Crăciunul într-o cană: cea mai bună reţetă de vin fiert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O cană cu vin fiert, aromat, ne face să simţim spiritul Sărbătorilor de Iarnă, mai ales atunci când ne aflăm alături de prieteni. Amestecul de vin, mirodenii şi fructe este apreciat încă din antichitate, iar astăzi a devenit o băutură festivă care adaugă un plus de farmec zilelor friguroase.

Cunoscutul bucătar Jamie Oliver este îndrăgostit de vinul fiert şi, cum altfel, are propria reţetă după care îl prepară atunci când vrea să-şi răsfeţe prietenii.
 

Ingrediente:

2 clementine
1 lămâie
1 limetă
200 gr zahăr tos
6 cuişoare
1 baton de scorţişoară
3 frunze de dafin proaspete
1 plic nucşoară măcinată
1 pastaie de vanilie (tăiată în două, pe lungime) 
2 steluţe de anason 
2 sticle de vin roşu, sec (sticlă de 750 ml)

Mod de preparare:

Decojiţi clementinele, lămâia şi limeta, dar păstraţi deoparte bucăţile de coajă. Puneţi zahărul într-o cratiţă, la foc mediu, adăugaţi cojile fructelor şi stoarceţi deasupra zeama celor două clementine. 

Aruncaţi în cratiţă cuişoarele, batonul de scorţişoară, frunzele de dafin şi presăraţi un vârf de cuţit de nucşoară. Adăugaţi jumătăţile de păstaie de vanilie şi turnaţi puţin vin, cât să acopere zahărul. Alcoolul se evaporă la temperaturi înalte şi de aceea nu este indicat să puneţi tot vinul de la bun început. Lăsaţi ingredientele să fiarbă la foc domol, amestecând cu o lingură de lemn, până la dizolvarea completă a zahărului, apoi daţi totul în clocot timp de 4 sau 5 minute. Important este să obţineţi un sirop consistent şi aromat, pentru că acesta va da savoare vinului fiert. 

Când siropul este gata, lăsaţi iar focul mic şi puneţi în cratiţă restul vinului şi steluţele de anason. Amestecaţi cu lingura de lemn şi mai aşteptaţi 5 minute înainte să opriţi focul. Se serveşte imediat, în căni sau pahare termorezistente, iar cei care vor să mai taie din aciditatea vinului pot adăuga o felie de măr sau de pară.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite