Cozonac fără frământare: cum faci un cozonac pufos şi delicios fără să te speteşti VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozonac fără frământare. FOTO jamilacuisine.ro
Cozonac fără frământare. FOTO jamilacuisine.ro

Cozonac fără frământare. Gospodinele care vor să scape de frământatul cozonacilor pot încerca următoarea reţetă de cozonac, pentru care nu trebuie să depuneţi efort decât 5 minute pentru pregătirea aluatului şi alte 10 pentru întinderea şi umplerea lui cu ingredientele dorite.

Cozonac fără frământare. Ingrediente:

Pentru cozonac:

- 500 gr făină
- 3 gălbenuşuri 
- 100 gr zahăr
- 100 gr unt topit 
- 300 ml lapte călduţ
- coaja de la o lămâie 
- 7 gr drojdie uscată
- o păstaie de vanilie
- sare

Pentru umplutură:

- 80 gr zahăr pudră
- 200 gr nucă măcinată
- 20 gr cacao
- 100 gr rahat

Cozonac fără frământare. Mod de preparare:

Fiind o reţetă de cozonac fără frământare, se amestecă pur şi simplu ingredientele de mai sus pentru cozonac, cu o lingură. Veţi vedea că, în scurt timp, se va forma aluatul, pe care nu-l veţi frământa. Se amestecă până se omogenizează totul şi se lasă aluatul să crească până ce îşi dublează volumul. Pentru scurtarea timpului de dospire, aluatul se poate introduce în cuptor, care trebuie să fie setat pe funcţia Warm Keeping (n.r. menţinere la cald), la 40 de grade celsius, dacă aveţi o astfel de opţiune. Aluatul poate fi lăsat la dospit şi la temperatura camerei, însă va dura mai mult - circa o oră şi jumătate. După ce a dospit, aluatul se lasă la rece, în frigider, timp de 12 ore (se poate lăsa la frigider până la 24 de ore), conform reţetei oferite de jamilacuisine.ro.

După ce a trecut timpul de repaos în care aluatul a stat în frigider, întindeţi-l, umpleţi-l cu ingredientele de mai sus (cele pentru umplutura cozonacului), iar apoi lăsaţi-l să ajungă la temperatura camerei şi să crească puţin. Se poate folosi tot funcţia „menţinere la cald” a cuptorului pentru a scurta timpul de dospire, sau îl puteţi lăsa să dospească la temperatura camerei timp de o oră.

După aceste operaţii, cozonacii se introduc la cuptor, la 160 de grade. Coacerea poate dura între 40 şi 50 de minute, în funcţie de cuptor. Cozonacii trebuie să fie crescuţi şi rumeniţi înainte de a-i scoate din cuptor. Aceştia nu trebuie tăiaţi când sunt fierbinţi, aşadar aşteptaţi să se răcească. Îi puteţi tăia când sunt călduţi sau la temperatura camerei. Puteţi presăra zahăr pudră pe deasupra înainte de a-i servi. Poftă bună! 

BucătăriePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite