Cum prepari kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert din Turcia

0
Publicat:

Un desert nu foarte complicat de făcut, kunefe este unul dintre deliciile turceşti care merită a fi testat măcar o dată în viaţă.

Kunefe, un desert delicios, FOTO Sutterstock
Kunefe, un desert delicios, FOTO Sutterstock

A fost peparat pentru prima dată în Egipt și Siria pentru a potoli foamea califilor în timpul Ramadanului, luna de post. De-a lungul timpului însă, rețeta a fost îmbunătățită până a ajuns la varianta de care ne putem bucura astăzi.

Originar din Orientul Mijlociu, desertul este cunoscut sub mai multe denumiri, în funcţie de regiunea în care este preparat: kunafa, knafeh, kunafah, kunafeh sau konafa, dar ingredientele sunt cam aceleaşi. De exemplu, una dintre versiunile moderne ale acestui desert, preparată cu o brânză uşoară și grâu mărunțit în oraşul palentinian Nablus, se numește  Kanafeh Nabulsieh.

Varianta turcă a cărei reţetă v-o propunem astăzi a fost preparată pentru prima dată în Hatay, lângă granița cu Siria. Printre ingredientele ei principale găsim fire de patiserie kadayif și o brânză moale, brânză Hatay, similară cu brânza proaspătă mozzarella. Este un sortiment de brânză care se topește fără sare şi care se potrivește perfect cu aromele dulci. Are o textură destul de sfărâmicioasă și o aromă subtilă acidulată. Pentru că este greu de procurat brânză Hatay, o vom înlocui cu mozzarella.

Pentru kunefe:

500 g fire pentru kataif

200 g mozzarella mărunțită sau brânză nesărată

100 g unt.

Pentru sirop:

250 g zahăr

240 ml apă

1 felie de lămâie.

Pentru uns tava:

60 g unt.

Pentru decor:

2 linguri de fistic tocat sau măcinat.

Mod de preparare sirop

Pentru sirop se pun pe foc într-o cratiță zahărul, apa și o felie de lămâie. Se amestecă și se lasă să fiarbă 15 minute, după care se ia de pe foc și se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Cum se prepară kunefe

Aluatul de kataif  se desface, se taie în bucăți mici şi se amestecă bine cu unt topit, astfel încât toate bucățile să fie acoperite.

Se unge o tigaie mare cu unt topit. Se pune o mână de kataif uns cu unt în tigaia pregătită, astfel încât să acopere tot fundul și marginile. Apoi se presează cu mâna sau cu fundul unui pahar până când este uniform și ferm. Deasupra se întinde uniform brânza mozzarella mărunțită, lăsând puțin spațiu pe margini. Se acoperă un alt strat de kataif, astfel încât să fie acoperită toată brânză. Se apasă din nou, pentru a uniformiza compoziția.

Se pune tigaia la foc mediu. Se gătește până când fundul prăjiturii este auriu (durează aproximativ 5 minute). Se poate verifica cu ajutorul unei spatule sau cu vârful unui cuțit.

Apoi, se răstoarnă cu grijă pe un platou. Peste desertul fierbinte se toarnă sirop răcit și se ornează cu fistic măcinat și se servește imediat.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite