Formula matematică a reţetei de pizza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un matematician al Universităţii britanice din Sheffield a descoperit formula ştiinţifică de preparare a unei pizza perfecte, luând în calcul raportul dintre grosimea blatului, garnitură şi timpul optim de coacere.

Profesoara Eugenia Cheng a descoperit algoritmul de preparare a unei pizza perfect proporţionate la cererea oficialilor lanţului de magazine PizzaExpress, care au observat că pizza cu diametrul de 35 de centimetri are un succes mai mare la public decât varianta clasică, de 28 de centimetri, a cărei garnitură este mult mai bogată.

Astfel, cercetătoarea a ajuns la concluzia că reţeta perfectă a preparatului specific bucătăriei italieneşti nu este influenţată de cantitatea ingredientelor presărate pe blat, ci de echilibrul care se formează între topping şi aluat, potrivit shine.yahoo.com. Cu alte cuvinte, nu blatul pufos, încărcat cu legume, bucăţi de carne şi brânză influenţează gustul unei pizza, ci toppingul distribuit proporţional până spre marginile aluatului.

Pentru a stabili formula matematică de calcul a unei pizza perfecte, Cheng a folosit variabila „d“ pentru volumul constant de aluat şi „t“ pentru volumul constant de topping. Potrivit algoritmului său, o pizza cu diametrul de 28 de centimetri are cu 10% mai mult topping decât o pizza cu diametrul de 35 de centimetri.

Steve Coomes, autorul unor lucrări de gastronomie şi proprietarul PizzaExpress, a completat teoriile enunţate de Cheng, amintind că o garnitură bogată poate să înmoaie blatul. În plus, Coomes a adăugat că o pizza preparată după reţeta din Italia va avea întotdeauna un blat subţire şi uşor crocant.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite