Cum faci cea mai bună varză a la Cluj: rețeta tradițională ardelenească. Nu folosi niciodată ulei și nici bulion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a obține un preparat perfect, cu gustul de odinioară, trebuie urmate câteva reguli, iar ingredientele trebuie alese cu grijă.

Varză a la Clj într-o tavă
Varza a la Cluj, un preparat cu o istorie de peste 300 de ani FOTO Shutterstock

Varza a la Cluj este unul dintre preparatele celebre ale Ardealului și există multe dezbateri în ceea ce privește acest fel de mâncare. În unele gospodării se face cu varză dulce, în cele mai multe, însă, se folosește varza murată. Unii preferă carnea de porc macră, alții cred că bucățile împănate cu grăsime dau mai multă savoare.

Pentru un gust desăvârșit, gospodinele din Ardeal nu folosesc nicidată ulei, ci untură de porc. Bulionul nu este un ingredient specific acestui fel de mâncare, deoarece varza murată e deja acră. De obicei, acest ingredient e folosit în varianta cu varză dulce.

Varza a la Cluj este una dintre cele mai vechi mâncăruri românești, cu o istorie de peste 300 de ani. Rețeta a apărut prima dată în „Cărticica meseriei de bucătar“, o carte de bucate tipărită în 1695, la Cluj. În această carte apare cea mai veche reţeta de varză a la Cluj, ceea ce demonstrează că acest preparat tradiţional are o vechime de peste 300 de ani.

Iată cum se prepară varza a la Culj, după rețeta tradițională ardelenească

Ingrediente

  • 1,2-1,3 kg varză murată
  • 750 g ceafă de porc, tocată
  • 2 cepe albe, medii
  • 1 linguriţă paprika
  • 150 g orez
  • 200 g smântână fermentată (25% grăsime)
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • sare și piper, după gust
  • 2 și ½ linguri untură

Speli varza în câteva ape reci (dacă e prea sărată o lași în apă rece, o oră). O scurgi bine, îndepărtezi cotorul și o tai fin.

Tai ceapa mărunt și o căleşti cu o lingură de untură, la foc mediu, 4-5 minute, până ce devine sticloasă. Adaugi carnea, paprika, cimbrul, sare și piper, după gust. Laşi pe foc 20 de minute, amestecând ocazional, până ce scade tot lichidul şi carnea se rumeneşte frumos.

În alt vas pui o lingură de untură și căleşti varza murată 20-25 de minute, la foc mediu. Când e rumenită, stingi focul.

Fierbi orezul în apă cu puțină sare, apoi îl scurgi. Ungi o tavă cu pereții înalți cu untura rămasă și montezi preparatul: la bază aşezi un strat de varză călită, peste care pui unul de orez, apoi unul de carne. Repeţi procedura, încheind cu un strat de varză. Deasupra întinzi un strat de smântână şi dai tava l cuptor 30-35 de minute minute, la 170-180 °C.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite