30.000 de euro pe lună din videochat: „lapte şi miere“ pentru româncele care muncesc în faţa camerelor web

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La nivel mondial, industria videochat-ului generează anual venituri de 1 miliard de dolari. FOTO Arhiva Adevărul
La nivel mondial, industria videochat-ului generează anual venituri de 1 miliard de dolari. FOTO Arhiva Adevărul

Fotograful italian Stefano Schirato a realizat în România un fotoreportaj despre tinerele românce care lucrează într-unul dintre cele mai mari videochat-uri din Bucureşti. Multe dintre ele studente, altele femei căsătorite, angajatele pot câştiga din această îndeletnicire şi 30.000 de euro pe lună, notează publicaţia britanică „Daily Mail“.

Fotoreporterul italian Stefano Schirato a petrecut timp printre angajatele de la un videochat din Bucureşti, unde lucrează aproape 300 de femei cu vârste până în 35 de ani. Prezentată ca o industrie înfloritoare, videochat-ul pare că reprezintă o sursă de venituri substanţiale nu numai pentru patroni, ci şi pentru doamnele şi domnişoarele care aleg să facă bani în acest fel.

Angajatele se feresc să-şi dezvăluie adevăratele nume, iar una dintre acestea, Honey Celine, i-a mărturisit fotografului Stefano Schirato că foloseşte banii câştigaţi din videochat ca să-şi plătească studiile de masterat. Înainte de a se îndrepta spre videochat, în noiembrie 2013, a lucrat ca secretară, dar abia reuşea să se descurce cu salariul foarte mic.
Nu numai studente se numără printre angajate, ci şi femei căsătorite, cum este Amber Rose, care a luat decizia de a lucra la videochat în urmă cu doi ani, hotărâre la care a ajuns împreună cu soţul ei, după ce au cântărit toate alternativele financiare, mai scrie Daily Mail.

Firma din Bucureşti unde a fost realizat fotoreportajul are amenajate în cadrul sediului 15 dormitoare, „scenele“ unde angajatele evoluează în faţa clienţilor dispuşi să plătească pentru fiecare minut în care îşi clătesc ochii admirând un număr de striptease. Alţi clienţi apelează la fete numai pentru a discuta cu ele, din cauza singurătăţii, conform „Daily Mail”.

Competiţia între fete este acerbă, în condiţiile în care cele mai bune dintre ele pot ajunge să câştige şi 30.000 de euro pe lună. Cameron, o altă angajată, în vârstă de 21 de ani, nu se numără printre fericitele care au parte de astfel de câştiguri-record, dar chiar şi aşa, ea ajunge să strângă 6.000 de euro pe lună. Fotograful italian a povestit că fata, care lucrează la videochat de numai opt luni, pare ruşinată de munca pe care o face.

Printre fetele care lucrează la compania amintită se numără şi Irina, în vârstă de numai 18 ani. Ea a ajuns să lucreze la videochat după ce a găsit un anunţ de angajare pe Facebook. Denisa este una dintre angajatele care speră să câştige într-o bună zi şi mai mult de 30.000 de euro. Acum a ajuns la performanţa de 13.000 de euro pe lună. 

Primul lucru pe care am reuşit să-l obţin datorită acestui job au fost silicoanele

Pe site-ul videochat-ului din Bucureşti unde a fost realizat fotoreportajul sunt postate câteva testimoniale. Acestea nu aparţin clienţilor mulţumiţi de serviciile angajatelor, aşa cum se întâmplă de regulă la secţiunea testimoniale, ci unor angajate entuziasmate de felul în care li s-a schimbat viaţa după ce au ajuns să lucreze la videochat. „Colega noastră, RoseMarie, a reuşit! Şi-a luat maşină (...)!“, stă scris ca preambul la un clip în care „evoluează“ alături de şoferiţă un Audi TT roşu ca focul, un vis devenit realitate pentru RoseMarie.  

La rândul ei, angajata Ingrid pare la fel de fericită cu reconversia profesională făcută. Şi ea şi-a îndeplinit un vis, ba chiar două, după cum mărturiseşte într-un alt testimonial video, redat mai jos. 

„Am ales să fac acest job deoarece este un job foarte bine plătit şi ştiam foarte sigur că pot să-mi termin facultatea. Primul lucru pe care am reuşit să-l obţin datorită acestui job au fost silicoanele şi asta datorită studioului care m-a ajutat în privinţa aceasta. Odată cu realizarea acestui vis, am decis că trebuie să muncesc din ce în ce mai mult, asta însemnând că în maxim jumatate de an am reuşit să ajung în Top 3 pe unul dintre site-urile pe care lucrez. Înainte să lucrez la H...S..., obişnuiam să fiu casieră la Metro Băneasa, ceea ce înseamnă că aveam un salariu de 700 de RON şi nu puteam să-mi permit ceea ce-mi permit acum. Odată cu trecerea timpului, bineînţeles a apărut şi cel de-al doilea vis, şi anume de a-mi lua maşină. Maşină care în momentul de faţă costă 30.000 de euro şi eu am putut să mi-o permit datorită ajutorului pe care sudioul mi l-a acordat. (...) În principiu, în videochat nu primează aspectul fizic, ci mai degrabă munca şi perseverenţa şi dorinţa de a realiza cât mai multe într-un timp relativ scurt. Bineînţeles, nu oricine poate să facă acest job. Trebuie să fii o persoană foarte puternică şi să nu laşi ca opiniile celor din jur să te influenţeze în vreun fel.“

sex

FOTO Captura YouTube

Angajatele sunt trimise la cursuri de perfecţionare a limbii engleze, beneficiază de make-up profesionist, părul le este aranjat de unul dintre cei mai mari hairstylişti din România, Cristi Pascu, după cum se descrie în mod tentant pe site, şi nu în ultimul rând, fetele care au nevoie de asistenţă medicală primesc tot ajutorul graţie colaborării cu o cunoscută clinică privată din România. Pentru că este o afacere legală, studioul garantează transparenţa totală şi, mai mult, după modelul multinaţionalelor, a dezvoltat strategii de fidelizare a vizitatorilor site-ului şi paginii de Facebook. Astfel, pe site sunt organizate periodic concursuri cu premii în bani, telefoane sau alte produse.

România, capitala europeană a videochat-ului 

La nivel mondial, industria videochat-ului generează anual venituri de 1 miliard de dolari şi este în creştere rapidă. Site-urile care oferă servicii de acest gen sunt vizitate zilnic de aproximativ 5% din utilizatorii de internet la nivel global, conform unui raport publicat de postul de televiziune american CNBC la începutul acestui an. Conform analizei, România este considerată capitala europeană a videochat-ului, iar modelele pot câştiga mii de dolari lunar. Ele plătesc impozit pe veniturile obţinute şi lucrează cel mai adesea în studiouri care oferă conexiuni rapide la internet şi webcam-uri performante pentru o mai bună transmisiune. De asemenea, sunt studiouri în care sunt oferite „peisaje”: de la dormitoare până la duşuri, uneori chiar temniţe, în momentul care privitorii, aşadar clienţii, vor să vadă asemenea imagini.

sex

FOTO Arhiva Adevărul 

În schimbul spaţiului de lucru, studiourile percep un procent din venitul modelului, de cele mai multe ori câştigurile împărţindu-se 50% - 50%. Odată cu trecerea timpului, modelele cu experienţă renegociză procentele. Multe dintre modele pretind că lucrează din SUA, majoritatea îşi desfăşoară activitatea, de fapt, din alte zone ale lumii. Procentul modelelor de videochat din SUA variază, de fapt, între 15 si 35%, iar în cazul multor site-uri de profil, concentraţia mai mare este de modele non-americane. Ţări importante pe harta mondială a videochat-ului sunt şi Columbia, Republica Cehă şi Filipine, potrivit CNBC.

Prima franciză de videochat „glamour” din România, Studio 20, a avut o cifră de afaceri spectaculoasă în primul an de funcţionare. Până în decembrie 2014, studioul a rulat peste 900.000 de euro şi a avut un profit brut estimat la 120.000 de euro, scria capital.ro la sfârşitul anului trecut. 

Citiţi şi:

„Să facem amor“, varianta pentru micile ecrane. Cum a ajuns video-chat-ul o afacere bănoasă

Pornografia muşcă România

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite