Un miracol culinar: reţete cu tofu, alimentul perfect pentru orice mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarul Bill Granger, blogger pentru „The Independent“, un iubitor al mâncărurilor condimentate, nu pare tocmai genul de persoană care ar găti folosind brânză tofu. Însă el susţine că acest aliment se îmbină perfect cu orice ingredient fără a-şi pierde din fineţe, iar lui îi place chiar foarte mult.

Precum Vegemite sau Marmite, două tipuri de paste consumate în străinătate pe pâine, tofu este atât iubit, cât şi ignorat în Occident. Însă în Est nu împarte oamenii în susţinători ai uneia sau ai celeilalte. Acest aspect poate fi cauzat de faptul că oamenii înţeleg cât de versatilă este brânza tofu sau, pur şi simplu, nu o privesc ca pe un înlocuitor al cărnii.

„Aceste trei reţete fac parte din misiunea mea de convingere a lumii cât de bun este tofu. Este un aliment delicat atunci când îl găteşti pentru a se integra delicat, dar se poate îmbina foarte bine şi cu ingredientele unei mâncări mai pretenţioase“, explică Granger.

1. Carne de porc tocată şi tofu

br 1

Ingrediente pentru 4 porţii       

2 linguri de ulei

400 de grame de carne de porc tocată

3 centimetri de ghimbir, decojit şi tocat

3 linguri de fasole la conservă în sos de ardei iute

2 linguri de sos de soia

150 de mililitri de supă de pui

2 linguri de vin Shaoxing (opţional)

450 de grame de brânză tofu, tăiată cuburi

½ linguriţă de ulei de susan

Ulei de ardei iute (opţional)

1 linguriţă de piper boabe Sichuan, prăjit şi măcinat

4 cepe verzi, tăiate

Orez fiert, pentru servit

Mod de preparare

Uleiul se încinge într-o tigaie, se adaugă carnea de porc tocată şi se lasă până când nu mai are o culoare roz. Se adaugă usturoiul şi ghimbirul şi atunci când carnea capătă un miros plăcut şi o culoare aurie, se amestecă şi fasolea la conservă. Se lasă pe foc încă un minut.

Se pun sosul de soia şi vinul Shaoxing. Se aduce la fiert, apoi se adaugă şi brânza tofu şi se fierbe încă două minute. Se pune şi uleiul de susan, uleiul de ardei iute, după gust, şi se presară piperul măcinat şi ceapa verde tăiată.

Se serveşte alături de orezul fiert.

2. Vinete, tăiţei de orez şi tofu

broccoli 2

Ingrediente pentru 4 porţii

1 lingură de ulei

400 de grame de tofu

1 lingură de pastă de curry roşu

1 litru de supă de pui

150 de mililitri de lapte de cocos

2 frunze de limetă kaffir

3 centimetri de ghimbir proaspăt, decojit şi tocat

1 vânătă mare, tăiată bucăţi

zahăr brun şi suc de lămâie, pentru gust

150 de grame de tăiţei de orez, înmuiaţi în apă fierbinte şi scurşi

O mână de frunze de coriandru

O mână de frunze de mentă

O mână de frunze de busuioc

O mână de germeni (muguri) de fasole

Mod de preparare

Uleiul se încinge într-o tigaie, la foc mare. Se pune brânza tofu şi se prăjeşte pe toate părţile, se scoate şi se pune deoparte. Se adaugă pasta de curry roşu şi se lasă la fiert, 1-2 minute, timp în care se amestecă. Apoi, se pun supa de pui, laptele de cocos, frunzele de limetă kafru şi ghimbirul.

Focul se dă la maxim şi amestecul se aduce la fierbere. După ce s-a fiert, focul se reduce la mediu, se pune vânăta şi se fierbe încă zece minute, după care se adaugă brânza tofu şi se mai lasă la fiert timp de două minute. Pentru gust, se pun zahărul brun şi sucul de lămâie.

Tăiţeii de orez se pun în patru farfurii, se presară ierburile şi mugurii de fasole, după care se adaugă supa fierbinte şi se serveşte!

3. Omletă tofu cu broccoli

broccoli 3

Ingrediente pentru 4 porţii

6 ouă, bătute

1 căţel de usturoi, mărunţit

2 centimetri de ghimbir, decojit şi tocat

8 cepe verzi, tăiate

400 de grame de brânză tofu, mărunţită

Ulei uşor aromat, pentru prăjit

Pentru broccoli

1 lingură  de ulei

1 căţel de usturoi, mărunţit

1 ardei roşu, tăiat bucăţi

400 de grame de broccoli, curăţat

3 linguri de apă sau supă de pui

Mod de preparare

Pentru omletă, se amestecă ouăle, usturoiul, ghimbirul şi cepele verzi cu sare de mare şi piper negru. Se adaugă şi brânza tofu şi se amestecă. Se încălzeşte ulei într-o tigaie mare şi se pun câteva polonice din mixtură, după care se lasă la prăjit două minute, fiind întoarse pe ambele părţi.

Pentru broccoli, se pun uleiul, usturoiul şi ardeiul într-o altă tigaie şi se lasă la foc mare pentru 30 de secunde. Se pune şi broccoli, se lasă la prăjit două minute, timp în care se amestecă. Se adaugă şi apa sau supa, pentru încă un minut, sau până când se înmoaie.

Se serveşte împreună cu omleta.

Poftă bună!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite