Cele mai sănătoase moduri de a găti carnea de porc. De ce nu este recomandat să o rumeniți prea mult

0
Publicat:

Asociată timp îndelungat cu efecte negative asupra sănătății, carnea de porc este, de fapt, un aliment sănătos, cu mulți nutrienți. Dacă știm să o gătim corect, beneficiile sunt remarcabile. 

Cele mai sănătoase moduri de a găti carnea de porc FOTO Shutterstock
Cele mai sănătoase moduri de a găti carnea de porc FOTO Shutterstock

În aceste cazuri, există adesea anumiți aditivi, cum ar fi conservanții, care ar putea provoca daune pe termen mediu, relatează ziare.com. Cu toate acestea, în cazul tăierilor proaspete de carne de porc, acest risc nu există.

Pentru a  beneficia la maximum de ea, este important să cunoaștem cum să preparăm un cotlet de porc sau un mușchi de porc în mod corect.

Carnea de porc este o sursă excelentă de proteine. În funcție de modul în care a fost hrănit animalul, grăsimile pe care le conține vor fi saturate sau polinesaturate.

Prin urmare, în funcție de regimul său alimentar, poate fi considerată carne roșie (hrănită cu furaje) sau carne albă (cu fructe).

Metoda prin care își păstrează proprietățile

De obicei, cele mai multe variante de preparare nu sunt însă și cele mai sănătoase. Frecvent se consumă pane sau prăjită, fapt care duce la creșterea conținutului de acrilamidă al produsului, dar și la densitatea calorică mărită a acestuia. La grătar, la cuptor sau fiartă la foc mic în tocană, carnea de porc își va păstra proprietățile și densitatea calorică nu va fi modificată.

Cel mai important în acest caz este găsirea punctului perfect de gătire. Carnea folosită trebuie să fie de grosime potrivită (bucăți de aproximativ 2 cm). Nu trebuie să ardeți sau să rumeniți prea mult carnea pentru a evita formarea de acrilamidă, care poate afecta calitatea cărnii. De asemenea, bucata trebuie rumenită la exterior, iar mijlocul să rămână ușor roșu.

Temperatura să nu depășească 180 grade

În cazul în care alegeți să o preparați la cuptor, este recomandabil să gătiți încet, iar temperatura să nu depășească 180 grade. Acest fel poate fi însoțit de o garnitură de legume sau cartofi. Încercați să gătiți un cotlet de porc la cuptor și veți fi surprinși.

Adăugată în orez sau tocană

Sursă excelentă de proteine, carnea de porc poate fi adăugată  în orez și cușcuș, pentru a plus de carbohidrați. Cel mai bine este să o rumenești puțin pe plită înainte de a o adăuga la preparatele tale. Carnea de porc se gătește la foc mic.

În acest caz avem o metodă tradițională de preparare care combină carbohidrații din cartof cu proteinele și legumele. Aceasta este o metodă de gătire lentă care nu strică sau deteriorează produsul. Cu cât temperatura este mai scăzută și timpul de gătire mai lung, cu atât mai bine.

Are conținut scăzut de sodiu

Carnea de porc conține 18-20% de proteine cu valoare biologică ridicată. Practic nu are carbohidrați, care pot fi suplimentați prin gătit. Este bogată în vitaminele B și minerale precum fier, zinc, fosfor și potasiu. Are un conținut scăzut de sodiu, ceea ce este pozitiv dacă menținem acest conținut scăzut atunci când gătim sau, mai ales, la prepararea derivatelor (cârnați). Prezența purinelor (precursori ai acidului uric) este moderată.

Conținutul caloric nu este foarte ridicat (120-330 kcal/100 g), în special în părțile slabe. Cârnații, pe de altă parte, furnizează mai multă energie (400-600 kcal/100 g), motiv pentru care trebuie consumați cu moderație, dar puteți oricând să încercați un cotlet de porc.

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite