Sabalenka - Rybakina, finala Australian Open. Meci epic, de aproape două ore și jumătate. Ce luptă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecată cu un avantaj moral față de Elena Rybakina - conducea cu 3-0 în întâlnirile directe -, belarusa Aryna Sabalenka s-a impus în trei seturi în finala feminină de la Australian Open 2023. A fost o luptă epică!

Rusoiaca Rybakina, care a ales să joace pentru Kazahstan, a început mai bine, făcând break pentru 2-1. Sabalenka a reușit rebreak-ul și a egalat la 4-4, însă kazaha s-a concentrat pe finalul setului 1 și a câștigat cu 6-4. Pentru belarusă, cele 5 duble greșeli și cele 9 erori neforțate au fost decisive.

În al doilea set am văzut o altă Sabalenka, mai organizată, cu servicii puternice alternate când la exterior, când pe centru, care a pus presiune și a reușit să revină în meci. S-a distanțat rapid la 5-2 și a câștigat setul cu 6-3, trimitând partida în decisiv.

În setul 3 s-a mers cap la cap până la 2-2. Game-ul 5 a însemnat o luptă pe viață și pe moarte, cu multe răsturnări de situație și avantaj de o parte și de cealaltă. S-a impus până la urmă Rybakina: 3-2! Iar Sabalenka a replicat cu o evoluție solidă: 3-3, pentru ca apoi să să impună, la mare luptă, pe serviciul adversarei, și să facă 4-3.

Aryna a profitat de șansa ivită și a încheiat game-ul cu un as, distanțându-se la 5-3. Kazaha nu s-a lăsat, s-a apropiat la 4-5, apoi a salvat trei mingi de meci, a avut șansa break-ului, dar la a patra a trebuit să se recunoască învinsă. Aryna Sabalenka este, în premieră, campioană la Australian Open! 

Salturi spectaculoase în clasamentul mondial

Ajunsă în finala la Australian Open, Elena Rybakina a înregistrat deja un salt spectaculos, urcând de luni pe locul 10 WTA. E cea mai bună clasare din cariera sportivei de 23 de ani care reprezintă Kazahstanul.

Și clasarea sa ar fi fost și mai bună la ora actuală dacă anul trecut, când a câștigat Wimbledon, Elena ar fi primit punctele meritate, însă Federația Internațională de Tenis a decis ca Grand Slam-ul londonez să se joace fără puncte WTA, după excluderea sportivilor din Rusia și Belarus.

De partea celaltă, Sabalenka, va urca de luni pe locul 2 în ierarhia WTA, însă la distanță apreciabilă în spatele liderului Iga Swiatek.

Câștigătoarea va primi 1,89 milioane de euro pentru performanța sa, în timp ce învinsa se va ”consola” cu 1,03 milioane de euro.

Precedentele întâlniri:

*2021 (Wimbledon, optimi): 6-4, 4-6, 6-3 Sabalenka

*2021 (Abu Dhabi, sferturi): 6-4, 4-6, 6-3 Sabalenka

*2019 (Wuhan, sferturi): 6-3, 1-6, 6-1 Sabalenka

Australian Open 2023, feminin

Semifinale

*Rybakina (25 WTA) – Azarenka (24 WTA) 7-6, 6-3

*Linette (45 WTA) – Sabalenka (5 WTA) 6-7, 2-6

Finala

*Rybakina - Sabalenka 6-4, 3-6, 4-6

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite