Cum arată lacul Capra, comoara din Munții Făgăraș. Este unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din țară VIDEO

0
Publicat:

Pe versantul sudic al Masivului Făgăraş se află Lacul Capra, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din țară. Este situat la o altitudine de 2.230 de metri, ocupă o suprafaţă totală de aproape două hectare și are o adâncime de circa 11 metri.

Lacul Capra  Foto: Alex Vlaicu
Lacul Capra Foto: Alex Vlaicu

Numărul celor care aleg peisajele spectaculoase ale munților este din ce în ce mai mare. Și asta pentru că muntele înseamnă o sursă de aer curat, de viață, de frumos. Iar zonele cele mai atractive sunt lacurile glaciare.

Lacul Capra este unul dintre cele mai importante obiective din Transfăgărășan. La el se poate ajunge doar pe jos, prin mai multe trasee turistice. Iar durata de parcurgere a traseului spre acest lac glaciar este una mică. De exemplu, de la Bâlea Lac pornește un traseu marcat cu triunghi albastru, pe o potecă abruptă, care se poate face între 45 de minute și o oră.

De la noi, din Sud, urcă două trasee. Unul marcat cu o cruce albastră care pleacă de la Baza Salvamont Cota 2.000 și ajunge la lac și mai este unul, marcat cu o bandă albastră, care urcă de la Cabana Capra, trece pe lângă Transfăgărășan și ajunge la lac. Dinspre Nord se ajunge pe o potecă mai abruptă, chiar de la Cabana Bâlea Lac, pe un traseu marcat cu triunghi albastru. Acestea sunt trasee care duc direct acolo. Toate sunt recomandate numai vara pentru că iarna au porțiuni foarte tehnice și nu este cazul. Sunt foarte multe avalanșe”, a precizat Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş.

Lângă lac se află și Monumentul Alpiniștilor, ridicat în memoria unor alpiniști prinși de avalanșă.

Scăldatul și pescuitul sunt interzise în lacurile glaciare

Odată ajuns la destinație priveliștea este impresionantă. Oază de liniște și relaxare! Din Lacul Capra pleacă pârâul Capra, care în doar câțiva metri formează un alt lac mic, Căprița. Mai departe, pârâul coboară spre sud și chiar înainte de Transfăgărășan formează Cascada Capra.

Poți merge și cu cortul la lac, fiind permisă camparea. În jurul celor două lacuri, Capra și Căprița, se poate campa pe un platou destul de mare. Dar, obligatoriu, trebuie să păstrezi curățenia.

De asemenea, în lacurile din zona alpină, pescuitul și scăldatul sunt interzise atât pentru siguranţa oamenilor, cât și a animalelor acvatice. De altfel, nu este permis ca turiştii să se spele cu detergent sau săpun în aceste ape sau să spele vasele sau hainele în ele, pentru că vor polua lacurile.

Atenție la echipament!

Pentru că traseul este unul de scurtă durată și se poate urca din zona Cabana Bâlea Lac, sunt foarte mulți turiști care pleacă spre Lacul Capra fără echipament, unii chiar în papuci.

 „În zona asta avem foarte multe accidente, pentru că se urcă fără încălțări adecvate, inclusiv papuci.”, atrage atenția șeful Salvamont Argeș.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite