Ruşii „tremură“ înainte de Olimpiadă: tocmai au rămas fără trei medalii de aur şi două recorduri mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şarapova e doar vârful aisbergului: cinci alţi atleţi din Rusia au fost depistaţi cu Meldonium, substanţa interzisă de la începutul anului. Toţi vor primi suspendări drastice.

Mai sunt 149 de zile până la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (5-21 august) şi veştile nu sunt deloc bune pentru Rusia, ţara care, împreună cu fosta URSS, se află pe locul 2 în ierarhia all-time al medaliilor.

Mai întâi, Federaţia de Atletism a fost suspendată provizoriu din cauza unui scandal monstru de dopaj. Ceea ce înseamnă că toţi atleţii ruşi sunt excluşi, în acest moment, de la JO 2016. Foarte probabil însă, suspendarea va fi ridicată până în august şi ruşii vor fi la Rio. Problema e că, pe lângă atletism, şi alte sporturi au început să furnizeze dopaţi pe bandă.

Cazul Şarapova e doar vârful aisbergului. De la începutul săptămânii, s-a aflat că şi alţi cinci ruşi au folosti Meldonium, toţi urmând să fie suspendaţi:

*Eduard Vorganov (ciclism)

*Alexander Markin (jucătorul naţionalei de volei)

*Semion Elistratov (campion olimpic la patina viteză)

*Pavel Kulizhnikov (campion mondial la patinaj viteză)

*Ekaterina Bobrova (campioana olimpică la patinaj artistic)

Iar o statistică ce datează din 2015 spune totul despre răspândirea acestei substanţe în rândul sportivilor ruşi: 724 din cei 4.316 atleţi testaţi au avut urme de Meldonium în organism! La nivel global, 2,2% din sportivii testaţi, adică 182 din 8.230, au folosit această substanţă.

Pierd două locuri la haltere

Şi nu doar Meldonium e problema ruşilor. Tocmai a ieşit pozitiv şi proba B furnizată de halterofilul Aleksei Lovchev. Multiplu campion la categoria +105, acesta câştigase trei medalii de aur, la smuls, la aruncat şi la total, la Mondialele de la Houston, în noiembrie 2015. Atunci, a doborât şi două recorduri mondiale, la aruncat şi la total. 

Depistat cu substanţa ipamorelin în organism, Lovchev va rămâne fără medaliile şi recordurile de la CM 2015. În plus, va rata participarea la JO 2016 şi cazul său va reprezenta o lovitură puternică pentru tot ce înseamnă haletere în ţara sa. 

Potrivit regulamentului Federaţiei Internaţionale de Haltere, Rusia va pierde două locuri la JO 2016, deoarece a avut opt sportivi prinşi dopaţi în calificări. Situaţia e şi mai gravă în cazul bulgarilor, care vor rămâne fără reprezentanţi la haltere, la Rio de Janeiro. Asta după ce 11 atleţi bulgari au fost depistaţi cu substanţe interzise. Bulgaria a atacat decizia la Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS), însă a primit un verdict defavorabil.

Meldonium = suspendare de patru ani

Avocatul Şarapovei a cerut clemenţă pentru clienta ei, atunci când a vorbit cu „New York Times“. „Maria ori nu trebuie să fie suspendată, ori trebuie să primească o suspendare minimă. Toate dovezile arată că ea lua acest medicament cu mult înainte ca Meldonium să fie inclusă pe lista substanţelor interzise şi doar din cauza problemelor ei cardiac“, a spus John Haggerty. Problema e că Meldonium a fost pusă în categoria „S4“ pe lista substanţelor interzise de WADA. Ceea ce înseamnă că cei depistaţi cu ea pot primi suspendări de patru ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite