Secretele celui mai gustos cozonac. Cum pregătim cuptorul pentru a ne asigura că avem parte de gustul prăjiturii din copilărie
0Unul dintre secretele celui mai gustos cozonac este tocmai focul. Cuptorul clasic trebuie pregătit cu grijă pentru a avea parte de un gust autentic, cum numai la bunici mai întâlneam. Câteva trucuri, precum cârpa udă pusă în gura cuptorului, ne ajută să obţinem un cozonac pufos, cu coaja moale.
Nicio brutărie nu reuşeşte să egaleze gustul cozonacului făcut în cuptor, la ţară, cu ingrediente naturale. Deşi nu pare o sarcină dificilă să pui cozonacul în cuptor şi să aştepţi să se coacă, pentru avea parte de gustul copilăriei ai nevoie de câteva trucuri, transmise din generaţie în generaţie în special în mediul rural.
Socăciţa Acu Maria, care toată viaţa sa a pregătit mâncare pentru diferite evenimente, ne învaţă cum să pregătim cuptorul pentru a avea parte de cei mai gustoşi cozonaci.
Avem nevoie de un „braţ” de lemne, de preferat de fag. Focul îl aprindem cu uscături de brad, chiar în gura cuptorului. După circa 10 minute, focul este mutat în fundul cuptorul, iar după ce a ars tot şi a rămas doar jar, acesta se împrăştie pe toată suprafaţa cuptorului.
„Cel mai bine e să avem pregătiţi cozonacii, iar timp de o oră, cât se face focul, să stea să dospească. Focul eu îl caut cu mâna sau iau o hârtie albă, iar dacă îngălbeneşte când o bag în cuptor, înseamnă că este gata şi se poate băga cozonacul”, explică Maria Acu.
Cârpa udă asigură coaja moale a cozonacului
Atunci când focul este prea puternic şi am apucat deja să introducem cozonacul, pentru a evita arderea acestuia, punem peste preparat mai multe ziare umezite bine. Pentru a ne asigura că avem parte de un cozonac pufos şi cu coaja moale, ne putem folosi de o cârpă udă. Aceasta se pune la gura cuptorului, aburul rezultat reuşind să înmoaie coaja cozonacului.
Când cârpa s-a uscat, se umezeşte şi se pune din nou în gura cuptorului. Această operaţiune se face când cozonacul începe să îşi schimbe culoarea. Cuptorul se ţine în cuptor în jur de 45-50 de minute.
„Noi facem de când lumea aşa. Am văzut la mamele noastre şi am preluat aceste proceduri. Nu e la fel de simplu cum ar crede unii. Focul din cuptor este principalul când vine vorba despre cozonaci. Dacă focul este prea puternic cozonacul se arde, iar dacă nu este suficient de puternic, cozonacul nu se face cum trebuie”, completează bucătăreasa.