Şi florile se mănâncă. Reţete inedite cu care îţi poţi impresiona invitaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florile de dovlecel sunt tradiţionale în bucătaria mediteraneană, iar dupa reţeta clasică se umplu cu risotto şi ierburi aromate tocate marunt, cu pesmet sau ricotta, apoi se sotează sau se prăjesc în ulei până devin crocante. FOTO www.eatingitalyfoodtours.com
Florile de dovlecel sunt tradiţionale în bucătaria mediteraneană, iar dupa reţeta clasică se umplu cu risotto şi ierburi aromate tocate marunt, cu pesmet sau ricotta, apoi se sotează sau se prăjesc în ulei până devin crocante. FOTO www.eatingitalyfoodtours.com

Florile arată frumos în vază, dar sunt spectaculoase atunci când le punem farfurie. Multe din florile preferate pot fi încorporate în reţete obişnuite, pentru a le da o savoare exotică şi un parfum îmbietor. Prăjituri cu levănţică, salate de crini, ceai de hibiscus şi trandafir, risotto cu flori de dovlecel… Sună captivant?

Gătitul cu flori datează încă de pe vremea romanilor, care dădeau aromă vinului cu petale de trandafir şi violete, şi a grecilor antici, care foloseau florile în scopuri medicinale. 

În secolul XV, erau foarte răspândite salatele asortate de flori, în care se regăseau margarete, primule, violete şi limba-mielului, şi aluaturile dulci cu apă de trandafiri şi oţet din flori de soc, iar bujorii, levănţica şi florile de salvie erau conservate şi folosite pe post de tonic. Cărţile de bucate din secolul al-XVIII-lea  erau pline de reţete de flori caramelizate, iar crema pentru prăjituri se făcea cu flori de portocală, unt, zahăr pudră şi gălbenuş de ou.

Astăzi, deliciile florale revin în forţă în meniurile restaurantelor de lux, dar sunt apreciate şi de grădinarii pasionaţi, care transpun plante şi în bucătărie. Oricine poate prepara reţete delicioase, învăţând să folosească aroma delicată sau puternică a florilor din glastră pentru a reinventa banalul orez, budincile, cocktail-urile sau antreurile. 

Nu trebuie decât să-ţi pui la lucru imaginaţia şi să-ţi exersezi bunul gust. Aşa vei reanima mesele în familie şi vei readuce în viaţa ta savoarea nostalgică a unor vremuri romantice şi mai tihnite.

Cum să foloseşti florile în bucătărie

Te va surprinde să afli că multe dintre florile pe care le cumperi la ocazii speciale, cum sunt trandafirii, garoafele sau crizantemele, pot fi folosite şi la gătit. În afară de acestea, există însă şi o varietate de flori de câmp, pe lângă care trecem uneori nepăsători, şi care ascund secrete gastronomice demne de maeştri bucătari. Dacă până acum ai fost absorbit exclusiv de mirosul lor plăcut şi de modul în care complementează aranjamentele florale de la petreceri, vei descoperi că toate aceste flori au un gust aromat, care lasă o impresie profundă ori de câte ori încerci un astfel de preparat.

Citeste continuarea pe sfatulparintilor.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite