Cum se prepară cozonacul moldovenesc, cu aluat dospit, rețeta veche de peste 100 de ani, păstrată în satele din Moldova FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cozonacul cu aluat dospit este o rețetă veche de secole păstrată de gospodinele din zona Moldovei. „Este mai migăloasă, dar cozonacul este foarte bun. Este un deliciu”, susține Ecaterina Hulea, o iubitoare de folclor şi tradiții din județul Galați.

Cozonacul moldovenesc, rețetă veche de peste 100 de ani FOTO: Ecaterina Hulea
Cozonacul moldovenesc, rețetă veche de peste 100 de ani FOTO: Ecaterina Hulea

Pentru un kilogram de cozonac este nevoie de 600 de grame de făină, 40 grame de drojdie de bere, 200 grame de zahăr, 200 ml de lapte, patru gălbăneşui, 50 ml ulei, 60 grame unt, coajă de lămâie, esenţă de rom (2-3 ml), 30 grame stafide, 150 grame miez de nucă, zahăr vanilat, cinci grame sare şi un gălbenuş pentru uns. 

Secretele cozonacului cu aluat dospit

Potrivit rețetei, gălbenuşurile se amestecă cu sarea şi se ţin la cald (temperaturi moderate). Stafidele se curăţă de codiţe, se spală şi se lasă se usuce. Miezul de nucă se alege de impurităţi şi se zdrobeşte cu sucitorul. Drojdia se amestecă cu 10 grame zahăr până se obţine o compoziţie fluidă, după care se dizolvă în 75 ml lapte cald, adăugând treptat 100 de grame de făină.

Se obţine astfel maiaua peste care se pudrează făină şi se lasă la dospit la o temperatură de circa 35-40 grade Celsius, până îşi măreşte volumul de 2-3 ori.

În laptele fierbinte (70 ml) se adaugă treptat făina (40 de grame), amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloaşe. Compoziţia obţinută se lasă să se răcească până la temperatura de 30-40 de grade Celsius. 

Separat, în laptele cald se dizolvă zahărul, se adaugă gălbenuşurile, coaja de lămâie, esenţa de rom, zahărul vanilat şi se amestecă până la omogenizare.

Aluatul se frământă până apar la suprafaţă bule de aer

Se amestecă cu maia şi compoziţia opărită, adăugând treptat 450 de grame de făină şi grăsimea (untul şi uleiul), încălzită la temperatura de 35-40 grade Celsius, stafidele, miezul de nucă, şi se frământă până apar la suprafaţă bule de aer, iar aluatul se desprinde de pe pereţii vasului.

„Se frământă cozonacul foarte bine, foarte bine, în jur de o oră. Se lasă 50-60 de minute să crească, dar în acest timp se ma frământă de două, trei ori, aducând aluatul de la margini către interior”, spune Ecaterina Hulea. 

După ce a dospit aluatul, se porţionează în una sau două bile egale, fiecare bilă de aluat se împarte în două bucăţi care se modelează pe o planşetă unsă cu ulei, în rulouri de lungimea formelor, cu diametru de 5-6 cm, care apoi se împletesc în două şi se aşază în formele unse cu unt şi tapetate cu zahăr.

Rețeta cozonacului este păstrată cu sfințenie de gospodine FOTO: Arhivă Personală/Ecaterina Hulea
Rețeta cozonacului este păstrată cu sfințenie de gospodine FOTO: Arhivă Personală/Ecaterina Hulea

Rulourile împletite se aşază în tavă şi se lasă la cald să crească. Când cozonacii au crescut se ung la suprafaţă cu gălbenuş şi se introduc în cuptor pentru coacere.

Potrivit gospodinei, la început cozonacii se coc la o temperatură mică, în jur de 10-15 minute, pentru a permite creşterea acestora, apoi la o temperatură mai ridicată, pentru a se realiza rumenirea suprafeţelor.

Cozonacul cu ouăle care sunt duse la Înviere pentru a fi sfințite FOTO: Ecaterina Hulea
Cozonacul cu ouăle care sunt duse la Înviere pentru a fi sfințite FOTO: Ecaterina Hulea

Ulterior, se reduce din temperatură pentru a se realiza coacerea uniformă. Se coc timp de 45-50 de minute.

În noaptea de Înviere, cozonacul și ouăle roșii sunt duse la Biserică pentru a fi sfințite. 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite