Cum se face brânza de burduf din lapte de vacă. Rețeta tradițională de la stâna Dealul Sasului

0
Publicat:

Comuna Dâmbovicioara este recunoscută ca o oază de relaxare pentru cei însetați să evadeze din aglomerația urbană. Aici, la stâna Dealul Sasului, se prepară una dintre cele mai bune brânze de burduf.

Stâna Dealul Sasului. FOTO Raluca Busioc
Stâna Dealul Sasului. FOTO Raluca Busioc

Dealul Sasului e doar o parte a colțului de rai al Argeșului, care încă mai pastrează intactă frumusețea pură a naturii montane, dar și tradiția.

La stâna cu același nume, mulsul vacilor începe la ora 4 dimineața iar în jurul orei 6 este adusă prima tură de lapte la stână.

Și nu e puțin deloc 15 bidoane, adică aproximativ 350 de litri de lapte, care se strecoară, se împarte în părți egale și se pune în hârdaie de lemn.

La fiecare hârdău se adaugă o măsură de cheag, după care se lasă la coagulat aproximativ 45 de minute. După cele 45 de minute laptele coagulat se bate și se lasă din nou 10-15 minute. Apoi laptele bătut și coagulat se adună în sidilă și se pune în crintă, unde se stoarce, se desface, se frământă, se strânge iar în sidilă, se frământă din nou, se întoarce și i se pune o contragreutate pentru a sta la presat timp de 5-6 ore”, explică Raluca Busioc, fiică a locului, care administrează cunoscuta pagină personală de Facebook Dâmbovicioara Turistică.

Urda și jintița, obținute la foc lent

Zerul rămas în urma storsului se pune la fiert, în cazane de 200 de litri pentru a se obține urda și jintița (parte a zerului care se depune pe fundul vasului când se prepară urda) - separată cu fiști (zer fermentat) sau cu oțet.

Jintița se pune în vase speciale și se bate pe centrifugă, în timp ce urda se pune în siclie, unde se lasă la zvântat 1-2 zile. După cele 5-6 ore în care se presează, brânza obținută se pune la zvântat într-o cameră răcoroasă pentru 1-2 zile. La finalul acestor zile, brânza este readusă în stână, unde se pune la fermentat în buduroaie de lemn între 9 și 14 zile, în funcție de temperatura de afară”, arată cea mai împătimită promotoare a tradițiilor din Dâmbovicioara.

10 zile la dospit

Nu se termină aici, căci după ce a fermentat, brânza se scoate din buduroaie, se curață și se toacă, se pune într-un vas de 15 kilograme unde i se adaugă o măsură de sare.

Apoi se frământă, se pune în coșulețe sau bășici și se consumă dupa aproximativ 10 zile în care brânza se mai dospește!”, explică cea mai determinată promotoare a tradițiilor din uluitoare comună Dâmbovicioara.

Raluca Busioc este angajată a Centrului Turistic de Informare și Promovare Turistică Dâmbovicioara înființat de Primăria localității, pe a cărui pagină tânăra postează constant informații despre comună și proiectele derulate de centru.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite