Adevăratele topping-uri de pizza care pun preparatul în valoare

0
0

De vreme ce originea preparatului le aparţine, nu este de mirare că tot italienii ştiu cel mai bine cum trebuie „asortată” o pizza. Spre mirarea multora, carnea şi sosurile generoase nu se numără printre primele opţiuni.

Pizza cu cartofi

Poate părea ciudată combinaţia aluat şi cartofi, dar, în realitatea, specialitatea care poate fi testată mai ales în Campo de' Fiori este una dintre cele mai uşoare variante de pizza. 

Felii subţiri de cartofi sunt presărate peste aluat, stropite cu ulei de măsline, asezonate cu sare şi rozmarin. 

Roşiile lipsesc din ecuaţie, iar mozzarella este opţională, cel puţin în opinia unui chef italian care conduce şase restaurante, Marc Vetri. Se numără printre cele mai slabe caloric preparate de acest gen, în ciuda aparenţelor. 

image

Noua anşoa

Pentru restul lumii, peştele sărat este pe cale de dispariţie, când vine vorba de pizza, dar „în Italia rămâne unul dintre cele mai importante ingrediente”, după cum spune Tony Gemignani, omul care a câştigat de 11 ori Campionatul Mondial de Pizza. Există, totuşi, o diferenţă: italienii aleg anşoa albă, care costă mai mult şi are o aromă mult mai subtilă. De cele mai multe ori, o astfel de pizza va fi ocolită de brânzeturi şi va miza doar pe gustul sosului de roşii, a usturoiului şi oregano. Câteva măsline presărate pot fi un ultim retuş. 

image

Singura legumă crudă din pizza

Nu este preparatul pe care te aştepţi să găseşti legume negătite, singura excepţie fiind rucola. Merge cu prosciutto, dar şi cu brânzeturi sau sos de roşii. La final, când pizza este scoasă din cuptor, o mână generoasă de rucola este presărată peste. 

image

Următoarea Pepperoni

Pe lângă prosciutto, cele două cărnuri despre care orice specialist în pizza vorbeşte se referă la salamul uscat soppressata şi mortadella. Ambele merg foarte bine cu blatul clasic cu roşii şi brânză. Cu toate că rareori se poate găsi pizza pepperoni în Italia (preferata americanilor, în special), cine pofteşte la aroma sărată, atunci se va bucura şi mai mult de soppressata. 

image

Pizza cu cea mai bună mozzarella 

Varianta obişnuită, cu mozzarella răzuită aruncată peste blat este standard pentru SUA, dar şi Europa. Totuşi, veteranii bucătăriei şi adevăraţii cunoscători aleg mereu mozzarella di bufala (din lapte de bivoliţă). Este mult mai cremoasă şi mai aromată decât cea obişnuită. Mai există şi varianta de mozzarella afumată, care se numără printre preferatele italienilor.

image

 

Citeşte şi:

 

Formula matematică a reţetei de pizza

 

„Agaţă-mă”, „fă-mă fericită” sau „du-mă până la cer”: disputa paternităţii prăjiturii tiramisu

 

Bucătărie


Ultimele știri
Cele mai citite