Rețeta iahniei de fasole delicioase. Cât se fierbe ca să se topească în gură, ingrediente secrete

0
0

De 1 Decembrie, românii obișnuiesc să mănânce fasole, un preparat ușor de gătit și foarte gustos. Ca să iasă delicioasă, iahnia de fasole are câteva secrete.

Fasole cu cârnați, un preparat delicios FOTO Shutterstock
Fasole cu cârnați, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Rețeta o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman.

Ingrediente:

500 g fasole boabe

 3 cepe

 100 ml untdelemn

 3 morcovi

1 lingură boia

 1 căpătână usturoi

 1 lingură oțet aromat cu tarhon

 câteva fire de tarhon tocat

 1 legătură pătrunjel

 200 ml bulion gros de roșii

 1 lingură zahăr

 1 foaie dafin

 sare, piper, cârnați(pentru cine nu ține post)

 Fasolea se pune seara la înmuiat în multă apă rece.

Dimineața:  "Se pune fasolea la fiert o oră jumătate, la foc potrivit, în 3 litri apă cu sare, să scadă. Se rad morcovii și ceapa. Se călesc în ulei cu boia. Se sting cu bulion de roșii și oțet și un pic de apă fierbinte. Se toacă usturoiul, tarhonul, pătrunjelul. Dacă fasolea a fiert (ideal e să fi scăzut suficient cât să fie mai puțin de o jumătate de litru zeamă – dar atenție să nu se prindă) se adaugă zarzavatul călit, cărnații rumeniți, usturoiul, tarhonul, zahărul și foaia de dafin, sare, piper, și se lasă să bulbucească vreo zece minute, să se unească toate, dar mestecând des să nu se ardă", se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Conține o varietate de vitamine și minerale

Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, fasolea este și sănătoasă. Fasolea conţine o varietate de vitamine si minerale, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu şi fier. Calciul şi fosforul joacă un rol vital în sănătatea oaselor. Potasiul acţionează împreună cu sodiul pentru a menţine o tensiune arterială sănătoasă.

Magneziul are mai multe scopuri în organism: susţine funcţiile musculare şi nervoase, menţine sistemul imunitar, se îngrijeşte de sănătatea oaselor şi a tensiunii arteriale şi ajută la metabolizarea energiei. Fierul este o parte importantă a proteinelor de transport de oxigen în sânge şi promovează dezvoltarea celulelor.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Bucătărie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri