Video Mare cetate din vestul României, de nerecunoscut noaptea. Cum arată după ce a fost iluminată ambiental
0După mai mulți ani în care s-a aflat în șantier de reabilitare, Cetatea medievală Deva a căpătat o nouă înfățișare. De câteva zile, fortăreața este și iluminată ambiental, iar imaginile nocturne realizate de un fotograf din Deva îi redau înfățișarea inedită.
Cetatea medievală Deva a fost redeschisă turiștilor în luna mai 2024, după ce în ultimii zece ani s-a aflat în reabilitare. De câteva zile, a devenit mai vizibilă și pe timp de noapte.
„Iluminatul cetății a fost refuncționalizat, iar acum, odată cu lăsarea serii, putem admira din nou frumusețea și măreția acesteia”, transmit reprezentanții Primăriei Deva.
Fotografiile nocturne realizate de Cristian Resiga, un fotograf din Deva, arată noua înfățișare a monumentului, care poate fi văzut de la zeci de kilometri, de pe valea Mureșului.
Clădită în epoca medievală pe ruinele unei așezări antice, dar ruinată la mijlocul secolului al XIX-lea, Cetatea medievală Deva a trecut în ultimul deceniu prin lucrări ample de reabilitare, care au dus la reconfigurarea așezării și au redat publicului noi spații de vizitare.
Accesul în cetate poate fi făcut pe jos sau urcând cu noua telecabină, dată în folosință în acest an.
Cetatea medievală Deva, o istorie de opt secole
Cetatea Devei a fost ridicată în secolul al XIII-lea pe un pinten al munților Poiana Ruscă, pe valea Mureșului și a fost folosită în primele secole în scop militar. În secolul al XV-lea a aparținut Huniazilor, iar apoi mai multor familii princiare din Transilvania.
În Evul Mediu, Cetatea medievală Deva a fost un obiectiv strategic pentru apărarea Transilvaniei. Fusese ridicată pe dealul ultimei ramificaţiii a Munţilor Poiana Ruscăi, iar în faţa ei se întindeau Valea Mureşului şi munţii Apuseni.
Cetatea era considerată de un cronicari ai epocii drept cea mai reușită fortificație din Transilvania și una dintre cele mai rezistente din Europa, înaintea descoperirii armelor de foc, potrivit istoricul Ioan Andrițoiu.
În vara anului 1849, o mare parte a cetății a fost distrusă în urma unei explozii puternice în magazia de munții pe care o adăpostea. Localnicii au folosit apoi ruinele sale pentru clădirea unor case din Deva. Cu timpul, vechea cetate a devenit un reper turistic al Hunedoarei. În ultimul deceniu, cele trei incinte ale sale au fost reabilitate, pe rând, cu ajutorul fondurilor europene atrase de autoritățile locale din Deva.