România, raiul huliganilor: Stadioane ca-n junglă, consecința ascunderii mizeriei sub preș

0
Publicat:

Fotbalul românesc s-a specializat în a băga mizeria pe sub preș! Din multe puncte de vedere. Inclusiv în ceea ce privește o problemă eradicată de mult, în Occident: cea legată de prezența huliganilor pe stadioane.

Problema huliganilor e foarte răspândită în Europa de Est. FOTO: Facebook
Problema huliganilor e foarte răspândită în Europa de Est. FOTO: Facebook

În țările cu un fotbal dezvoltat, lucrurile sunt simple: te duci pe o arenă sportivă ca să faci scandal și să strici bucuria spectacolului pentru cei din jur? Ești identificat, amendat și poți să fii interzis pe stadioane pentru o perioadă îndelungată.

În România, huliganii își fac de cap pe stadioanele țării de ani buni! Și fie că sunt lăsați în pace, fie că sunt sancționați de ochii lumii. Pentru că revin și la următorul meci și se comportă, din nou, ca niște descreierați, provocând bătai în tribune sau oprind partidele din cauza unor scandări rasiste / xenofobe. Inclusiv echipa națională a ajuns vicitma acestor indivizi. România e „abonată“ la sancțiunile FIFA și UEFA și, periodic, primește amenzi sau are terenul propriu suspendat.

Acum, în weekend, cele mai importante partide din primele două ligi au readus în atenția publicului această problemă a huliganismului. Care fusese dată uitării și pentru că, în 2020 și 2021, pandemia a pus lacătul pe stadioane, golind tribunele.

Daniel Oprița, amuzat de incidentele care au marcat meciul Dinamo - CSA Steaua
Daniel Oprița, amuzat de incidentele care au marcat meciul Dinamo - CSA Steaua

Daniel Oprița, declarație iresponsabilă

Mai întâi, vineri seară, au fost bătăile între huligani și forțele de ordine, atât în timpul și după meciul Dinamo – CSA Steaua (1-2), găzduit de Arena Națională. Practic, partida în sine, din etapa a 6-a a ligii secunde, nici n-a mai contat, fiind, oricum, una slabă din punct de vedere fotbalistic. S-a vorbit, aproape exclusiv, despre incidentele provocate de huligani.

De-a dreptul șocant a fost însă ce a spus antrenorul „militarilor“, Daniel Oprița (41 de ani). Care a venit la interviul de după meci și s-a arătat mulțumit că a îndeplinit o dorință a fanilor steliști: „Când am venit aici, suporterii asta m-au rugat, să promovăm mai repede, că le e dor de o bătaie. În Liga a 4-a, n-aveau cu cine să se bată“.

Așa cum era normal, această declarație iresponsabilă a fost taxată în studiourile TV. „Mie mi se pare extrem de grav ce a declarat Oprița. Asta o spune un băiat care e plătit de Ministerul Apărării. Spune cu zâmbetul pe buze că unul dintre obiective e să se bată cu Jandarmeria, cu Internele... Practic, avem un război civil“, a spus Mihai Stoica, la Orange Sport.

Iar Andrei Vochin, oficial în cadrul Federației Române de Fotbal, s-a arătat revoltat, la rândul său, tot într-o intervenție la postul amintit: „E inconștiență. Tu (n.r. – Daniel Oprița) nu-ți dai seama de ce scoți pe gură la un anumit moment. Mă gândesc să nu se întâmple o nenorocire, la un moment dat, și tu să scoți din sertar acea declarație. S-ar putea să devină și penală”.

Un banner furat al galeriei Rapidului a declașat iadul. CAPTURA: stiripesurse.ro
Un banner furat al galeriei Rapidului a declașat iadul. CAPTURA: stiripesurse.ro

Craiova – Rapid, incidente șocante

La o zi după derby-ul ligii secunde, la Târgu Jiu, s-a jucat Craiova – Rapid (1-0), meci din cadrul etapei a 10-a a Superligii. Și aici a fost umbrită partida în sine. Pentru că incidentele din timpul jocului, dar și cele de după n-au mai lăsat loc de comentarii tehnice despre meci.

Urmează o săptămână incendiară, în care, cu siguranță, FRF și Comisia de Disciplină vor împărți amenzi și suspendări. Din păcate, rădăcina problemei rămâne! Exact cum a avertizat și Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii, într-o intervenție, la Pro Arena.

Huliganii trebuie scoși de pe stadione, trebuie îndepărtați, ca în Anglia. Cu huliganismul se alege praful de țara asta. Ce căuta individul acela pe holul stadionului? Pe acolo trec jucătorii și cei din staff. Săpunaru nu se lua la bătaie cu nimeni, dacă nu era ăla acolo. Săpunaru n-are nicio vină“, a spus „Corleone“.

Punctul a fost pus pe „i“ de fostul internațional, Florin Răducioiu: „E o rușine ce se întâmplă pe stadioanele României, organele de stat trebuie să se gândească foarte bine și să interzică acestor delincvenți să mai calce 3-4 ani pe stadioane. În Italia, dacă faci așa ceva, imediat ești sancționat. Nu mai calci pe stadion vreo doi ani“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite