Cum marinezi perfect carnea de porc: așa obții cea mai fragedă și suculentă friptură

0
Publicat:

Cu doar câteva trucuri simple și condimente bine alese poți face diferența între un preparat savuros și un eșec culinar.

Friptură de porc la tavă, cu o crustă rumenă
Friptura de porc este mult mai gustoasă atunci când carnea este marinată înainte FOTO Shutterstock

Alături de sarmale, piftie și cârnați, friptura de porc este nelipsită de pe masa de Sărbători, însoțită de garnituri diverse sau de murături. Indiferent că o prepari la cuptor, pe grătar sau în tigaie, o bucată întreagă sau porții individuale, friptura de porc este mult mai gustoasă dacă este marinată înainte. Atât condimentele, cât și tehnica de marinare contribuie la gust și textură, astfel că vei avea pe masa de Crăciun o explozie de savoare.

Condimentarea nu este doar un mod de a face mâncarea mult mai gustoasă, ci și de a o conserva, iar mirodeniile au și un rol important în digestie.

Marinarea, o tehnică veche de frăgezire a cărnii

Fie că folosești o marinadă uscată (condimente pudră), una lichidă pe bază de acid (oțet, iaurt, kefir, lămâie) sau una enzimatică (ananas, papaya, ghimbir) ele frăgezesc chiar şi cele mai dure proteine de origine animală.

Marinarea poate avea timpi diferiți, între 30 de minute (în cazul bucăților individuale, fragede, precum mușchiuleț sau antricot) și 24 de ore (în cazul bucăților mari: ceafă întreagă, pulpă, piept, spată).

Ce se întâmplă în timpul marinării

În timpul marinării, bucata sau bucățile de carne sunt scufundate într-un lichid (apă, vin, iaurt, oțet etc.) condimentat cu sare și diverse mirodenii. Carnea absoarbe din lichid și astfel va rămâne suculentă şi nu se va usca în timpul preparării termice.

Totodată, în timpl procesului de marinare au loc unele reacții chimice care conduc la ruperea fibrelor, iar astfel carnea devine mai fragedă. Condimentele folosite aduc nu numai gust, ci și culoare și ajută la formarea crustei.

Cele mai potrivite condimente pentru carnea de porc, exceptând sarea și piperul, sunt: cimbru uscat sau proaspăt, usturoi, boia dulce, iute și afumată, oregano, salvie, ghimbir, dafin, sos de soia, chilli, coriandru pudră.

Iată două rețete de marinadă pentru carnea de porc.

Friptură de porc la tavă

Ingrediente

  • 2 kg ceafă  sau pulpă
  • 1 lingură oțet din vin alb
  • 400 ml vin alb, sec
  • 2 lingurițe cimbru uscat
  • 1 linguriță piper negru boabe
  • 30 g sare grunjoasă
  • 1 căpățână de usturoi
  • 2 lingurițe boia dulce
  • 1 linguriță fulgi de chilli, opțional

Într-un bol larg, combini condimentele, usturoiul zdrobit grosier, oțetul și vinul, apoi omogenizezi amestecul. Scufunzi bucata de carne și acoperi vasul cu folie alimentară. O marinezi 8-12 ore, în frigider, având grijă să întorci carnea de două-trei ori în acest timp.

O prepari la cuptor, având grjă să strecori lichidul, pe care îl torni în tavă. Acoperi tava cu folie de aluminiu și lași friptura la foc mediu (170-180 °C) aproximativ trei ore. În ultima jumătate de oră îndepărtezi folia, pentru ca friptura să prindă o crustă rumenă.

Pulled pork

Ingrediente

  • 1,5 kg spată de porc (bucată întreagă)
  • 1 linguriță boia afumată
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 linguriță pudră de usturoi
  • ½ linguriță pudră de chili 
  • 1 linguriță pudră de coriandru
  • 1 linguriță piper negru măcinat
  • 2 linguri zahăr brun
  • 2 ½  lingurițe sare  

Într-un bol larg, combini condimentele și zahărul. Ungi carnea cu această marinadă uscată, asfel încât bucata să fie bine acoperită. Acoperi vasul cu folie alimentară și lași la marinat, în frigider, minimum 4 ore.

Preîncălzești cuptorul la 150 °C. Așezi carnea într-un vas de fontă cu capac sau într-o tavă (pe care o acoperi) și dai la cuptor aproximativ 4 ore, până ce carnea s-a gătit complet și se desface în fâșii.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite