„Nu pocni din degete dacă vrei să chemi un om”. Din ghidul bunelor maniere pentru turiştii chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii chinezi nu au parte de o reputaţie bună în ceea ce priveşte comportamentul FOTO www.goolets.com
Turiştii chinezi nu au parte de o reputaţie bună în ceea ce priveşte comportamentul FOTO www.goolets.com

Administraţia Naţională a Turismului din China a început să ia măsuri în privinţa comportamentului turiştilor chinezi după ce evenimente recente au atras atenţia – turişti care au aruncat bomboane unor copii nord-coreeni „ca şi cum ar fi hrănit raţe” sau chinezul care şi-a scrijelit numele pe pereţii templului din Luxor.

Nemulţumirile legate de comportamentul turiştilor chinezi au devenit subiecte de ştiri de câţiva ani, fiind repetată întrebarea „De ce sunt chinezii nepoliticoşi?” pe diferite canale. Un material realizat de CNBC arăta locuitori chinezi care se întrebau de ce conaţionalii lor se comportă atât de urât când părăsesc ţara-mamă. 

Aşa că autoritatea chineză a găsit o soluţie în redactarea unui manual de 64 de pagini care include sfaturi şi informaţii despre punctualitatea în cadrul unui grup de turişti, reguli ale folosirii cortinelor la duş, precum multe alte sugestii mai puţin obişnuite pentru fiecare ţară.

„Nu te scobi în nas, în public”, „nu sorbi tăieţeii zgmotos”, „nu petrece mult timp în wc-urile publice” sunt genul de sfaturi generale oferite chiar de la începutul cărţii. Apoi, urmează sugestii specifice fiecărei ţări. De exemplu, în Italia nu este recomandat să oferi batiste cadou. În Germania, turiştii chinezi ar trebui să pocnească din degete doar dacă vor să cheme un câine la ei, şi nu un om. În Marea Britanie este nepoliticos să-i întrebi pe englezi dacă au mâncat, iar în Franţa este considerată o ofensă oferirea florilor galbene gazdei.

„Foarte mulţi turişti chinezi pleacă afară fără să aibă experienţa altor locuri şi fără să aibă cunoştinţă de regulile şi obiceiurile de peste ocean”, a spus Liu Summ, cercetător pentru Academia de Ştiinţe Sociale din China. Cu toate neajunsurile comportamentale, turismul chinez este în creştere, 102 milioane de dolarii fiind cheltuiţi anul trecut pe călătoriile internaţionale.

Alte sfaturi incluse în ghid:

  • În Nepal, nu atinge cu piciorul posesiunile altcuiva
  • În India, nu atinge oamenii cu mâna stângă
  • În Thailanda, nu vorbi despre familia regală
  • Nu fi murdar în public
  • Nu lăsa urme de pantofi pe colacul de la WC

Chinezii nu sunt primii care trebuie să înveţe reguli de bună-conduită când sunt turişti. Parizienilor le este dedicat ghidul „Vorbeşti limba turiştilor?”, lansat anul acesta. Manual este menit să schimbe comportamentul neprietenos al francezilor vizavi de turişti.  

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite