Din reţetele Sandei Marin: cinci reţete delicioase de ouă umplute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din volumul „Carte de Bucate” al Sandei Marin, revăzut şi relansat în 2006 de Editura Humanitas cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la prima apariţie,  vă prezentăm cinci reţete simple de ouă umplute, aperitiv nelipsit de pe masa de Crăciun sau de Revelion.

„Un om foarte direct, care îşi manifesta pe faţă simpatiile şi antipatiile. Era o prezenţă plăcută atât ca înfăţişare fizică – o femeie frumoasă, brunetă, cu o siluetă menţinută impecabilă toată viaţa – cât şi prin eleganţa cu care ştia să-şi poarte hainele, fie ele de gală, sau de toată ziua”, aşa este descrisă Sanda Marin, pe numele ei real Cecilia Maria Zapan, al cărei ghid pentru bune gospodine a avut un succes nebun încă de la apariţie. 

Volumul „Carte de Bucate”, semnat sub pseudonimul Sanda Marin, însumează atât sfaturi culinare, cât şi o sumedenie de reţete, şi, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, un timp perfect pentru tradiţii, vă prezentăm cinci reţete simple de ouă umplute, un aperitiv delicios numai bun de pus pe mese de Crăciun sau de Revelion:
 

1. Ouă umplute picante 

Ingrediente:
 

-6 ouă
-2gălbenuşuri

-1 lingură muştar

-100 ml ulei

-100 g carne de pasăre sau şuncă, 2 castraveţi în oţet

-sare

-piper

-câteva frunze salată verde

Se fierb ouăle tari; după ce s-au răcit se curăţă, se taie în două în lat şi se taie puţin din capetele rotunjite, astfel ca ouăle să poată sta în picioare ca nişet păhărele. Se scot gălbenuşurile şi se împart în două. 
Jumătate se trece prin sită şi se amestecă cu o lingură de muştar, cu gălbenuşurile crude şi cu puţină sare. Se pune uleiul, turnându-l câte puţin şi amestecând mereu, până ce sosul este gata. Gălbenuşurile lăsate deoparte se freacă bine cu carnea de pasăre fiartă ori friptă sau şunca, date prin maşina de tocat.

Se adaugă castraveţii tocaţi foarte mărunt şi o lingură sau două din sosul pregătit mai înainte. Se pune sare şi piper după gust. Cu această compoziţie se umplu ouăle cu vârf. Se toarnă sosul în farfuria cu care vor fi servite la masă, şi deasupra se aşază jumătăţile de ou umplute. Împrejur se pun foi de salată verde sau aspic tocat.

2. Ouă umplute cu ciuperci

Ingrediente:

-6 ouă

-2 gălbenuşuri

- 1 lingură muştar

-100 ml ulei

-100 g şuncă

-100 g ciuperci

-sare

-piper

-câteva frunze salată verde

Se pregătesc la fel ca mai sus. Se înlocuiesc castraveţii în oţet cu ciuperci înăbuşite şi tăiate foarte mărunt.

3. Ouă umplute cu pastă de peşte

Ingrediente:

-6 ouă

-50 g unt proaspăt

-1 linguriţă pastă de peşte (anşoa)

-câteva frunze salată verde

Se fierb ouăle tari. după ce s-au răcit se curăţă şi se taie pe lung. Se scoate cu grijă gălbenuşul din albuş, fără ca albuşul să se sfărâme. Gălbenuşurile se pun într-un castron, adăugându-se untul şi o linguriţă de pastă de peşte. Toate acesea se freacă bine până ce se obţine o pastă omogenă cu care se umplu albuşurile. Se aşază pe o farfurie şi se pun împrejur frunze de salată verde.

4. Ouă umplute cu sos de muştar

Ingrediente:

-6 ouă

-2 linguri muştar

-2 gălbenuşuri

-sare

-150 ml ulei

-3 sardele de Lissa

-capere

-2-3 castraveţi în oţet

Se pregătesc cele şase ouă ca mai sus. Se freacă gălbenuşurile date prin sită cu muştarul, gălbenuşurile crude, sare, ulei turnat puţin câte puţin, ca la maioneză. Separat, se spală şi se curăţă de oase sardelele, se taie foarte mărunt câteva capere şi 2-3 castraveţi mici în oţet. Se amestecă toate acestea cu jumătate din sosul de muştar şi se umplu jumătăţile de ou. Pe fiecare ou se pune câte o caperă. sosul rămas se toarnă într-o farfurie, iar deasupra se aşază cu grijă ouăle. Împrejur se pun frunze de salată verde sau felii de ridichi de lună.

5. Ouă umplute cu ficat

Ingrediente:

-6 ouă

-100 g ficat de pasăre (ideal, de gâscă)

-unt proaspăt (cât o nucă)

-un vârf de linguriţă sare

-câteva frunze salată verde

Se fierb ouăle tari, se curăţă şi se taie în două în lungime. Se scot gălbenuşurile, se trec prin sită şi se freacă apoi cu ficatul de pasăre fiert. Se adaugă unt proaspăt cât o nucă, se potriveşte de sare. Cu această compoziţie bine frecată se umplu cu vârf jumătăţile de ou şi se aşază în farfurie pe un strat de salată verde tăiată ca tăiţeii. 

Citeşte şi:

Cum să găteşti spaghetele carbonara perfecte


VIDEO Reţetă inedită de a prepara o omletă fără să spargi coaja de ou

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite