„Agaţă-mă”, „fă-mă fericită” sau „du-mă până la cer”: disputa paternităţii prăjiturii tiramisu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Veneţiei, Luca Zaia, vrea ca prăjitura italiană tiramisu, realizată într-o formă inedită, conţinând multă lămâie şi căpşuni, să fie recunoscută ca specialitate tradiţională garantată a Veneţiei de Uniunea Europeană, la fel cum produse precum mozzarella şi pizza napoletană au fost recunoscute anterior, în alte regiuni.

Specialitate tradiţională garantată a tiramisului ar fi o modalitate prin care Veneţia ar putea avea beneficii prin faptul că deţine paternitatea produsului şi astfel, orice stat european sau terţ ar trebui să respecte ceea ce este specificat în caietul de sarcini, potrivit publicaţiei Le Monde

Prăjitura tiramisu riscă „să aibă prea mulţi părinţi şi prea multe versiuni care nu o onorează creativitatea locului unde a apărut”, a afirmat Zaia pentru The Guardian. Una dintre polemici este cu cu guvernatorul provinciei Piemont, Roberto Cota, politician care revendică, de asemenea, faptul că tiramisu este specialitatea piemonteză.

Luca Zaia a declarat că „este demonstrat ştiinţificfaptul că tiramisu este o prăjitură veneţiană. Cu toate acestea, originea specialităţii este disputată de cinci regiuni: Piemont, Lombardia, Veneţia, Toscana şi Friuli-Veneţia Giulia.

Scris iniţial „tirami-su” acest cuvânt înseamnă „agaţă-mă”, „fă-mă fericită” sau „du-mă până la cer” datorită conţinutului bogat în alcool.     

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite