7 lucruri pe care nu le ştii despre stevia, îndulcitorul natural fără calorii

0
0
O cantitate de extract de ştevie este de 200 de ori mai dulce decât aceeaşi cantitate de zahăr granulatFOTO ecomagazin.ro
O cantitate de extract de ştevie este de 200 de ori mai dulce decât aceeaşi cantitate de zahăr granulatFOTO ecomagazin.ro

Băutorii de cafea ştiu că nu toţi îndulcitorii sunt la fel, iar pe piaţă se găsesc fel şi fel de substituenţi pentru zahăr. De la zaharină la aspartam, există numeroase feluri în care putem face cafeaua mai dulce fără să ne lovim de problema caloriilor, dar cea mai sănătoasă metodă este stevia.

Potrivit Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente, stevia este cel mai sănătos îndulcitor. Aceasta a căpătat popularitate în ultimii ani, făcându-şi intrarea în industria sucurilor, dar şi în cafenele. Coca Cola a lansat anul acesta în Statele Unite sortimentul Coca Cola Life, special pentru cei care nu sunt mulţumiţi de sucul dietetic, folosind stevia şi trestie de zahăr pentru îndulcire. Urmând modelul Coca Cola, şi Pepsi a lansat o versiune numită Pepsi True şi a folosit aceeaşi îndulcitori.

Publicaţia americană „Huffington Post” a întocmit o listă cu şapte lucruri pe care nu le ştim despre stevia. Pe lângă faptul că nu este unul din duşmanii siluetei, fiind un produs lipsit de calorii, stevia:

Este o plantă

Stevia rebaudiană se „trage” din Brazilia şi Paraguay, unde este folosită de sute de ani pentru îndulcirea mâncărilor şi pentru tratarea arsurilor şi a altor probleme stomacale, potrivit „LiveScience”. 

Nu vine doar în formă naturală 

 

Pentru ca stevia să-şi păstreze calităţile de îndulcitor intacte, multe companii adaugă şi alte ingrediente.

Este mult mai dulce decât zahărul

Deşi nu conţine calorii, o cantitate de extract de stevia este de 200 de ori mai dulce decât aceeaşi cantitate de zahăr granulat.

 

Poate fi folosită în prăjituri

Cu extract de stevie poţi îndulci prăjiturile, torturile, chiar şi cocktailurile, însă cum stevia este mai dulce decât zahărul, va fi nevoie să foloseşti o cantitate mult mai mică şi să adaugi alt ingredient pentru a compensa volumul lipsă.

 

Nu se caramelizează

Stevia nu se va carameliza la fel ca zahărul, aşa că nu poate fi folosită în prepararea cremei de zahăr ars, de exemplu.

Se găseşte în formă lichidă şi pudră

Îndulcitorul se poate găsi sub formă lichidă, precum esenţa de vanilie, sau pudră. În funcţie de forma în care este folosită variază şi concentraţia.

Este lipsită de calorii, însă nu înseamnă neapărat că vei slăbi dacă o foloseşti în loc de zahăr

Poate părea o soluţie pentru cei care încearcă să scape de kilogramele în plus, însă nu există nicio dovadă concludentă că stevia sau orice alt substituent al zahărului ajută la slăbit. Un studiu recent a arătat că îndulcitorii artificiali pot avea efecte asupra organismului care conduc la diabet sau obezitate. 

Citiţi şi:

Cum să faci din alimente adevărate medicamente: foloseşte stevia, cel mai sigur îndulcitor natural

Ce trebuie să ştim despre îndulcitorii artificiali

FOTO Îndulcitori naturali sau îndulcitori artificiali? Despre riscurile şi beneficiile de care ar trebui să ştii

Mai multe - Bucătărie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite