România, făcută de râs: Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării îl distruge pe Colţescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării
Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

Ceea ce ar fi trebuit să fie o seară istorică pentru Ovidiu Haţegan, delegat pentru a 6-a etapă la rând la o partidă din grupele Ligii Campionilor, s-a transformat într-un coşmar din cauza rezervei sale.

Sebastian Colţescu a comis o „sinucidere“ profesională, la Paris, în partida PSG - Istanbul BB din ultima etapă a grupelor Ligii Campionilor. Şi nu doar că şi-a încheiat definitiv cariera internaţională, dar a „reuşit“ să păteze şi imaginea României.

Centralul din Craiova, în vârsta de 43 de ani, a folosit apelativul „negru“ pentru a-l identifica pe Pierre Webo, un camerunez aflat în stafful clubului Istanbul BB. De aici a ieşit un scandal uriaş despre care „Adevărul“ a scris aici.

Iar întreaga poveste a capătat deja dimensiunea unui scandal internaţional, după ce a intervenit şi ministrul Sporturilor din Turcia, după cum „Adevărul“ a explicat aici.

Gravitatea acestui caz e atât de mare încât, aproape de miezul nopţii, Csaba Asztalos (46 de ani), preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a oferit o reacţie pentru gsp.ro despre incidentele de pe „Parc des Princes“.

Ce a spus Csaba Asztalos?

*Domnul Colţescu nu cunoaşte că folosirea termenului «negru», în limbajul anglo-saxon, are conotaţii rasiste. Dacă dorea să facă distincţia, ar fi trebuit să spună «afro-american». Cu siguranţă că UEFA va aplica o sancţiune.

*Exprimare e rasistă, fără nicio posibilitate de interpretare, şi arată faptul că acest arbitru este total nepregătit în ceea ce priveşte valorile şi regulile atât ale FRF, cât şi ale UEFA şi FIFA. Toate cele trei entităţi au prevederi foarte clare împotriva rasismului, iar arbitrii au un rol cheie în sancţionarea acestor gesturi. 

*În accepţiunea lui Colţescu, el nu cunoaşte, efectiv, că exprimarea negru e una rasistă. El putea să identifice jucătorul (n.r. - Pierre Webo e un membru al staffului, nu un jucător) după număr, putea să spune că e afro-american. Arată gradul lui de cunoaştere. E o pată imensă asupra României şi a arbitrajului din România. Este un incident de o gravitate extremă, s-a întrerupt un meci în direct! Nu-mi aduc aminte ca, din cauza unui arbitru, să se întâmple aşa ceva. Pentru noi, inclusiv pentru instituţia pe care o reprezint, e o pată imensă.

VEZI DE UNDE A PORNIT SCANDALUL

VEZI CUM A SĂRIT DEMBA BA LA SEBASTIAN COLŢESCU

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite