Articol publicitar

Cum funcţionează un elevator foarfecă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
elevator

Un elevator foarfecă este un tip de platformă de ridicare care foloseşte pentru a se deplasa în sus şi în jos, un mecanism format din bare de oţel prinse şi articulate la capetele lor sub forma de X, cunoscut sub numele de pantograf. Mişcarea sa de deschidere-închidere este similară cu cea a foarfecelor, de unde şi numele său.

Cum funcţionează un elevator foarfecă? Conceptul este simplu. Mecanismul este asemenea unui ansamblu de paralelograme care sunt prinse cu ajutorul unor legături articulate care permit prelungirea sau scurtarea mecanismului, menţinând în acelaşi timp integritatea figurii geometrice.

Pe măsură ce lungimea bazei (L) creşte, pantograful se contractă şi unghiul (X °) scade în timp ce unghiul (Y °) creşte. Reversul se întâmplă atunci când distanţa (L) scade.

De la pantograf la elevatorul foarfecă

Christopher Scheiner, un iezuit german, este responsabil de proiectarea şi construcţia primului pantograf în 1603. Cu toate acestea, proiectarea elevatorului foarfecă, aşa cum îl ştim astăzi, cu două pantografe orientate unul către celălalt şi care acţionează în paralel pentru a ridica o platformă uniform, a fost brevetat pentru prima dată în 1963 de Charles Larson în Statele Unite.

Producţia a început câţiva ani mai târziu, cu primele elevatoare auto de tip foarfecă care au intrat pe piaţă în anii 1970. Evident, şi de atunci, s-au îmbunătăţit mult materialele şi protocoalele de siguranţă ale elevatorului foarfecă, dar designul de bază a rămas acelaşi pe parcursul anilor.

De ce sunt atât de populare?

Succesul elevatorului foarfecă se datorează probabil faptului că este singura platformă de ridicare care funcţionează exclusiv ca elevator vertical şi este, de asemenea, unul dintre puţinele elevatoare care, atunci când sunt pliate, pot fi depozitate în siguranţă în spaţii relativ mici. Aceste caracteristici au permis elevatoarelor foarfecă să devină populare şi să fie utilizate într-o mare varietate de medii.

Componentele principale ale elevatoarelor foarfecă:

1. Platforma

Elementele care vor fi ridicate vor fi aşezate pe partea de sus a mesei, cunoscută în mod obişnuit sub numele de platformă.

2. Bare de pantograf

Barele articulate ale pantografului unesc spaţiul dintre bază şi platformă. Deplasarea lor permite schimbarea înălţimii elevatorului foarfecă.

3. Cilindri hidraulici

Ridicarea şi coborârea elevatorului foarfecă este acţionată de cilindrii hidraulici de înaltă presiune. Elevatorul foarfecă poate avea mai mulţi cilindri hidraulici.

Conţinutul cilindrului depinde de tipul de elevator foarfecă. De exemplu, un elevator foarfecă hidraulic are un cilindru care conţine fluid hidraulic, în timp ce un cilindru al elevatorului pneumatic este umplut cu aer comprimat.

4. Baza

Partea inferioară a elevatorului foarfecă este formată din suporturi rigide puternice. Pe lângă faptul că este inima unităţii, baza este concepută pentru a ghida rolele din partea inferioară a picioarelor elevatorului foarfecă. Trebuie să reţii că baza are o dimensiune minimă la care trebuie să adere în funcţie de dimensiunea platformei, capacitatea de încărcare, lungimea deplasării şi modul în care unitatea este încărcată şi descărcată.

5. Sursă de alimentare

Elevatoarele foarfecă funcţionează de obicei folosind motoare diesel, cu gaz sau electrice. Pot fi acţionate chiar şi pneumatic de un compresor industrial de mare putere.

Cum funcţionează împreună părţile componente?

Pe măsură ce motorul împinge uleiul în cilindrul hidraulic, platforma se ridică. Odată ridicată, platforma rămâne la locul său datorită unei supape de reţinere care menţine uleiul în cilindrul hidraulic.

Elevatorul coboară atunci când uleiul iese încet din cilindru. Supapa de control determină viteza de eliberare a lichidului şi, astfel, viteza de coborâre.

Elevatorul foarfecă hidraulic

Elevatoarele foarfecă hidraulice sunt acţionate manual sau cu ajutorul unui motor. Presiunea de schimbare a uleiului hidraulic din elevator permite platformei să se deplaseze în sus şi în jos. Întrucât elevatoarele foarfecă hidraulice sunt relativ uşor de operat, utilizatorii nu au nevoie de multă pregătire înainte de utilizarea lor, ceea ce le face o bună opţiune chiar şi pentru cei care nu au mai folosit un elevator foarfecă.

Deoarece uleiul devine mai vâscos la temperaturi mai scăzute, elevatoarele foarfecă hidraulice funcţionează mult mai încet în anotimpul rece. Deşi această problemă a fost abordată atunci când au fost fabricate modele mai recente, în general, elevatoarele foarfecă hidraulice sunt cele mai potrivite pentru proiecte în care viteza şi puterea nu sunt prioritare.

Ai nevoie de un elevator foarfecă? Intră pe Eqp.ro şi vei găsi diferite modele de astfel de elevatoare, de înaltă calitate şi la preţuri excepţionale. Spor la cumpărături!

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite