FOTO Capuccino? Espresso? Latte? Care este diferenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru neiniţiaţi, comandarea unei băuturi pe bază de cafea poate fi dificilă, iar diferenţa dintre un capuccino şi un latte, de pildă, este greu de sesizat.

Deşi multe cafenele oferă o varietate de specialităţi, trebuie menţionat că toate au la bază tradiţionalul espresso. Cafeaua şi espresso se aseamănă din multe puncte de vedere: ambele sunt făcute din boabe de cafea, boabele de cafea sunt măcinate, iar ambele necesită apă. Cafeaua, cu toate acestea, e preparată cu mai multă apă decât un espresso. La espresso se adaugă mai puţină apă şi conţine mai multă cafeină, având o aromă mult mai puternică. Din cauza aceasta, este combinat cu apă fierbinte, lapte şi diverse arome în mai multe tipuri de băuturi.

Un espresso scurt are între 30-37 de mililitri, iar un espresso dublu, între 60-74 de mililitri. Cele două varietăţi cunoscute sunt espresso con panna şi espresso macchiato. Espresso con panna conţine două shot-uri de espresso şi frişcă. Espresso macchiato este un espresso dublu combinat cu o lingură de spumă. 

Latte

Este printre băuturile clasice pe bază de cafea. Unul bun ar trebui să aibă o textură catifelată. Are un gust puternic de cafea, iar pentru cei care îl preferă îndulcit, se pot adăuga siropuri aromate. Latte este poate printre cele mai populare băuturi pe bază de espresso, iar cele mai cunoscute variante sunt vanilla latte şi mocha latte. Vanilla latte este un latte obişnuit la care se adaugă sirop de vanilie, în timp ce la mocha latte se adaugă sirop de ciocolată şi poate fi ornat cu frişcă, în funcţie de preferinţele clientului.  

Capuccino

Un capuccino italian autentic ar trebui să conţină lapte cu o consistenţă uşoară, spumoasă. Mocha, în schimb, este cafea combinată cu sirop de ciocolată. Potrivit site-ului wisegeek.com, există două moduri în care capuccino poate fi preparat. O variantă este acel capuccino prezentat anterior, dar există şi o variantă în care se amestecă spuma de lapte cu laptele.

Americano

Un Americano începe cu o cantitate mică de espresso care este combinat cu apă, nu cu lapte. Are o aromă bogată şi mai puţină cofeină decât o cafea obişnuită. Într-un Americano, espresso se regăseşte în proporţie de 20-25%, . În funcţie de cafenea, temperatura poate varia, dar de regulă este servit la o temperatură de 80 de grade Celsius.

Există, în funcţie de cafenea, şi alte variante de preparare a băuturilor pe bază de cafea şi ale căror reţete şi denumiri diferă. 

 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite