Pitu oprește seria eșecurilor românești în Europa: Francezii remarcă transformarea puștiului la Bordeaux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când și-a înființat Academia, Gheorghe Hagi (58 de ani) a lansat sute de jucători, dintre care mulți au și ajuns, ulterior, în străinătate.

Alexi Pitu, poza de prezentare la Bordeaux
Alexi Pitu, poza de prezentare la Bordeaux

Din păcate, majoritatea lor au devenit „rebuturi fotbalistice“. Exemplele sunt multiple, în acest sens: Aurelian Chițu, Tudor Băluță, Cristian Ganea. Iar asta nu pentru că ar fi Hagi de vină, ci pentru că, după cum a spus, recent, Anghel Iordănescu (72 de ani), fotbalistul român de astăzi are niște lipsuri importante. „Din păcate, cea mai mare problemă a zilelor noastre la această generaţie e, în mod special, mentalitatea. Practic, ne lipseşte acea educaţie profesionistă. Nu suntem în permanentă şi în totalitate profesionişti“, a spus „Generalul“ care, de-a lungul carierei, a antrenat niște fotbaliști „de rasă“. Iar la ce a spus Anghel Iordănescu putem adăuga și carențele fizice cu care ajung jucătorii români în Occident. Pe scurt, cine pleacă din Superliga noastră are nevoie de vreo 6-7 luni, la noua sa echipă, pentru a ajunge la nivelul colegilor!

Pe fondul acestei situații, în ultimii ani, am avut tot mai mulți jucători care au eșuat după plecarea din țară. Acum însă, apare un caz atipic. Cel al lui Alexi Pitu (20 de ani), care dă semne că va rupe „zidul“ apărut în fața jucătorului român, ajuns în Occident. Pentru că, la Bordeaux, Pitu se află pe un trend ascendent, după ce, la început, s-a lovit și el de rigorile fotbalului european de nivel înalt.

David Guion, antrenor Bordeaux
David Guion, antrenor Bordeaux

A prins minute, apoi s-a „lipit“ de bancă

Când a aterizat la Bordeaux, Pitu, jucător de bandă stângă, a fost aruncat direct în luptă de antrenorul David Guion (55 de ani). La doar două zile după perfectarea transferului, românul a prins 18 minute în victoria cu Dijon (3-0). Și 15 minute, în următorul meci, pierdut cu liderul din liga secundă, Le Havre (1-2). Apoi, Pitu părea că respectă „tradiția“ nefericită a fotbaliștilor români din Occident. Pentru că s-a „lipit“ de banca de rezerve, adunând doar 39 minute de joc, în toată luna februarie, în patru partide!

Doar că situația actuală a lui Alexi dovedește că el a muncit pe rupte, pentru a-și crește nivelul de joc și cel fizic. Iar declarațiile antrenorului David Guion confirmă progresul românului: „E un băiat pe care mi l-au oferit scouterii, înainte de vacanţa de iarnă. De când a sosit, ne-a adus multă prospeţime. E un adevărat mingicar, dar a avut ceva mai multe probleme la antrenamentul de forţă. Am vrut să-i arăt că jocul fizic e important în Franţa şi că va trebui să-şi îmbunătăţească abilităţile fizice. A văzut şi a înţeles foarte bine. S-a integrat foarte bine. L-am testat pe diferite poziţii şi în diferite situaţii, pentru a vedea cum s-a obişnuit. N-am vrut să-l pun în dificultate în anumite meciuri, aşa că nu l-am introdus“.

Acum e nelipsit din echipă

Începând din a doua săptămână a lunii martie, statutul lui Pitu s-a schimbat la Bordeaux. Pentru că a ajuns să joace tot mai mult. Iată ce arată cifrele sale, în ultimele cinci meciuri de campionat:

*1-1 cu Sochaux: A prins 14 minute, venind de pe bancă.

*1-0 cu Nîmes: A jucat 23 de minute, în repriza a doua.

*1-0 cu Guingamp: A fost titular și a rămas 71 de minute pe teren.

*2-0 cu Bastia: A fost titular și a jucat până în minutul 78.

Chiar dacă, deocamdată, în dreptul lui Pitu nu figurează vreun gol sau pasă decisivă, situația sa la Bordeaux e promițătoare. Și ar fi de remarcat faptul că vorbim despre un club important din fotbalul francez, aflat pe locul 2 în liga secundă, cu șanse mari la promovare. Bordeaux și-a creat deja un avans de 4 puncte față de urmăritoarele Sochaux și Metz. În eșalonul secund, primele două clasate vor obține promovarea.

Ladislau Bölöni, antrenor Metz
Ladislau Bölöni, antrenor Metz

Urmează duelul cu echipa lui Bölöni

În etapa din weekend, mai precis sâmbătă (ora 16.00), se va juca cel mai important meci al rundei în liga a doua franceză. Pentru că Metz, antrenată de Ladislau Bölöni (70 de ani), va primi vizita celor de la Bordeaux la care Pitu are șanse mari să fie titular, încă o dată.

2

milioane de euro a plătit Bordeaux pentru transferul lui Alexi Pitu de la Farul Constanța, românul semnând un contract până în iunie 2027.

Rareș Ilie a rezistat doar câteva luni, la Nice
Rareș Ilie a rezistat doar câteva luni, la Nice

Al treilea transfer ca sumă, dar cea mai reușită mutare

Plecarea lui Alexi Pitu la Bordeaux ocupă locul 3, în ierarhia transferurilor din Superliga românească, în acest sezon, dacă ne luăm după sumele plătite. Locul 1 e ocupat de Rareș Ilie pentru care Nice a achitat cinci milioane de euro Rapidului. Pe 2 apare transferul lui Florin Tănase la Al-Jazira din Emirate, afacere în contul căreia FCSB a încasat trei milioane de euro. Dintre cei trei jucători, lui Alexi Pitu îi merge cel mai bine. Rareș Ilie a adunat doar 365 de minute de joc, la Nice, locul 9 din 20 în prima ligă franceză, după care a fost împrumutat la Maccabi Tel Aviv (Israel). Florin Tănase, deși a ajuns într-un campionat mai slab cotat, nu e mereu titular, dar cifrele sale sunt decente: 6 goluri și 3 pase decisive, în 22 de apariții la ocupanta locului 5 din 14 în prima ligă din Emirate.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite