Wine Spectator a ales cele mai bune vinuri din lume în 2013: de ce nu se află şi un vin românesc în top 100?
0
„Wine Spectator“, cea mai importantă publicaţie specializată în vinuri din SUA şi una dintre cele mai apreciate reviste de gen pe plan internaţional, a publicat topul celor mai bune vinuri din lume în 2013. Printre cele 100 alese din peste 20.000 înscrise în competiţie se regăsesc soiuri spaniole, franţuzeşti, italiene, americane, chiar şi unul unguresc, dar nici un vin românesc sau moldovenesc
Considerată de mulţi iubitori de vin un fel de „biblie a vinului“, selecţia realizată de editorii şi specialiştii publicaţiei „Wine Spectator“ evaluează vinurile şi le clasifică pe o scară de 100 de puncte. În clasament nu sunt incluse decât cele care obţin peste 80 de puncte. Deşi reprezintă, în primul rând, un reper pentru piaţa din SUA, clasamentul realizat de "Wine Spectator" este un ghid pentru iubitorii şi importatorii de vin din întreaga lume. Cea mai mare parte a vinurilor degustate în cadrul competiţiei este trimisă direct de crame, de producători din întreaga lume şi de importatorii din SUA, dar multe altele sunt cumpărate dintr-un buget destinat achiziţionării de vinuri ce nu au fost primite de publicaţie.
Pentru prima dată în 25 de ani, prima poziţie în clasamentul 100 i-a revenit unui vin din Spania, Cune Rioja Imperial Gran Reserva, din anul 2004. Pe locul 20 se află un vin unguresc, Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos, din 2007.
Riscurile participării la competiţii prestigioase
Chiar dacă ne lăudăm cu vinuri bune, producătorii români nu se prea înghesuie să participe la astfel de competiţii internaţionale, spune Cezar Ioan, fondator al comunităţii online vinul.ro şi publisher al revistei lunare cu acelaşi nume. Cezar Ioan este de părere că industria românească de vin nu a făcut eforturi prea mari pentru a se promova, tendinţă care s-a observat mai ales în ultimii doi ani, chiar dacă prezenţa la astfel de competiţii internaţionale îţi oferă vizibilitate şi includerea într-un astfel de clasament poate adăuga valoare unui brand.
Producătorii evită să bage în concurs vinuri de cea mai bună calitate, pentru că în cazul în care se clasează pe o poziţie mai slabă, nu ar mai putea justifica pretenţiile de preţ pentru acel vin. Vinul românesc, în ultimii doi ani, s-a scumpit cu aproximativ 30-35%, pe fondul unor ani agricoli mai slabi. Dar nu este suficient doar acest lucru ca să justifice, în mod real, o astfel de creştere de preţ. Producătorii vin cu explicaţia că au crescut calitatea şi că fac vinuri foarte bune. Sigur că poţi să spui asta despre tine, atâta vreme cât nu este nimeni să te contrazică. Pe când trimiterea unor vinuri la un astfel de concurs implică şi riscul de a nu obţine un loc bun, iar acest lucru îţi mai retează din nas, explică fondatorul vinul.ro.
Din cauza recoltei mai reduse din ultimii ani, producătorii de vin din România nu s-au mai aflat în situaţia de a trebui să vândă producţia rămasă pe stoc, ceea ce a dus la scăderea interesului pentru astfel de participări.
„Piaţa românească a acceptat creşterile de preţ ale producătorilor, pe motivul acestei recolte mai mici, aşa că s-a rezovat problema vânzării. Prin urmare, de ce ar mai fi fost nevoie şi de promovare? În străinătate, pieţele fiind mult mai mature, clientul are de ales dintr-o mulţime de variante, la preţuri competitive. În aceste condiţii, piaţa din România a devenit mult mai ofertantă pentru producătorii români de vin, mult mai ofertantă decât cea de afară, pentru că este dispusă să cumpere vin la preţuri mult mai bune decât pieţele din afară. Şi eu, dacă am o singură pâine de vândut, prefer să o vând celui care dă mai mult. Deocamdată, piaţa românească este dispusă să dea mai mult pe un fond relativ lipsit de competitivitate, dar această situaţie nu va dura la nesfârşit“, mai observă Cezar Ioan.
Piaţa românească, locul călduţ pentru producătorul român
Oenologul Liviu Grigorică crede, pe de altă parte, că importanţa participării producătorilor români de vin la astfel de concursuri internaţionale este discutabilă şi poate fi analizată din mai multe unghiuri, de la cât de mult se implică statul în promovarea pieţei de vin pe plan internaţional până la cât de relevant este pentru cumpărători includerea unui vin în astfel de clasamente. De asemenea, Liviu Grigorică observă că producătorii români sunt mulţumiţi de locul „călduţ“ oferit de piaţa românească.
Se poate observa, la o simplă verificare a statisticilor oficiale ale Ministerului Agriculturii, cât la sută din producţia de vin românesc se exportă. Este vorba despre un procent relativ mic, ceea ce nu înseamnă că avem, neapărat, vinuri de o calitate mai slabă decât alte ţări. Poate că producătorii nu sunt neapărat interesaţi să exporte. Probabil că sunt mulţumiţi cu ceea ce se întâmplă pe piaţa locală. Piaţa americană este, pe de altă parte, destul de competitivă“, explică oenologul.
Ca specialist, Liviu Grigorică se întreabă dacă poate fi considerat un criteriu de performanţă să ai opt, zece sau cincizeci de medalii pe an: „Nu ştiu dacă acesta poate fi un criteriu. Pentru mine, criteriul de performanţă înseamnă să existe o corelaţie între un anumit nivel de preţ şi imaginea produsului respectiv şi să fii constant din punct de vedere calitativ. Ceea ce nu înseamnă că aceste concursuri nu au importanţa lor.“
Wine Spectator: Top 20 cele mai bune vinuri din 2013
1 Cune Rioja Imperial Gran Reserva 2004
2 Château Canon-La Gaffelière St.-Emilion 2010
3 Domaine Serene Pinot Noir Willamette Valley Evenstad Reserve 2010
4 Hewitt Cabernet Sauvignon Rutherford 2010
5 Kongsgaard Chardonnay Napa Valley 2010
6 Giuseppe Mascarello & Figlio Barolo Monprivato 2008
7 Domaine du Pégaü Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée 2010
8 Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape 2010
9 Lewis Cabernet Sauvignon Napa Valley Reserve 2010
10 Quilceda Creek Cabernet Sauvignon Columbia Valley 2010
11 Reynvaan Syrah Walla Walla Valley Stonessence 2010
12 Turley Zinfandel Paso Robles Dusi Vineyard 2011
13 Croft Vintage Port 2011 97
14 Bedrock The Bedrock Heritage Sonoma Valley 2011
15 Olivier Ravoire Gigondas 2011
16 G.D. Vajra Barolo Albe 2008
17 Alexana Pinot Noir Dundee Hills Revana Vineyard 2010
18 Poggerino Chianti Classico 2010
19 Hamilton Russell Chardonnay Hemel-en-Aarde Valley 2012
20 Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2007