Cât timp rezistă ouăle fierte, cu coajă şi fără, în frigider?
0
Ouăle crude rezistă în frigider până la 4-5 săptămâni, în timp ce durata de păstrare a ouălor fierte scade considerabil, mai mult chiar în cazul ouălor fără coajă.
Ouăle fierte cu coajă rezistă doar o săptămână în frigider, fără ca persoana care le consumă să rişte probleme de sănătate. În cazul în care coaja ouălor este înlăturată după fierbere, acestea rezistă în jur de cinci zile tot în frigider, conform Huffington Post. Această recomandare este demnă de luat în seamă mai ales în preajma sărbătorilor pascale, când tindem să păstrăm o periaodă lungă ouăle fierte, cu coaja vopsită, în frigider sau în afara lui.
Deşi aspectul lor nu se modifică, ouăle fierte nu rezistă atât de mult ca cele proaspete pentru că, prin gătire, stratul natural protector al acestora, care se găseşte la suprafaţa cojii, se dizolvă. Fără acest strat, porii din coaja ouălor se deschid, iar „treaba” bacteriilor care contaminează produsul devine mai uşoară.
Trucul cu apă
Când vrei să verifici dacă oul crud este bun pentru consum, pune-l în apă, iar dacă pluteşte înseamnă că nu este sigur să-l mănânci şi că rişti o toxiinfecţie alimentară. Dacă oul se scufundă pe o parte, este bun de mâncat, dacă se scufundă drept este încă bun, însă recomandat ar fi să îl fiebi tare.

În funcţie de preferinţe, putem fierbe ouăle astfel încât gălbenuşul să rămână tare sau moale. Cu cât lăsăm oul mai mult la fiert, cu atât gălbenuşul se întăreşte. FOTO romaniatv.net
Citeşte şi:
Din reţetele Sandei Marin: cinci reţete delicioase de ouă umplute
Cum se fac ouăle jumări perfecte
Ouă cu coaja albă sau maronie? Experţii spun care e diferenţa