Octavian Belu şi Mariana Bitang pun pe jar Federaţia de Gimnastică: "Ne mai gândim!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mediafax | Bitang şi Belu
Mediafax | Bitang şi Belu

Octavian Belu şi Mariana Bitang au încercat să lămurească într-o conferinţă de presă, situaţia lor de la lotul olimpic. Contractul celor doi expiră la finalul lunii august, aşa că, în presă, au apărut speculaţiile cu privire la o renunţare a celor doi.

Retorica celor doi a fost una care mai degrabă a lăsat să se înţeleagă faptul că ar fi tentaţi să renunţe. "Nu plecăm!", a ridicat tonul Mariana Bitang, însă Octavian Belu, mai calm şi mai cumpătat, a lăsat să se înţeleagă faptul că vor exista negocieri cu Federaţia cu privire la proiectul de viitor al gimnasticii pentru următorii patru ani.

Totul depinde şi de ceea ce îşi doresc Sandra Izbaşa şi Cătălina Ponor, veteranele lotului olimpic. Prima a lăsat să se înţeleagă faptul că se gândeşte la retragere, a doua a spus-o tranşant. Totuşi, cei doi antrenori ar vrea un răgaz pentru a analiza situaţia de la lot şi ce potenţial există pentru o echipă competitivă la Olimpiada de la Rio.

 


LIVE TEXT de la conferinţa de presă susţinută de Mariana Bitang şi Octavian Belu

UPDATE  Mariana Bitang: E o etapă din viaţă, învăţăm, trecem mai departe şi le arătăm noi lor.

UPDATE Cătălina Ponor: Îi mulţumesc Nadiei că a fost lângă mine şi m-a încurajat de foarte multe ori, dar, aşa cum am spus, dacă nu făceam greşelile acelea poate eram pe locul întâi. Asta este, fiecare mai greşeşte, nu suntem roboţi, se mai întâmplă. Mi-aş fi dorit ca ultimul concurs al meu să fie excepţional, dar nu s-a întâmplat la bârnă.
 

UPDATE Adrian Stoica Gimnastica este accesibilă tuturor, dar e foarte greu că regulile sunt atât de complicate, că uneori nici pentru noi nu e simplu. E greu să spui tot timpul că e alb sau negru, câteodată sunt zone de gri, dar nu în acest caz. Execuţia Cătălinei la sol a fost una de excepţie. Practic, ar fi trebuit să primească o notă mai mare la execuţie, dar americanca nu a făcut greşeli majore şi a avut o notă de plecare mult mai mare. Din prisma execuţiei, Cătălina trebuia să fie pe locul întâi. Dar nu se pune numai asta”.
 

UPDATE Cătălina Ponor: „Am spus că nu am niciun regret în acest sport, mi-am făcut treaba atât cât am putut de bine şi mă retrag fără regrete”.
 

UPDATE Mariana Bitang: „Ce s-a petrecut la bârnă a fost conform regulamentului. Noi nu aveam ce contesta. Antrenorul poate contesta doar nota de plecare, Cătălina primise nota corectă. Departajarea a fost la nivel de execuţie. În presiunea aceea nu am stat cu creionul în mână să calculez exerciţiul lui Raisman, dar am încredere că arbitrul şi-a făcut datoria. Faţă de arbitraj am anumite comentarii de făcut, ca o simplă consolare”.

UPDATE Octavian Morariu: „COSR va fi în continuare unul din sponsorii principali ai gimnasticii din România. Gimnastica românească a adus cele mai multe medalii, cu foarte mari antrenori. De la asta plecăm şi împreună construim un proiect pentru următorii ani”.

UPDATE Mariana Bitang „Anul viitor sunt numai competiţii individuale. La momentul acesta e prematur să vorbim. Toate fetele au avut presiunea rezultatului la JO. Toată lumea are nevoie de relaxare. Nu suntem genul de oameni să luăm decizii la cald. E neplăcut să spui azi da şi mâine nu sau invers”.

UPDATE Octavian Belu „Cum să interpretezi o declaraţie a Sandrei care spune că se duce să de odihnească şi se mai gândeşte”.

UPDATE Mariana Bitang: „Ca să faci un proiect, trebuie să cunoşti opţiunea sportivului: mai continuă sau nu. Noi nu am discutat”.

UPDATE Octavian Belu „Să lăsăm această conferinţă de presă medaliatelor de la Londra. Ce strategie vom avea când ne întoarcem acasă să lăsăm pentru mai târziu. Să lăsăm lucrurile să se desfăşoare normal. Nu ştiu de unde a apărut ideea că plecăm în străinătate. Când se termină un contract, e o decizie privată dacă mai faci parte sau nu din proiect. Este un moment al descărcărilor, mulţi antrenori şi-au anunţat demisia. Acesta e un cuvânt prea mare. Şi-au anunţat intenţia să nu mai participe la următoarea Olimpiadă”.

UPDATE Mariana Bitang: „Nu am declarat nimănui şi nicăieri că îmi dau demisia, că plec în străinătate. Nu ştiu de unde au ieşit aceste lucruri. Este final de contract, expiră la sfârşitul lunii, dar nu a ieşit nimeni să spună că ne dăm demisia. Sunt doar concluziile dumneavoastră”.

UPDATE  Adrian Stoica: Suntem într-un moment de bucurie pentru că am încheiat o competiţie inimaginabil de dură. S-au schimbat multe în gimnastică, s-au făcut eforturi imense de către fete, băieţi şi antrenori, în condiţiile în care partea materială s-a diminuat. Le mulţumesc fetelor, care au aduc aceste rezultate excepţionale, le mulţumesc colectivelor tehnice, pentru că toţi au avut contribuţia în anumite etape pentru acest rezultat. Închei cu două lucruri foarte importante pentru publicul larg: Când îşi organizează treaba excelent, tututor li se pare normal. Cea mai mică greşeală, însă, se vede şi costă flagrant. Apreciez ce a spus Mariana Bitang, că s-a lucrat în colaborare cu Federaţia. Antrenorul e o persoană iubită de foarte puţini, hulită de foarte mulţi, dar respectată de toţi”.

UPDATE Octavian Belu: „Mă bucur că pertotal delegaţia României a realizat atât cât a putut într-o conjunctură dificilă. Mă bucur că cele două <<expirate>> au adus cele două medalii”.

UPDATE  Sandra Izbaşa: Mă bucur că am putut aduce o medalie de aur pentru România. Au existat mici dezamăgiri, dar privesc partea plină a paharului. Le mulţumesc celor de acasă, care au fost alături de mine. Ne bucurăm că am terminat sănătoase această Olimpiadă şi asta contează cel mai mult”.

UPDATE Cătălina Ponor: Mulţumim pentru susţinere şi pentru faptul că ne-aţi fost alături în toată această perioadă. Ne-am fi dorit să luăm mai mult şi să ne facem treaba aşa cum trebuie, dar nu a fost să fie. Vreau să rectific ce s-a întâmplat aseară, pentru că ştiu că nu trebuia să justific izbucneala de aseară şi vreau să cer scuze antrenorilor, care m-au felicitat mai târziu. Nu am ştiut motivul concret pentru care au plecat din sală, dar m-a afectat destul de mult pe moment.


După tensiunile din ziua de ieri, lucrurile au luat o întorsătură dramatică. După ce americanca Alexandra Raisman i-a luat, practic, de la gât bronzul Cătălinei Ponor şi după ce veterana echipei de gimnastică a ratat aurul din cauza unor mici ezitări, Mariana Bitang şi Octavian Belu vor să renunţe la lotul olimpic român, conform GSP.

„I-am spus lui Epuran (n.r. şeful delegaţiei olimpice române) că tot ce s-a întâmplat e peste limita mea de suportabilitate”, a declarat Mariana Bitang marţi seară, după ce a ajuns în satul olimpic. Cu toate că aceasta nu şi-a dat demisia în mod explicit, există speculaţii care nu văd îi mai văd pe cei doi antrenori în viitorul olimpic român.

Octavian Belu a fost mai concis: „Contractul meu s-a încheiat. Nu mai dau declaraţii, sunt un freelancer”, a comentat acesta pentru GSP.

Cătălina Ponor s-a arăta dezamăgită de atitudinea antrenorilor săi, după ce a luat medalia marţi: „Singurul meu regret e că antrenorii nu m-au felicitat pentru finala de la sol. Faptul că nu am luat medalia la bârnă este din cauza mea. Dacă îmi făceam exerciţiul cum ştiam eu, nu mai păţeam nimic”.

Odată cu posibila retragere a antrenorilor, ar putea pleca şi Cătălina Ponor. După ce şi-a exprimat regretul că nu a fost felicitată de Belu şi Bitang, sportiva a anunţat că se va retrage din gimnastică.

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a fost discret în declaraţii: „Nu pot comenta, pentru că nu am informaţii directe. Am văzut ce scrie prin presă, dar nu e momentul pentru astfel de comentarii din partea noastră”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite