Video „Pelincuțele Domnului”, tradiționalele turte de Crăciun, însiropate în apă de flori. De ce gospodinele le întind pe perne învelite într-o pânză albă
0În satele din Moldova, gospodinele păstrează cu sfinţenie o reţetă veche din moşi-strămoşi. Este vorba de „scutecele lui Iisus” sau „pelincuțele Domnului”, un desert tradițional de Crăciun.

Ca în fiecare an, rețeta tradiționalul desert o aflăm de Ecaterina Hulea, fostă educatoare a satului și meșter popular. Aceasta a învăţat să prepare turte sau „scutecele lui Iisus” de la bunica ei.
„De ce se numesc Scutecele lui Iisus? Pentru că Domnul a avut nevoie în primul rând de un scutec, în care a fost învelit atunci când a venit pe lume. Aceste scutece sau turte trebuie să le pregătim cu multă dragoste şi har pentru a preaslăvi Naşterea Domnului Iisus Hristos”, spune Ecaterina Hulea.
Pregătirea turtelor de Crăciun este un adevărat ritual. Îmbrăcate în straie populare, gospodinele se adună la casa Ecaterinei Hulea și prepară împreună „pelincuțele Domnului”.
Ingredientele pentru pregătirea aluatului: un kilogram de făină, un praf de sare, apă şi un sucitor. Frământarea şi coacerea turtelor durează două ore şi jumătate.
„Folosesc un kilogram de făină, un strop de sare, apă călduţă şi apoi trec la frământat. Mai pun şi un pic ulei, să mi se întindă aluatul şi încep să frământ foarte bine. Secretul acestor scutece este în frământatul care să fie de lungă durată”, spune Ecaterina Hulea.
Turtele se întind pe o pernă albă, curată, învelită într-o pânză albă. Ele sunt tăiate cu un cuţit în semnul crucii. Foile subţiri se coc pe plită sau în cuptor.

Secretul delicioaselor turte, susține gospodina, este „apa de flori” sau siropul din apă neîncepută.
Pentru a prepara „apa de flori” se folosește zahăr, diverse arome și coajă rasă de lămâie.
„Pe turtele subţiri ca hârtia se presară miere de albine, arome, lămâie, rahat, halva şi miez de nucă din abundenţă”, spune Ecaterina Hulea.
În Ajunul Naşterii Domnului, turtele împreună cu prune uscate, sarmale de post şi colaci se dau de pomană rudelor și vecinilor.