Pui de viperă cu corn întâlnit la Cetatea Devei. „Se sorea pe un colț al stâncii pe care stăteam“
0Dealul pe care a fost clădită Cetatea Devei este cunoscut ca loc unde turiștii pot întâlni vipere. Un pui de viperă a fost fotografiat de o localnică, însă și alți oaspeți ai cetății au observat șerpii.

Viperele au fost întâlnite adesea de turiști, pe Dealul Cetății Devei, iar autoritățile din Deva au montat indicatoare prin care oaspeții fortăreței medievale sunt atenționați de prezența acestora.
Un pui de viperă a fost întâlnit și fotografiat, de Florina Crișan, în locul numit „La sfinți”, o stâncă accesibilă, numită în trecut „Calvaria”, și străjuită de peste un secol de trei statuete ale unor sfinţi catolici.
Statuetele nu au rezistat trecerii timpului, iar ultima dintre ele a fost doborâtă înainte de 1989. O cruce de lemn a fost înălțată și ea, în același loc, însă s-a prăbușit și ea. Acum, locul este vegheat de micile sălbăticiuni.
„La Sfinți, locul special cu cele trei platforme pentru statui - are paznic. Junior deocamdată. Se sorea pe un colț al stâncii pe care stăteam. Pui de viperă cu corn, Vipera ammodytes. Toți cei care urcați pe cetate, vă rog, fiți atenți unde călcați și pe ce puneți mâna. Puii sunt destul de greu de observat”, scrie Florina Crișan, autoarea fotografiilor, pe pagina sa de Facebook.
Ea a relatat că șarpele nu a avut nici cea mai mică intenție de a deveni agresiv.
Recent, Direcția de Sănătate Publică Hunedoara a transmis o atenționare cu privire la pericolul reprezentat de vipere în această perioadă, în care temperaturile sunt în creștere.
Viperele se află în plin sezon de împerechere și pot deveni mai agresive, susțin reprezentanții DSP Hunedoara. În caz de muşcătură, oamenii trebuie să sune imediat la 112 pentru a putea fi preluaţi cât mai repede de un echipaj de prim-ajutor. Unii specialiști susțin însă că, neprovocate, la fel ca și alți șerpi veninoși, viperele nu atacă omul.
„Putem interacționa calm cu șerpii și putem apoi să îi lăsăm să plece”, relata Paul Rosolie, ecologist și autor american, care a explorat jungla Amazonulului, habitat al celor mai mari șerpi din lume.
Vipera co corn, specie protejată
Vipera cu corn (Vipera ammodytes) este o specie strict protejată la nivel național și internațional.
Reprezentanţii DSP Hunedoara recomandă turiştilor să fie precauţi, iar pentru a evita să fie muşcaţi de vipere trebuie să ţină cont de următoarele sfaturi, atunci când se află pe traseele montane sau în locuri cu stâncărie.
„Purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. Efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt pentru a verifica dacă sunt şerpi. Dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră”, informează DSP Hunedoara.