv. Spectaculoasa cascadă atrage interesul și a numeroși turiști străini. Întoarcerea se face pe același traseu.

Pentru că este unul foarte popular, nu au lipsit în acest an nici intervențiile salvamontiștilor. Incidentele au fost provocate în principal de încălțămintea neadecvată, care poate duce foarte ușor la o fractură la picior în urma alunecării pe pietre.

Traseul este unul frumos și curat, iar reprezentanții Salvamont Sibiu speră ca el să rămână așa. „Este o zonă frumoasă, iar fluxul de turiști este destul de mare. Noi sperăm că acest traseu va rămâne unul cât mai natural și cât mai curat“, mai adaugă Dan Popescu.

Cum la munte s-a așternut deja primul strat consistent de zăpadă, din cauza gheții care se poate forma se recomandă evitarea traseului pe timp de iarnă. Acesta urmărește firul râului Bâlea, iar pe ultimul segment se urcă pieptiș, fiind destul de periculos iarna, până se ajunge sub Cascada Bâlea, atunci când stratul de zăpadă este unul gros.

Cascada Bâlea poate fi admirată și din telecabină, inclusiv pe timpul iernii, atunci când aceasta devine singura cale de acces pentru turiști spre Bâlea Lac. „Iarna, prima porțiune a traseului este OK, dar după câteva sute de metri se intră în zonă cu risc de avalanșă“, spune Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

Bâlea, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România

Generozitatea naturii a oferit mai multe locuri superbe în Munții Făgăraș: Transfăgărășanul, Bâlea Lac, Cascada Bâlea, Lacul Capra, Cascada Capra, Barajul Vidraru, Canionul Valea lui Stan, Cetatea Poenari. Inclusiv splendoarea crestelor sale, cu vârfurile Moldoveanu (2.543 m) și Negoiu (2.535 m), sau posibilitatea practicării drumețiilor și alpinismului. Și fauna zonei este deosebit de bogată și variată. Nu lipsesc nici urșii, care au devenit mascotele Făgărașului.

Pe 20 septembrie 2023 s-au împlinit 49 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului. Considerat de către Jeremy Clarkson, fost realizator al emisiunii Top Gear, drept „cel mai frumos drum din lume“, Transfăgărășanul se remarcă prin serpentinele sale și prin peisaj. Chiar dacă pe perioada de iarnă, drumul este închis circulației, la Bâlea Lac, una dintre cele mai populare atracții ale Munților Făgăraș, se poate ajunge și cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascadă. Călătoria până în vârf, în acest mod, durează aproximativ 15 minute.

Lacul Bâlea, aflat la altitudinea de 2.034 metri, este unul dintre cele mai frumoase și mai mari lacuri glaciare ale țării. Având o întindere de peste 46.000 de metri pătrați, lacul, situat la obârșia Cârțișoarei, a fost declarat un monument al naturii, fiind de o frumusețe aparte în orice anotimp al anului. Turiștii se strâng în jurul său pentru a se relaxa și a admira priveliștea alcătuită din văile glaciare și crestele munților care îl înconjoară.

De la Hotel Plăpumioara la Hotelul de Gheață

La Bâlea Lac există activitate și pe timp de iarnă. Începând cu anul 2006, se construiesc, în apropierea lacului, o biserică, un restaurant și un hotel din gheaţă, care sunt accesibile doar prin intermediul telecabinei. Când Lacul Bâlea îngheață, blocuri de gheață sunt extrase din acesta pentru a se construi complexul Hotel de Gheață.

Cel mai inedit hotel al României este construit integral din zăpadă și din igluuri. Blocurile de gheață ajung la dimensiunea de 70 de centimetri și cântăresc aproape 70 de kilograme. „În fiecare an este abordată o tematică diferită, iar fiecare cameră se bucură de un decor aparte, alcătuit din statui și sculpturi deosebite care vor fascina oaspeții locației“, informează organizatorii.

Turiștii sunt atrași ca de un magnet la Hotelul de Gheață, iar cei mai curajoși pot înnopta pe un pat de gheață. Turiștii dornici de aventură și adrenalină pot face rezervări pentru cazare, prețul pornind de la 100 de euro pe noapte. La Hotelul de Gheață oamenii pot avea parte și de o experiență gastronomică inedită.

Temperatura din interiorul clădirii variază de obicei între -2°C și +2°C, deși afară poate scădea cu mult sub zero. De asemenea, la Bâlea Lac este pregătit și un parc cu activități specifice de iarnă, perfect atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite